ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Пиридоксин (Pyridoxinum). Витамин Б6 (Vitaminum Б6). Синоними :. Adermin, Beadox, Becilan, Bedoxin, Benadon, Besatin, Hexabetalin, Hexabion, Hexavibex, Pyrivitol итн активност на витамин Б6 има една група на соединенија, деривати на пиридин, обединети под општо име "пиридоксин" и различни супституенти кои се на позиција 4. соединение во кое R = CH2 OH, е именувана "пиридоксин", Со R = CHO - "пиридоксал"Кога R = SH2NH2 - "пиридоксамин". За медицинска употреба пиридоксин хидрохлорид (Ruridoxini hydrochloridum). 2-Метил-3-хидрокси-4,5-ди- (хидроксиметил) -пиридин хидрохлорид. Бел кристален прав, без мирис, слатко-кисел вкус. Лесно растворлив во вода, тоа е тешко - во spirte- pH на 1% воден раствор од 2.5 - 3.5. Решенијата биле стерилизирани на температура од 100 C за 30 мин. Под влијание на светлината во вода решенија уништени. Витамин Б6 е содржан во растителни и животински тела, особено во сурова житни зрна, зеленчук, месо, риба, млеко, рибино масло и стоката, жолчка од јајце. Релативно многу витамин Б6 во квасецот. Потребата за витамин Б6 е задоволен производи supply- делумно тој, исто така, се синтетизира од страна на цревната микрофлора. Пиридоксин игра важна улога во метаболизмот. Тоа е потребно за нормално функционирање на централниот и периферниот нервен систем. Во телото, што е фосфорилиран, тоа е претворена во пиридоксал-5-фосфат, и дел од ензими вршење декарбоксилација и трансаминација на амино киселини. Пиридоксин е активно вклучени во метаболизмот на триптофан, метионин, цистеин, глутаминска и други амино киселини. Таа, исто така, игра важна улога во метаболизмот на хистамин. Пиридоксин е вклучен во масти процеси на метаболизмот. Подобрува метаболизмот на липидите во атеросклероза. Од дневните потреби за возрасни пиридоксин е околу 2 - 2.5 mg-за деца од 6 месеци до 1 година - 0,5 mg-1 до 1.5 години - 0,9 mg-1.5 до 2 години - 1 mg-од 3 до 4 години - 1.3 mg-5 до 6 години - 1.4 mg-7 до 10 години - 1,7 mg-11 до 13 години за момчиња 2 mg-14 - 17 години - 2,2 mg-за девојки 14 - 17 години 1,9 mg. Пиридоксин се применуваат во различни болести: B6-хиповитаминоза, toxicosis beremennyh- анемија (особено со сидеробластна анемија), leykopeniyah различни етиологија, нарушувања на нервниот систем (паркинсонизам, хореа, Литл болест, radiculitis, невритис, невралгија). Доделување исто така Menera болест, море и воздух болест. Постојат докази за ефикасноста на пиридоксин кај пациенти со атеросклероза и дијабетес. Исто така се најде терапевтски ефект пиридоксин со депресија involutional возраст. Причината за користење на пиридоксин антидепресиви служи своето учество како kafaktora ДОПА декарбоксилаза во protsessse синтеза katehalaminov. Пиридоксин е исто така се користи во акутен и хроничен gepatitah- но во тешки оштетувања на црниот дроб администрација на пиридоксин во високи дози може да предизвика влошување на неговата функција. Постојат докази дека пиридоксин го зголемува производството на урина и се зголемува ефектите од диуретици. Во практиката пиридоксин дерматолошки употребени во seboreepodobnyh и neseboreynyh дерматитис, херпес зостер, неуродермитис, псоријаза, ексудативна дијатеза и други болести. Пиридоксин спречува или намалува токсични манифестации, што се гледа со изонијазид и други анти-туберкулоза лекови (особено полиневрит). Доделување пиридоксин внатре (после јадење), поткожно, интрамускулно или интравенски. Парентерално администриран ако ингестијата не е можно (на пример, повраќање), и малапсорпција во цревата. За спречување на Б6-хиповитаминоза возрасни назначи 0,002 - 0,005 грама дневно за деца - 0,002 грама на ден. Терапевтски дози кога се администрира на возрасни претставува 0,02 0,03 g на 1 - 2 пати на ден или кај деца дозата се намали според возраста. Во текот на третманот е 1 - 2 месеци. Парентерално (поткожно, интрамускулно и интравенски) дава на возрасни од 0,05 -0.1 g на ден (1 - 2 дози) за деца - 0.02 текот на третман за возрасни 1 месец, за деца - 2 недели . При користење на изонијазид, ftivazida или други деривати на хидразид isonicotinic киселина е препорачливо да се додели пиридоксин 0,005 - 0,01 g на ден профилактички - да се спречи невритис и други компликации. За третман на сидеробластна анемија одреди внатрешноста на 0,1 g дневно или 0,1 g интрамускуларно 2 пати неделно. Поповолно истовремено добиваат фолна киселина, цијанокобаламин, рибофлавин. Паркинсонизам администрира 2 ml раствор на 5% дневно интрамускуларно. Курсот се состои од 20 - 25 инјекции. По 2 - 3 месеци, се повторува на третманот. Исто така, постојат податоци за употребата на третманот пиридоксин за паркинсонизам со интрамускуларна инекција од 5% раствор, кои се движат од 50 - 100 mg дневно зголемување на дозата на 50 mg до 300 - 400 mg на ден, како една инјекција. Третман за краток курс (12 - 15 дена). Лекот делува главно намалување на тресењето (за разлика од Л-допа, влијае главно на мускулите rigidnost- см. Леводопа.). Кога депресии involutional возраст пиридоксин аплицира интрамускулно до 200 mg на ден. Пиридоксин е генерално добро се поднесува. Во некои случаи, можно алергиски реакции (исип на кожата и други.). Внимание треба да се користи пиридоксин кај пациенти со чир на желудникот и дуоденален улкус (во врска со можно зголемување на киселоста на желудникот), а во потешки оштетувања на црниот дроб. Треба да се внимава кога се дава пиридоксин кај пациенти со коронарна срцева болест. Паркинсонизам пиридоксин не треба да се дава истовремено со Л-допа (види. Л-допа), бидејќи ефектот на L-DOPA намалува. Постојат индикации дека пиридоксин може да бидат ефикасни во третманот на торзиона дистонија предизвикани од Л-допа. Да не се меша (во еден шприц) со цијанокобаламин пиридоксин (витамин Б12) и витамин Б1 (види. Тиамин). Производ форми: Таблети poroshok- на 0,002- 0,005 g-1 и 0,01% и 5% решенија во 1 ml ампули. Начин на чување: добро затворени банки портокал стакло на ладно meste- апчиња и ампули - во темно место. Rp. Таб. Ruridoxini 0,005 N. 50 D.S. Со 1- 2 таблети 2 - 3 пати на ден Rp: Сол.. Ruridoxini 5% 1 ml D.t.d. N. 10 во ampull. С. 1 ml интрамускулно 2 пати на ден пиридоксин дел од комбинирана (мултивитамини) лекови (види. Pentovit, Pangeksavit, Geptavit, Aerovit, Geksavit, Undevit, Amitetravit, Complivit et al.).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Таблети "Geksavit" (дражеј "nehavitum"). Тоа содржи ретинол ацетат 0,00172 g…Таблети "Geksavit" (дражеј "nehavitum"). Тоа содржи ретинол ацетат 0,00172 g…
Таблети "Aerovit" обложена (tabulettae "aerovitum" obductae). Содржат ретинол…Таблети "Aerovit" обложена (tabulettae "aerovitum" obductae). Содржат ретинол…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Таблети "pentovit" обложена (tabulettae "rentovitum" obductae). Содржат тиамин…Таблети "pentovit" обложена (tabulettae "rentovitum" obductae). Содржат тиамин…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Пиридоксин (pyridoxinum). Витамин Б6 (vitaminum Б6). Синоними: adermin, beadox, becilan, bedoxin,…Пиридоксин (pyridoxinum). Витамин Б6 (vitaminum Б6). Синоними: adermin, beadox, becilan, bedoxin,…
Таблети "undevit" (дражеј "undevitum"). Тоа содржи ретинол ацетат, 0.001 g…Таблети "undevit" (дражеј "undevitum"). Тоа содржи ретинол ацетат, 0.001 g…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови