ma.gurushealth.ru

Акушерство и ginekologiya- контрацепција протест ген дрога `mikrolyut` доење

V.V.Yaglov

Научниот центар за акушерство, гинекологија perinatologiiRAMN (dir.- Акад. На медицински науки, проф. V.I.Kulakov), Москва

consilium-medicum.com/media/gynecology/01_02/42.shtml

Во последниве години, бројот на жени vsebolshee одлучи за gormonalnyhkontratseptivah кои не содржат естроген компонента, obuslovlivayuschegobolshinstvo метаболички нарушувања, хипертензија и тромбо-embolicheskieoslozhneniya и жените по породувањето - ingibi-ал влијание nalaktatsiyu [1].
Широко распространета во моментов tableted-vannyegestagensoderzhaschie дрога - мини-пилула. Во Шведска се ispolzuyut15% од жените во Велика Британија - 8%, во Франција - 3% од жените во Niderlandahispolzovanie мини-пилите е призната метод kontratseptsiidlya доилки [2, 4, 5].
Регистрирани во Русија и успешно primenyaetsyapreparat "Mikrolyut", Во која секоја таблета содржи левоноргестрел 30mkg. Неговата теоретска ефикасност на pravilnomispolzovanii е 0,3-0
,5 бремености на 100 жени-години [3, 5]. Подготовка prinimayutezhednevno постојано во истиот .На, poskolkuprodolzhitelnost акција на една таблета е 24 часа и svyazanas полуживот на лекот. osuschestvlyaetsyablagodarya контрацептивен ефект повеќеслојна да комбинираниот ефект на прогестерон narazlichnye нивоа на репродуктивниот систем, што доведува до забавување на грлото на матката povysheniyuvyazkosti slizi- перисталтика fallopievyhtrub- десинхронизирана на endometriya- намалување vydeleniyarelizing-хормони FSH и овулацијата инхибиција на AI (50% од жените) [3].
Особена итност ispolzovaniekontratseptivov кај жени после породувањето. До 65% од постпартална жени не се заинтересирани за бременост во текот на следните неколку години по раѓањето на детето, а 10,3% од жените во рок од една година од раѓањето на децата се однесуваат на медицински абортус uchrezhdeniyadlya [7].
Според препораките на МФПР и СЗО primeneniegesta гени во доење мајки може да има 4-6-ти испорака nedeliposle. Можноста за почетокот на примената на гостин-2 генот preparatovobyasnyaetsya главната предиспонирачки фактори: - boleenizkim содржина на масти во колострумот во споредба со зрели млеко, како што стероиди вклучени во контрацепција zhirorastvorimy-- повисоки proteinsvyazyvayuschego глобулин во првите недели poslerodov со кој се намалува концентрацијата gormonav бесплатно мајчиното млеко [8].
Според литературата, progestins sposobstvuyutusileniyu ефектите врз хипоталамусот доењетоп-хипофизата-yaichnikovuyusistemu. Ендокрини профилот на жените кои примаат прогестоген podobentomu ниво на хормони, кои обично се поврзани со неплодност prolongirovannymlaktatsionnym. Употреба на генот испорака гостин-preparatovposle не само што го прави Институтот инхибира ефектот на доењето, но може да се зголеми времетраењето [5, 6].
Бројни студии podtverzhdaetsyabezopasnost употреба по породувањето. Ниво на плазма levonorgestrelav дете е околу 40% од концентрацијата на мајката vmoloke или околу 1-6% од нивото во мајката plazme.Eta варијабилност апсолутна концентрации прогестин zavisitot форма на подготовка, индивидуални карактеристики на телото zhenschinyi вкупната количина на млеко добиена од мајката. Ако iskhoditiz пресметка дека дневна потрошувачка на просек од околу 600 мл млеко бебето sostavlyaetv, износот тој добива progestinov- околу 1% од дозата на родител [9]. Kontsentratsiyasteroidov Ова не влијае на
менталниот и физичкиот развој на децата, podtverzhdaetsyarabotami JJumenez et al. и T.Pardthaisong et al., kotoryeprovodili надзор за деца под 17 години и 4,5, соодветно [5, 6].
Главниот недостаток на gestagen preparatovyavlyaetsya појава на крварење од ациклични polovyhputey во првите неколку месеци на контрацепција која obuslovlenytormozheniem пролиферативна активност на ендометријален промени епител privodyaschimk атрофичен жлезди и строма [1]. Pomimoizbiratelnogo прогестогени влијание врз мукозните ендометријален neobhodimouchityvat карактеристики и рецептор апарат на ендометриумот (особено steroidchuvstvitelnyh рецептор) [4, 5].
Во текот на првите месеци на контрацепција progestinamiu некои жени (2-7%) може да се зголеми телесната тежина во согласност svyazis subkaloriynoy од препорачаната исхрана predotvraschayuscheedalneyshee зголемена телесна маса [5, 6].
Користење mikrolyuta statisticheskidostovernyh не предизвикува промени во просечната систолниот и diastolicheskogoarterialnogo притисок (БП). Во студиите на LV Dubnitskiy iK.Fotherby покажува дека levonorge-стрелките има vyrazhennoygestagennoy активност, таа има активирање ефект врз ренин-алдостерон-vuyusistemu само во комбинација со етинилестрадиол [5].
научни и амбулантско одделение NC AGIP RAMNproveden примена анализа mikrolyuta во 29 постпартална жени кои немаат контраиндикации за неговата употреба. Така kormiligrudyu 17 мајки, 12 беа не-доилките.
Оценува ефикасноста на контрацепција на лекот, на нејзините индивидуалните толеранција (фреквенција и природата pobochnyhreaktsy), системски ефекти mikrolyuta (жалби, динамика на крвниот притисок и massytela, ултразвук, колпоскопија), времетраењето на доењето. пациенти Nablyudenieza женски беше спроведена со интервал од 1-3 месеци за odnogogoda по раѓањето.
Ние добивме следните резултати. нема бременост беа пријавени во периодот nablyudeniyane. Prodolzhitelnostlaktatsii просек е 4.6 + 1.9 месеци и не е значително различен од контролните групи takovoyv каде што се користи спирала и спермицидно таблети.
Анализа на индексот на телесна маса и крвниот притисок, што покажува дека употребата на контрацептивни средства не предизвика значителен izmeneniyih просечните вредности во динамиката на набљудување. Со динамичен kolposkopicheskomnablyudenii за состојбата на грлото на матката и ултразвук во kontratseptsiimikrolyutom промени беа откриени.
Во исто време, прифатливоста на метод ogranichivalaspoyavleniem во првите 3 месеци од контрацепција несакани реакции во svyazis од 13,8% Од жените otkazalisot понатамошна употреба на мини-Пили. Главните несакани reaktsiyamibyli ациклични Анѓелковиќ од гениталниот тракт, често kotoryenaibolee забележано во не-доилките дојка (41,6%), што дојат (5,9%). Овие податоци ни овозможи да се заклучи onetselesoobraznosti употреба на дрога во mikrolyut nekormyaschihgrudyu жени.
Така, на мини-пилула, меѓу кои и дрога otnositsyai "Mikrolyut"Се ефикасни kontratseptivnymisredstvami не влијае негативно prodolzhitelnostlaktatsii не поседуваат estrogenzavi simymi страна effektamii може да се користат кај доилки.

литература
1. Mezhevitinova ЕА. Контрацепција и здравјето на жените. 1998 02:29
2.PatelS, палмов сок watte V, Betrahe
TSJ Напредокот контрацепција 1994 Y: 249
3. Manuylova IA Vestn.Ros. Здружението на гинеколози и акушери. 1997 1: 92-5
4. GuillebardJ. Контрацепција: одговори на вашите прашања. Њујорк: Pitman, 1995 година.
5. Хачер РА, TrusselJ., Стјуарт Ф. и сор. контрацептивни Т
echnology.16 та Rev Ед Њујорк во 1994 година.
6.Prilepskaya
VL., YaglovVB.Akush. и Гинеколошки. 1997 4:
7. Кулаков VI., VihlyaevaEM., Николаев неа. Планирање на семејството.
1998 1: 4-8.
8. Нилсон S, Nygren KJobansson EDBAmJ Obstet Gynec 1977- 129: 178-84.
9.FaserISAReprod
FertilDev 1991-3: 245-54.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хормонална контрацепција: мини-пилулаХормонална контрацепција: мини-пилула
Хормонална контрацепција: Метод на инјектирањеХормонална контрацепција: Метод на инјектирање
Untitled DocumentUntitled Document
Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)Итна контрацепција (таблети, дрога, методи)
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Контрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејствотоКонтрацепција како важна компонента на програми за планирање на семејството
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Велика Британија: прва испорака контрацепцијаВелика Британија: прва испорака контрацепција
Акушерство и ginekologiya-Акушерство и ginekologiya-
Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.
» » » Акушерство и ginekologiya- контрацепција протест ген дрога `mikrolyut` доење