ma.gurushealth.ru

Opthalmic третман на алергиски заболувања, предниот сегмент

болест llergicheskie око е вистинскиот проблем на современата офталмологија. Неодамна, има тенденција да се зголеми нивниот удел меѓу болести на окото. Причините за тоа се промените на животната средина и начин на живот, како резултат на имунолошкиот одговор.

Терминот "алергиски болести" се состои од група на патолошки состојби во развојот на која е базирана на абнормални имунолошкиот реакција на егзоген антиген, која тече со оштетување на ткивото. Во автоимуни процеси како антиген издавам сопствена структура на телото.

око Лезии на фреквенција се должи на фактот дека неговите ткива и структури се претставени во значителни количества сите компоненти потребни за појава на алергиски реакции. Во солза течност во текот на конјунктивата, се антимикробни супстанции: лизозимот, лактоферин, сите класи на имуноглобулини (Ig). Во умерени концентрации во солза содржи дополнување фактори. Конјуктивата - школка очи, богата со лимфоцитите и неутрофилите. Бројни имунолошки клетки се способни за спроведување на фагоцитоза, уништувањето на антигени и формирање на имунолошкиот меморија. строма корнеална презентирани сите главни класи на имуноглобулини, освен IgM. limbal регион обележан со зголемување на концентрацијата на мастоцити. Хориоидеата (преминот регионот на рожницата на склера) исто така содржи голем број на маст клетки, плазма клетки, лимфоцити, имуноглобулини на часови G и М.

имунологија на окото

хиперсензитивност 1. Тип I (анафилактичен тип):

• ангиоедем возраст (Quincke едем е);

• атопичен дерматитис век;

• konnktivalnaya висока температура;

• акутна алергиски конјуктивитис;

• хронична алергиски конјуктивитис;

Видео: лечење на болести на очите

• пролетен кератокоњуктивит;

• егзематозен кератоконјуктивитис;

• папиларен конјуктивитис;

• џин папиларен конјунктивитис (носители на контактни леќи).

2. Тип II хиперсензитивност (цитотоксични тип):

• keratotransplant болест;

• симпатична офталмија;

• pemphigus vulgaris;

• окуларна пемфигоид.

3. Тип III хиперсензитивност (immunocomplex реакција):

• синдром Stevens-Johnson (еритема мултиформе)

• полиартеритис нодоза;

Видео: Офталмологија во Kolpino

• сув кератокоњуктивит во системски лупус еритематозус;

• окуларни манифестации на Сјогренов синдром;

• окуларни манифестации на анкилозен спондилитис;

• окуларни манифестации на болеста Рајтеров;

• окуларни манифестации на Paget-ова болест;

• Вегенерова грануломатоза.

4. Тип IV хиперсензитивност (реакција клетка)

• контактен дерматитис очни капаци;

• игла конјуктивитис;

• phlyctenular кератоконјуктивитис;

• дрога-индуцирана кератоконјуктивитис.

третман

Во моментов, за превенција и третман на алергиски болести на окото следниве мерки:

1) со исклучок на контакт алергени;

2) специфична имунотерапија;

3) антихистаминици;

4) кортикостероиди;

5) стабилизатори на градни клетки мембрани.

Избегнување на контакт со алергени

Во собата на мерки за отстранување на изложеност на алергени може да вклучуваат промени во начинот на исхрана, промена на професијата, домување, клима, администрира дроги, напуштање на животните. Големи проблеми често се појавуваат со исклучок на изложеност на апарати за прашина. Неопходно е да се отстранат елементите кои се собираат прашина (теписи, завеси, тапациран мебел), да се воспостави специјални средства за чистење филтри за воздух. Да се ​​намали бројот на грини треба да се намали влажноста во станбена површина.

специфична имунотерапија

Во специјализирани клиники може да се спроведе специфични имунотерапија, кој е еден од главните начини на лекување на алергии. Таа е свесна на поткожни инјекции на алергенски екстракти за постепено зголемување на дозата.

Десензибилизација е поврзан со појавата на блокирање на ИгГ антитела и IgA или понекогаш зголемување на нивото на специфичен серумски супресорните фактори кои го блокираат ИгЕ синтеза. Базофилите ослободување на хистамин, исто така, се намалува и ослабена лимфоцитен одговор на антигенот.

Проценето од различни автори, ефикасноста на третманот е 80%, иако одредени имунотерапија понекогаш води до влошување на состојбата на пациентот, времетраењето на егзацербација на болеста се зголемува.

антихистаминици

Во општа пракса и за олеснување и око алергиски реакции најчесто пропишани антихистаминици.

Хистамин е една од главните медијатори на акутна алергиска реакција, која се развива како резултат на IgE-зависни, алерген-индуцирана ослободување посредник од мастоцитите и базофилите. А широк спектар на биолошката активност на хистамин е посредувана од страна на стимулација на специфични H1-рецептори се наоѓа на клеточната површина на разни органи и ткива. Хистамин предизвикува дилатација на артериоли и прераспределба на крв кон периферијата, и хипотензија. Така на пропустливост на васкуларниот ѕид е уште повеќе се зголеми од проширување на празнините помеѓу ендотелијалните клетки.

Клинички манифестации произлегуваат од дејствијата на ослободени хистамин на алергиска реакција може да биде подобро блокиран од страна на телото, со примена на хистамин H-рецептор антагонисти1 (H1-блокатори). Овие блокатори имаат хемиска структура слична на хистамин, и да дејствува со компетитивна инхибиција на рецепторите без да влијае на формирање и уништување на медијатор. Така антихистаминици дејствува само во своите покачена концентрација.

Повеќето ефикасно хистамин рецептор блокатори да дејствува за да се зголеми капиларна пермеабилност (појава на меурчиња, хиперемија, едем), иритација на нервните завршетоци (чешање, кивање) и зголемена секреција на егзокрините жлезди (слуз во бронхиите, саливација и солзење).

Главните индикации за антихистаминици - е поленози, алергиски коњуктивитис, трајни и сезонски ринитис, акутна и хронична уртикарија, ангиоедем, алергиски реакции на каснувања од инсекти, серумска болест.

Видео: Операција на предниот сегмент на окото во реконструкцијата "Москва Очната клиника"

со оглед на својствени антихистаминици Јас генерација бројни несакани ефекти и ограничувања за употреба кај пациенти со astenodepressivnyh државата аденом на простата, атонија на цревата и мочниот меур, како и од страна на лица кои се ангажирани во активен индустрискиот сектор (возачи, оператори, механичарите и други), се препорачува да се користи со претпазливост и ограничени. Сите антихистаминици Јас генерација го потенцира дејството на седативи, хипнотици, МАО инхибитори и алкохол. Постојат, исто така, чувство на замор, седација, а понекогаш и тие имаат стимулирачки ефект врз централниот нервен систем, особено кај децата, во ретки случаи, постојат сува уста, главоболка, вртоглавица, црвенило на кожата, гадење, болки во стомакот и запек. По интравенска администрација ретко се јавуваат реакции на преосетливост придружена со отежнато дишење и / или шок.

Во поголема или помала мера, овие несакани ефекти се лишени од лекови II генерација, или нови антихистаминици. Исто така, овие лекови се карактеризира со повисока селективност за H1-подкласа на хистамин рецептори.

Антихистаминици II генерација вклучуваат терфенадин, ebastine, лоратидин, acrivastine, цетиризин, азеластин и levocabastine.

Велика практичен интерес се појави неодамна Локална форма капнување антихистаминици.

levocabastine - високо специфични блокатор H1-рецептори. Се произведува во форма на капки за очи содржи 0,5% levocabastine microsuspension или раствор. Во алергиски око лезии се администрира 1 капка во секое око 2-4 пати на ден. Во телото, levocabastine значително не се метаболизира и 70% непроменета излачува во урината.

Во студијата во човечки волонтери покажа дека levocabastine ефикасно го спречува развојот на хистамин алергиски конјунктивитис, а акцијата почнува по 15 минути и трае 24 часа. Ефектот на levocabastine rhinoconjunctivites е оценет како одличен и добар во 76% од случаите.

кортикостероиди

Гликокортикоиди се користат nyayut за третман на алергиски болест на окото. Тие се користи уста (dropwise, преку субконјуктивални инјектирање и parabulbar) и системски (орална и парентерална). Тие играат важна улога во третманот на увеитис и sclerite, кератитис и коњуктивитис. Во суштина глукокортикоиди се користат во третман на алергиски заболувања кои се јавуваат во форма на одложен тип хиперсензитивност, во случај на итност (анафилактичен шок, астматичен статус), корнеална реакции на отфрлање на трансплантант и автоимуни болести.

Во моментов се користат голема група на синтетички глукокортикоиди: бетаметазон, дексаметазон, метилпреднизолон, преднизолон, триамцинолон. Дозата на хормони, на коло и начин на употреба зависи од тежината и видот на болеста. Треба да се напомене дека дури и на локално продолжен хормонски третман покрај антиинфламаторни и антиалергиско ефекти, често се јавуваат несакани ефекти.

Продолжена системска примена на кортикостероиди можат да се јават следните несакани ефекти на централниот нервен систем (психички нарушувања, рефус процесот синдром) - кардиоваскуларниот систем (хипертензија, едем и алкалоза) - гастроинтестиналниот тракт (чир на желудникот, гастричен крварење, перфорација, панкреатитис) - ендокриниот систем (ретардација на растот, депресија хипоталамо-хипофизата-надбубрежните систем, секундарна аменореа) - и мускулна (миопатија, остеопороза, компресија фрактури на 'рбетот) - имунолошкиот систем (инхибиција на отпорност на бактериски, вирусни и паразит поларен инфекции) - постојат, исто така, метаболички нарушувања: хиперосмоларна кома, дебелина, хиперлипидемија, атрофија на кожата, кетоацидоза во шеќерна болест, инхибиција на репаративен регенерација.

Кога се применува уста, Кортикостероиди може да предизвика стероид глауком, катаракта, херпес вирусот на напади, а исто така го зголемува ризикот од бактериски кератитис конјунктивитис и поради задушување на локалниот имунитет.

релативни контраиндикации на употребата на глукокортикоиди во офталмологија се бактериски, вирусни и габични инфекции на рожницата, глауком.

преднизолон - првиот претставник на синтетички кортикостероид. Неговиот условен glucocorticoid активност е 4 разгов. u Исто така, има анти-алергиска, и кога се применува уста и antiexudative и antipruritic ефект, го намалува миграција на леукоцити и лимфоцити на воспаление.

метилпреднизолон negalogenovym е синтетички дериват на преднизолон, се разликува од него bChlshim антиинфламаторно дејство и на минералокортикоидна активност. Glucocorticoid активност е 5 конв. u Во литературата ретките случаи на тешки несакани реакции во форма на неповратни слепило во парентерална администрација на прекин на метилпреднизолон повреди на главата. Механизмот на оваа компликација не е целосно јасно, и може да се поврзани со акутна опструкција на централната ретинална артерија лумен од страна на obturating елементи на суспензијата.

триамциолон приноси во споредба со преднизолон посилни анти-воспалителни, анти-алергиски и имуносупресивен ефект просечната рок на траење. Неговата активност е 5 конв. u

За офталмолозите на формата интерес депо триамцинолон ацетонид, која е суспензија за интрамускулна инјекција. Кога parabulbarnom има долга анти-воспалително дејство, која почнува по 1-2 дена и трае 7-10 дена.

бетаметазон - долго дејство на дрога, практично без минералокортикоидно активност. Неговиот glucocorticoid активност е 25 конв. u Исто така, има анти-алергиска, antiekssudativnoe и antipruritic ефект. Во офталмологијата најчесто се користи капки за очи содржи гентамицин и бетаметазон - garazon. Клиничките студии покажуваат дека комбинацијата на современите барања за безбедност и ефикасност.

Во офталмолошки пракса се користат бетаметазон раствор инекции за анти-воспалителни и антиалергиска терапија. На дрога е спроведено podkonyunktivalno, parabulbarly, ретробулбарна и во предната комора на индикации, добро се поднесува.

Неодамна продолжено форма на бетаметазон (diprospan) Вбризгување е широко се користи во третманот на очни болести. На состав вклучува diprospana бетаметазон фосфат и бетаметазон пропионат. Како резултат на таа комбинација се постигнува со двоен ефект. Веднаш по инјекцијата ќе почне да работи parabulbarno Компонентен-брзо бетаметазон фосфат која веднаш дава антиинфламаторни и антиалергиско дејство, а потоа по 1-2 дена ќе почне да работи medlennoreagiruyuschaya компонента - бетаметазон пропионат, чија ефикасност трае 7-10 дена. Како резултат на тоа, со користење на една инјекција поклопува речиси целата побарувачка во постоперативниот администрација на кортикостероиди на позадината на стабилна анти-воспалително дејство. Diprospan може да се користи за лекување на chalazion.

дексаметазон како и бетаметазон, без минералокортикоидно активност. Нејзините glucocorticoid ефект достигнува 25-30 реал Исто како инјекции на бетаметазон, дексаметазон широко се користи во офталмолошки пракса за субконјуктивални, parabulbar и други инјекции како антиинфламаторно и антиалергиско третман.

Стабилизатори на градни клетки мембрани

Стабилизатори на градни клетки не го спречуваат дејството на хистаминот и инхибираат неговото пуштање. Акцијата е веќе доделена на хистамин продолжува се додека не се инактивира диамин - уништување ензим хистамин.

Затоа антиалергиско дејство стабилизатори на градни клетки почнува по истекот на ослободување на хистамин и манифестации на нивниот инхибиторен ефект на функционална активност на други воспалителни и мастоцити.

Ketotifen Таа се однесува на benzotsiklogeptatiofenam има антиалергиско активност. Тоа одамна го блокира дејството на H1-хистамин рецептори. Индикации за употреба се Ketotifen висока температура, алергиски коњуктивитис, ринитис, дерматитис. Лекот е контраиндициран во случај на преосетливост на тоа, неговата примена е строго ограничена кај бремени жени и доилки. Ketotifen зголемува ефектите од хипнотици, седативи и алкохол. Меѓу несакани ефекти понекогаш се забележани седација.

cromolyn натриум Тоа беше прв пат синтетизиран во 1965 година и од тогаш во различни форми, често се користи во алергија. Кромолин блокови ослободување на воспалителни медијатори од маст клетките од страна на разни стимулативни фактори алергиски и nonallergic природата. Во исто време, cromolyn натриум инхибира не-имунолошки промени во неврофизиолошките потекло. Широко се користи во окото на 2% капки за третирање и спречување на окуларна симптоми на алергиски заболувања, како и соодветна алергиски конјуктивитис, вклучувајќи сезонски алергиски конјуктивитис, траен алергиски конјуктивитис, и пролетен кератокоњуктивит.

nedocromil Тоа е натриумова сол piranohinolindikarboksilovoy киселина. Nedocromil активирање инхибирање и ослободување на медијатори од голем број на воспалителни клетки (еозинофили, неутрофили, мастоцити, моноцити, макрофаги и тромбоцити). Капки за очи (2% раствор) nedocromil придонесе за сузбивање на активирање на клеточен одговор во конјунктивата. Област на примена е иста како онаа на хромогликат.

Несакани ефекти од локален карактер се ретки, се појави во оток на носната слузница и чувство на нервоза. Лекот не дава седативно дејство и може да се користи од страна на возачите. Тоа не е во комбинација со алкохол.

Lodoxamide. Капки за очи содржи 0.1% раствор на lodoxamide трометамин. На фармаколошко дејство на дрога, исто така, се базира врз стабилизирањето на јарболот клеточните мембрани. Лекот добро се поднесува и се користи во истите случаи cromolyn.

Така, во сегашните услови на офталмолог има доволно широк арсенал на лекови за третман на алергиски генеза болест на окото. Затоа, и покрај фактот дека во пракса тоа е често не е можно да се постигне прекин на контакт со алергени, правилен избор на лекови и терапевтски ефекти од мерките, прави можно да се отстранат симптомите на алергии, и во многу случаи овозможува да се постигне долгорочна ремисија на болеста.

Бетаметазон плус гентамицин -

Garazon (Трговско име)

Schering плуг-

Бетаметазон динатриум фосфат + бетаметазон дипропионат - diprospan (Трговско име)

Schering плуг-

дексаметазон -

Oftan Дексаметазон (Трговско име)

Santen

Cromoglicic киселина -

lekrolin (Трговско име)Santen

Апликации на член

Глукокортикоиди - најефективниот алергија лекови

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Реакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антителаРеакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антитела
Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакцииАлергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции
Учество на коскената срцевина во имунолошкиот одговор. Стимулирање на механизам на коскената…Учество на коскената срцевина во имунолошкиот одговор. Стимулирање на механизам на коскената…
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Пролетната хрема (пролетната конјуктивитис) -hronicheskoe воспаление на конјунктивата на очните…Пролетната хрема (пролетната конјуктивитис) -hronicheskoe воспаление на конјунктивата на очните…
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Офталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окотоОфталмологија-lekrolin и нејзината улога во третманот на алергиски болести на окото
Ефект на мајките исхрана на имунитетот на дететоЕфект на мајките исхрана на имунитетот на детето
Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…
Алергија - нашите надомест за борба против паразитиАлергија - нашите надомест за борба против паразити
» » » Opthalmic третман на алергиски заболувања, предниот сегмент