ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Метформин (метформин). N, N-Dimetilbiguanidyu Синоними: Gliformin, Glucophage, Diformin, Diaberit, Diabetosan, Diabexyl, Diagnoguanil, Diformin, Diguanil, Gliformin, Gliguanid, Glucophage, Glukofag, Glycoran, Melbin, Mellitin, Metforminum, Metiguanide, Metolmin, Modulan итн Вајт. кристален прав, лесно растворливи во вода. Индикации за употреба се исти како и за глибурид. Доделете внатре во текот или непосредно по оброк, почнувајќи со 0.25 - 0.5 g (1-2 таблети) наутро. Потоа дозата постепено се зголемува до 0.5 - 0.75 g на 2 - 3 пати на ден. За третман на одржување е пропишано обично 0,25 - 0,5 g 2-3 пати на ден. Можни несакани дејства: метален вкус, понекогаш гастро - цревни заболувања, алергиски реакции на кожата. Со продолжена употреба може да го наруши цревна апсорпција на витамин Б Опасноста од лактична ацидоза се со помала веројатност отколку кога се користи фенформин, бидејќи за разлика од вториот метформин не се метаболизира во телото и се излачува непроменет во урината. Индикации се исти како и за глибурид. На производот: апчиња за 0,25 g на чување: Листа Б. Насловен "метформин" произведен во Финска во таблети од 0,5 g (обложени).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови