ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

Cодржина

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови


Тиамин (Thiaminum). Витамин Б (Vitaminum B1). Синоними :. Aneurin, Anevryl, Benerva, Beneurin, Берин, Betabion, Betamine, Betaneurin, Betavitan, Betaxin, Bethiamin, Bevimin, Bevital, Bevitine, Crystovibex, Oryzanin, тиамин, Vitaplex B1, итн Во природата, витамин Б1 е содржан во квасец, ембриони и лушпи од пченица, овес, леќата и леб од брашно мелење едноставно. Кога фино брусење на повеќето богати со витамин Б1 на жито со трици отстранети, па на брашно и леб витамин Б1 драстично намалена. За медицински цели се применуваат синтетички дроги (тиамин и тиамин хлорид, бромид), што одговара на природен витамин B1: 4-метил-5-б-хидроксиетил-N- (2-метил-4-амино-5-метил-пиримидил) тиазол бромид ( или хлорид) хидробромидна сол (или хидрохлорид). Тиамин бромид (Thiamini bromidum) - бели или бели до малку жолтеникава бел прав. Тиамин хлорид (Thiamini chloridum) бел кристален прав. Двата лека имаат слаб карактеристичен мирис на квасец. Лесно растворлив во вода. Решенијата (pH 2,7-3,6) стерилизирани на 100 'C за 30 мин. Препарати на витамин Б1 (тиамин и тиамин хлорид, бромид) се користи како специфични средства за превенција и третман на хипо-и витамин Б1. Покрај профилактички и терапевтски ефект кога соодветната хипо и авитаминоза, индикации за употреба на витамин Б1 се невритис, ишијас, невралгија, периферни парализа. Позитивни резултати се постигнати во третманот на пациентите витамин Б1 со гастричен улкус и дуоденални улкуси, атонија на цревата и црниот дроб. Постои позитивен ефект на витамин Б1 дистрофија инфаркт, периферни васкуларни грчеви (ендартерит et al.). Во дерматолошки практика Витамин Б1 се користи во дерматози неврогена потекло, чешање на различни етиологија, пиодерма, егзема, псоријаза. Во анализата на механизмот на дејство на витаминот Б1, треба да се напомене дека оваа и други витамини не се само на одредени "antivitaminoznymi" значи. Активно да влијаат на различни функции во телото, се меша со метаболизмот и регулирање на нервниот рефлекс, тие може да произведат позитивен ефект во различни патолошки процеси и поради тоа мора да се смета како фармаколошки агент во широка смисла на зборот. Од фармаколошките карактеристики на витамин Б1, кои не се директно поврзани со витаминот својства, тоа заслужува посебно внимание на неговата способност да се влијае на спроведувањето на нервните побудување во синапсите. Како други соединенија кои содржат кватернарен атоми на азот, и тоа поседува ganglioblokiruyuschimi kurarepodobnymi својства, иако изрази умерено. Со влијание врз процесите на поларизација во нервно синапсите, тоа може да ја ослабне ефектот kurarepodobnoe деполаризирачките мускулни релаксанти (ditilina et al.). Спроведување на витамин Б1 внатре (после јадење) и парентерална. Дневната потреба на витамин Б1 за возрасни е околу 2 mg-со висока физички услов за работна сила за витамин се зголемува малку. Дневни дози за деца на возраст од 6 месеци до 1 година, 0,5 mg-1 до 1.5 години - 0,8 mg-1,5 до 2 години - 0,9 mg-од 3 до 4 години - 1.1 mg-5 до 6 години - 1,2 mg-7 до 10 години - 1,4 mg-11 до 13 години - 1,7 mg-за мажи 14 - 17 години - 1,9 mg - за девојки 14 - 17 години - 1,7 mg. За терапевтски цели, тиамин и тиамин хлорид, бромид се користат во (после јадење) и парентерална. Дозите кога се администрира тиамин хлорид се состојат возрасни 0.01g (10 mg) 1 - 3 (5) пати на ден. Децата се на возраст под 3 години пропишана 0.005 g (5 mg) во еден ден или 3 - 8 години - 0,005 грама 3 пати на ден преку sutki- повеќе од 8 години - 0.01 g на 1 - 3 пати на ден. Во текот на третманот - обично 30 дена. Тиамин бромид, поради неговата повисока релативна молекулска маса (435,2) се користи во неколку големи дози од тиамин хлорид (rel молекуларна тежина 337,27 ..) - 0.001 (1 mg), тиамин хлорид одговара на активноста на 0,00129 g на ( 1.29 mg) тиамин бромид. Малапсорпција во цревата и доколку е потребно, брзо создавање на високи концентрации на витамин Б во крвта е воведен тиамин хлорид или бромид, тиамин парентерално. Обично се дава интрамускулно за возрасни 0,025 - 0,05 g тиамин хлорид (1 ml од 2,5% или 5% раствор) или 0,03-0,06 g тиамин бромид (1 ml од 3% или 6% раствор) 1 пат во дневно-ден деца администрирани од страна на 0,0125 g (0,5 ml раствор на 2,5%) или тиамин хлорид 0.015 g (0.5 ml на раствор за 3%) тиамин бромид. Во текот на третманот 10 - 30 инјекции. Витаминот Б1 е генерално добро се поднесува. Субкутана инјекција (понекогаш интрамускулно) болна поради ниската pH решенија. Во одредени случаи, по инјекција на витамин (ретко после голтање), алергиски реакции (ангиоедем, уртикарија, чешање). Кога се администрира интравенски алергиски компликации може да биде повеќе silnymi- може да предизвикаат анафилактичен шок. Алергиски реакции и анафилакса со поголема веројатност да се развие во луѓе кои се склони кон алергии, во пременопаузалните жени и менопауза, кај луѓето кои страдаат од алкохолизам. Root парентерална администрација на тиамин препорачува со мали дози (не повеќе од 0.5 ml од 5% или 6% раствор) и само добра подносливост се движат на повисоки дози. Тиамин е контраиндицирана кај лица со алергии и интолеранција на дрога во историјата. Не се препорачува истовремена парентерална администрација на витамин Б1 со пиридоксин (витамин Б6) и цијанокобаламин (витамин Б12). Цијанокобаламин засилува алергиски ефект на тиамин, и пиридоксин попречува на конверзија на тиамин да се биолошки активен (фосфорилирана) форма. Исто така, треба да се меша во ист шприц витамин Б1 и пеницилин или стрептомицин (уништување антибиотици), како и витамин Б1 и никотинска киселина (витамин Б1 уништување). Производ форми: тиамин хлорид - таблети од 0,002- 0,005 и 0,01 g-2.5% и 5% решенија во 1 ml- ampules тиамин бромид - таблети на 0,00258- ,00645 и 0,0129 r 3 % и 6% решенија во 1 ml ампули. Чување: Да се ​​чува во херметички затворен сад, заштитен од светлина. Rp: таб. Thiamini chloridi 0,002 N. 50 D.S. 1 таблета 3 пати за еден ден Rp:. Сол. Thiamini chloridi 2,5% 1 ml D.t.d. N. 10 во ampull. S. Po 1 ml интрамускуларно Rp:. Сол. Thiamini bromidi 3% 1 ml D.t.d. N. 10 во ampull. S. Po интрамускулно 1 ml квасец сува Бруер е исчистен (Faex medicinalis, Serevisiae fermentum siccum depuratum). Се состојат витамин Б1 (најмалку 0.014 g / l), витамин Б (не помалку од 0.003 g / l), како и протеини и други супстанции. Се користи за профилактички и терапевтски цели (на Б1 хиповитаминоза, метаболички нарушувања, намалена исхрана, гребнатинки и др.). Доделете во возрасни и 2 лажички деца - 1 - 2 лажиче. Претходно издадени пилула "Gefefitin", Кои содржат квасец е, се исклучени од опсегот на лекови. решение "Tiodin" (Solutio "Thiodinum"). Содржат во 1 ml тиамин бромид и 12.5 mg натриум јодид 10 mg. Безбоен транспарентна течност со слабо карактеристичен мирис. Користи како лек за antinevralgicheskoe ишијас, брахијалниот plexitis и кога vospalitelnyhzabolevannyah ЦНС. Административното vnutrnmyshechno (бавно) 5 - 10 ml на ден за 6 - 20 дена. Можни несакани ефекти и контраиндикации се исти како и за формулации кои содржат јод (м.). На производот: amlulah 10 ml пакет од 10 ампули. Начин на чување: Листа Б. Во темно место на собна температура. Тиамин е дел од серијата во комбинација polivitaminnmh лекови (види. Asnitin, Revit, Dekamevit, Aerovit, Pangeksavit, Kvadevit, Undevit, Complivit et al.).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Витамин Б1 (тиамин)Витамин Б1 (тиамин)
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Таблети "Geksavit" (дражеј "nehavitum"). Тоа содржи ретинол ацетат 0,00172 g…Таблети "Geksavit" (дражеј "nehavitum"). Тоа содржи ретинол ацетат 0,00172 g…
Таблети "Aerovit" обложена (tabulettae "aerovitum" obductae). Содржат ретинол…Таблети "Aerovit" обложена (tabulettae "aerovitum" obductae). Содржат ретинол…
Vitsein (viceinum). Комбиниран препарат кој содржи 0,2 g на цистеин, глутаминска киселина и глицин…Vitsein (viceinum). Комбиниран препарат кој содржи 0,2 g на цистеин, глутаминска киселина и глицин…
Таблети "pentovit" обложена (tabulettae "rentovitum" obductae). Содржат тиамин…Таблети "pentovit" обложена (tabulettae "rentovitum" obductae). Содржат тиамин…
Таблети "asnitin" (Та buletta "asnithinum"). Содржат аскорбинска киселина 0.05…Таблети "asnitin" (Та buletta "asnithinum"). Содржат аскорбинска киселина 0.05…
Таблети "undevit" (дражеј "undevitum"). Тоа содржи ретинол ацетат, 0.001 g…Таблети "undevit" (дражеј "undevitum"). Тоа содржи ретинол ацетат, 0.001 g…
Таблети "tetrafolevit" обложена (tabulettae "tetrafolevitum" obductae).…Таблети "tetrafolevit" обложена (tabulettae "tetrafolevitum" obductae).…
Калиум бромид (kalii bromidum). Синоними: калиум bromatum, калиум бромид. Безбојни или бели сјајни…Калиум бромид (kalii bromidum). Синоними: калиум bromatum, калиум бромид. Безбојни или бели сјајни…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови