ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Триамтерен (Triamterenum). 2,4,7-triamino-6-fenilpteridin7 Синоними: Pterofen, Amteren, Diutas, Diuteren, Dyren, Dyrenium, Dytac, Fluxinar, Jatropur, Neuuron, Noridyl, Pterofen, Reviten, Taturil, Teridin, триамтерен, Triarene, Trispan, Triteren , Triurene, Urocaudal et al. триамтерен намалува пропустливоста на клеточните мембрани да дисталните тубули натриум јонски и засилува нивните уринарна екскреција без зголемување на распределба на калиум јони. На секреција на калиум јони во дисталните тубули се намалува. Лекот може да го намали хипокалемија предизвикани бензотиадиазин деривати, диуретик ефект и зајакнување на вторите. На дрога е брзо vsasyvaetsya- диуретик ефект по ингестијата забележано по 15 - 20 минути, максимален ефект - 2 - 3 часа по администрација и се одржува за 12 часа применета едем предизвикан од циркулаторна инсуфициенција, цироза на црниот дроб, нефротски синдром .. Во врска со штедат калиум ефект е особено прикажан за комбинирана употреба заедно со тиазидни диуретици, како и кај пациенти со симптоми на нетолеранција дигиталис гликозиди, која е базирана хипокалемија. Доделување внатрешноста сам и во комбинација со други диуретици. При примена на само - 0,05-0,1 0.2 g на ден (1 - 2 прием - после појадок и вечера), комбинација терапија - помала доза (на пример, 0.025 g и 0,0125 g триамтерен dihlotiazida) . Да се ​​зголеми дозата постепено (за да се избегне премногу брзо и обилно диуреза). Обично се земе лек на дневна основа. Кога се прима триамтерен може, во некои случаи, гадење, повраќање, главоболка, намален крвен притисок. Алкалоза, ацидоза, доцнење на урична киселина не е обележана, но тоа е можно хиперкалемија. Со продолжена употреба може да го зголеми содржина на уреа во крвта. Во овие случаи, се препорачува да се земе дрога секој ден, а еден ден подоцна и во помали дози, менувајќи се со диуретик група benzotiadiazina. Кај некои пациенти, примената на triamterena развие хипергликемија и хиперурикемија. форма на производот: капсули во 0.05 g (50 mg) формулација. Начин на чување: Листа Б. Насловен "triampur kompozitum" (Triampur sompositum) во Германија се достапни таблети кои содржат 25 mg на триамтерен и 12,5 mg digidrohlortiazida (dihlotiazida). Доделување на срце, бубрежна едем, асцит, хепатална цироза на црниот дроб, итн обично амбулантски 1 таблета 2 пати на ден (наутро и попладне после јадење), во болница - .. 2 таблети 2 пати на ден. На производот: таблети во пакување од 50 парчиња. Слични домашниот производ се произведува под името "Triamtezid" (Triamtezidum).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ефект на алдостеронот на калиум размена. Зависност калиум секреција на алдостеронЕфект на алдостеронот на калиум размена. Зависност калиум секреција на алдостерон
Дисталните тубули на нефронот. Дисталните тубули на функцијата на нефронотДисталните тубули на нефронот. Дисталните тубули на функцијата на нефронот
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Зависноста на секреција од страна на протоните на бубрезите. Механизми на протонска секреција во…Зависноста на секреција од страна на протоните на бубрезите. Механизми на протонска секреција во…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови