ma.gurushealth.ru

Onkologiya-

Markman М. Кенеди А., Webster К. et al

извор RosOncoWeb.Ru
Истражувачки проблеми: Во моментов, постојат многу малку податоци за vozmozhnostiprodolzheniya терапија со паклитаксел кај пациенти по развој во nihklinicheski значајни алергиски реакции на оваа дрога. Dannoeissledovanie се обиде да го најдете одговорот на ова прашање.

ПАЦИЕНТИТЕ И МЕТОДИ: Повеќе од 450 жени добиле паклитаксел monoterapiiili во комбинации за малигните тумори во ramkahGinekologicheskoy онкологија програма онкологија klinicheskogotsentra Кливленд периодот од јануари 1995 до декември 1998 година. Сите пациенти како профилакса на реакции на хиперсензитивност беше подготвен: Дексаметазон 20 mg IV 30 мин пред почетокот на инфузија (20 mg ILIP внатре навечер и наутро пред третманот), и difenigidramin50 mg фамотидин 20 mg IV 30 мин пред администрацијата paklitaksela.Pri реакции развој на хиперсензитивност запрен infuziyapaklitaksela вбризгува интравенски болус difenigidramin 50 mg и 100 mg на хидрокортизон. Инфузија продолжува 30minposle стивнаа сите simtomov реакција. Ако пациентите развиваат posleetogo и повтори реакција, носење нови paklitakselaproizvodilos на следниов начин:

Дексаметазон 20 mg во вечерните часови за 36, 12 часа пред vvedeniyapaklitaksela и утрото на денот на инфузија.
30 мин пред администрацијата на паклитаксел, i.v .: deksametazon20mg, difenigidramin 50 mg и 20 mg фамотидин.
Инфузија на паклитаксел: 2 mg во 100 ml физиолошки раствор hloridanatriya за 30 min-подоцна (ако нема реакција) 10mg preparatav 100ml на физиолошки раствор на натриум хлорид во рамките 30min- повеќе (ако нема реакција) била администрирана доза преостанатите paklitakselav 500ml на физиолошки солен раствор за 3 часа.
Ако пациентот повторно се појавуваат реакција на инјектирање, инфузија го запре, администрира интравенски difendramin 50mgi хидрокортизон 100 mg.
Инфузија на паклитаксел продолжи по 30 минути по likvidatsiivseh симптоми на хиперсензитивност.
Резултати: Од 450 жени повеќе од 44 (9%) имале клинички значајни иако byodin епизода реакции giperchuvstvitelnostina паклитаксел. Сите од нив се прави обид да се ре-vvedeniyapreparata веднаш по намалувањето на реакција симптоми. На 5 bolnyhpotrebovalos спроведување на интензивна премедикација за паклитаксел.

Заклучоци: Имаме развиено систем на мерки за спроведување на превенција pozvolyaetbezopasno паклитаксел, дури и кај пациенти со sreaktsiey хиперсензитивност.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Onkologiya-Onkologiya-
Onkologiya-Onkologiya-
Onkologiya-Onkologiya-
Onkologiya-Onkologiya-
Avastin продолжува животот во фаза на рак на грлото на матката ivAvastin продолжува животот во фаза на рак на грлото на матката iv
Onkologiya-Onkologiya-
Onkologiya-Onkologiya-
Onkologiya-Onkologiya-
Onkologiya-Onkologiya-
Паклитаксел (paclitaxel). Супстанцијата од природно потекло (s47n51no14) - diterpenoid со комплекс…Паклитаксел (paclitaxel). Супстанцијата од природно потекло (s47n51no14) - diterpenoid со комплекс…