ma.gurushealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Dibasol (Dibazolum). 2-Benzylbenzimidazol хидрохлорид. Cinonimy: Bendazol, Bendazoli hydrochloridum, Bendazole хидрохлорид, Tromasedan. Бела или бел до слабо сивкасто или жолтеникаво бел кристален прав горчливо-солен вкус. Тоа е растворлив во вода, лесно - во алкохол. Хигроскопни. Решенијата (pH 2,8-3,5) беше стерилизирани на + 100 C за 30 мин. Таа има вазодилататор, antispasmodic и хипотензија акција, и стимулирачки ефект врз 'рбетниот мозок. Dibazol има сличности во структурата и акција со подготовка со levamisole (м.) И има скромни immunostimulatory активност. Применета спазам на крвните садови (влошување на хипертензија, хипертензивни кризи) и на мазната мускулатура на внатрешните органи (чир на желудникот, грчеви на пилорна и цревата, и така. P.) Како и во третманот на нервниот болести, особено полио секвели, флакцидна парализа на лицето нерв и сор. експериментални податоци, Dibazolum намалува тонот и предизвикува дилатација на церебралните крвни садови, но во клиничка примена на овој ефект, контролирани rheoencephalography, кратко. Доделување dibazol интравенозно, интрамускуларно и од внатре. За олеснување на хипертензивни кризи администрира интравенски или интрамускулно 3 - 4 ml од 1% раствор или 6 - 8 ml од 0,5% раствор (0.03 0.04 g). Во влошување на хипертензија со значително зголемување на крвниот притисок е прикажано со интрамускулна администрација на 2 - 3 ml од 1% раствор или 4 - 6% раствор на 0,5 ml (0,02-0,03 g) од 2 - 3 пати на ден. 8 Во текот на третманот - 14 дена. Истовремено dibazolom можно да се користат и други антихипертензиви (резерпин, хидрохлоротиазид et al.). Внатре се 0,02 - 0,05 g на 2 - 3 пати на ден, обично во рок од 3 - 4 недели или повеќе кратки курсеви. Во третманот на нервниот болести Dibazolum администрира од 5 до 10 пати, во доза од 0,005 g (возрасни) еднаш на ден или секој втор ден. По 3 - 4 недели, се повторува на третманот. Следните курсеви се изведуваат со интервал 1 - 2 месеци. Повисоки дози на d и e H за возрасни внатре: еден 0.05 g, 0.15 g дневно Децата се одреди (во третирање на заболувања на нервниот систем) во следниве дози: до 1 година - 0,001 g на 1 - 3 години - 0,002 g, 4 - 8 години - 0,003 g, 9 - 12 - 0004 g, повеќе од 12 години - 0,005 g Ако е потребно, се повторува на третманот по 3 - 4 недели. Внатре се Dibazolum 2 часа пред јадење или 2 часа после јадење. Dibazol генерално добро се поднесува. Познато е дека лекот е непрактично да се додели додека пациентите антихипертензивен стари лица, како хипотензивен ефект поврзани со намален срцев излез и можно оштетување на електрокардиограмот. На производот: таблети од 0.02- 0,002- 0,003 и 0.004 g-0,5% или 1% раствор во ампули од 1 до 2 и 5 ml. Начин на чување: Листа Б. Dibazol е исто така дел од серијата на комбинирани таблети: "Papazol" (Види. Папаверин) "Amazol" (Види. Amidopyrine) "andipal" (Види. Аналгин) "Teodibaverin" (Види. Теобромин). Постојат, исто така, подготвени таблети кои содржат dibasol и фенобарбитон 0,025 r dibasol 0,03 g, 0.25 g и теобромин platifillina тартарат 0,003 g претходно издадени таблети "чудесни" исклучени од опсег.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови