ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Глибенкламид (Glibenclamidum). N- [4- [2- (5-хлоро-2-methoxybenzamido) -етил] -fenilsulfonil] -N-циклохексил-уреа. Синоними: Gilemal, Daon, Mannino, Adiab, Betanase (Betaneyz), Clamid, Daonil, Digaben, Euclamin, Euglucon, Gilemal, Glicemin, Glucolon, глибенкламид, Глибурид, Maninil, Miglucan, Normodiabet итн бела или бела до едвај забележлива валиум. нијанса кристален прав. Практично нерастворлив во вода, малку растворлив во алкохол. Како и другите антидијабетици сулфонилуреа Дериват е стимуланс B- клетките на панкреасот. Во споредба со лекови првата генерација (butamid, хлорпропамид, итн) е повеќе активности (ефект се јавува во значително пониски дози), брзо апсорпција се толерира релативно добро. Максимална концентрација во крвта по единечна доза се открие откако 12 часа, траење 8 -. 12 часа, во некои случаи, ефикасна во отпорност на други препарати на оваа група. Заедно со хипогликемични ефект на глибурид обезбедува хипохолестеролемски ефект и го намалува thrombogenic својства на крвта. Е внатре после јадење 1 - 2 пати на ден. Доза зедов поединечно, во зависност од болеста и ефикасноста на терапијата. 0,0025- почеток со точност од 0,005 - 0.01 g (2.5 - 5.0 - 10.0 mg) дневно. Понекогаш дозата треба да се зголеми на 0.015 - 0,02 g на ден. Кога нормализација на гликоза во крвта се воспостави доза на одржување, обично 0,005 - 0,01 g, понекогаш 0,0025 - 0.0075 грама на ден. Ако дневната доза од 0.015 - 0,02 g не дава ефект во текот на 4 - 6 недели, треба да се претпостави дека лекот не е доволен за effektiven- пациентот во овие случаи се движат на комбинација на глибенкламид бигваниди и со мал ефект на таква комбинација - за употреба на инсулин . Контраиндикации и мерки на претпазливост се исти како и во butamida именување и други лекови од оваа група: prekomatosnoe и кома, кетоацидоза, детството и адолесценцијата, бременост и доење, болести на црниот дроб и бубрезите, леукопенија, алергиски реакции на сулфа лекови и друга форма. на производот: таблети од 0.005 g (5 mg) во пакет од 20 парчиња. Начин на чување: Листа Б. Во темно место.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови