ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Глипизид (глипизид). 1-циклохексил-3- [[пара-2- (5-methylpyrazinecarboxamido) етил] фенил] сулфонил] уреа. Синоними: Minidiab, Glibenese, Glucotrol, Glydiazinamide, Melizid, Menodiab, Mindiab, Minibetic, Minidiab, Minodiab. Според хемиската структура и функционирање е многу сличен на глибенкламид. Добро се апсорбира. максимална концентрација во крвта е забележано во 1 - 2 часа после администрација. Различни краток полу-живот (3 - 4 ч 5 - 7 h на глибенкламид и 30 - 40 h на хлорпропамид). Тоа е брзо ослободен од телото, а со тоа и намалување на ризикот од кумулација. Индикации за употреба се исти како и за други антидијабетични сулфонилуреа деривати (дијабетес тип II). На почетна доза е обично 2,5 - 5 mg (1/2 - 1 таблета) дневно, последователно зголемување на дозата на 1/2 - 1 таблета до оптимална доза на одржување. Максималната доза - 30 mg (6 таблети) на ден. Мали дози се земе 1 време дневни дози над 15 mg - 2 - 3 дози. Контраиндикации и мерки на претпазливост се исти како и во примената на глибенкламид, butamida. форма на производот: таблети од 0.005 g (5 mg) во пакет од 30 парчиња.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Gliquidone (gliquidone). 1-циклохексил-3- [неколку [2- (3,4-дихидро-7-метокси-4,4-диоксо…Gliquidone (gliquidone). 1-циклохексил-3- [неколку [2- (3,4-дихидро-7-метокси-4,4-диоксо…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови