ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Магнезиум сулфат (Magnesii sulfas). Синоними: Epsom сол, магнезиум sulfuricum, Сал amarum. Безбоен призми, vyvetrivayuschiesya воздухот, лесно растворливи во вода (1: 1 во ладна и W, W: 1 во врела) - практично нерастворлив во алкохол. Воден раствор се жестоки солен вкус. Вбризгување раствори (рН 6.2 - 8.0) беше стерилизирани на 100 'C. за 30 минути на температура од 120 "C за 8 мин. Магнезиум сулфат има повеќеслојна ефект врз телото. Кога се дава тоа слабо се апсорбира, тоа делува како лаксатив, како натриум сулфат, а исто така има choleretic ефект, се должи на рефлекси кои произлегуваат во текот стимулација на нервните завршетоци дуоденална слузница. Во парентерална администрација на магнезиум сулфат има благотворно делува на централниот нервен систем. Во зависност од дозата може да се забележи седатив, хипнотички или наркотични ефект. Една од карактеристиките на магнезиум сулфат е нејзината инхибиторен ефект на невромускулната трансмисија. Кога се дава парентерално, особено во големи дози, може да имаат kurarepodobnoe ефект. Лекот го намалува ексцитабилност на респираторниот центар, големи дози на лекот кога се администрира парентерално лесно може да предизвика респираторна парализа. Крвниот притисок се намалува малку како резултат на општиот седативно дејство preparata- овој ефект е повеќе нагласена во хипертензија. Под услов магнезиум сулфат бубрезите за време на изолација засилена диуреза. Антагонисти на магнезиум јоните се калциум јони. Намалување на содржина на калциум во крвта е придружено со зголемена магнезиум акција. Калциум соли се користат како противотрови со магнезиум сулфат труење. Магнезиум сулфат се користи како лаксатив и choleretic агенти, а понекогаш и - седативи, antispasmodic и антиконвулзивни. Како наркотична дрога не се применува поради низок ширина акција (наркотични доза лесно да предизвика респираторна парализа), но може да се примени за да се подобри дејство на лекови и аналгетици. Како лаксатив е пропишано во внатрешноста (во текот на ноќта или на празен стомак - за DA минути пред јадење) за возрасни 10 - 30 грама на 1/2 чаша вода, децата - по стапка од 1 g на 1 година од животот. Во хроничен запек може да се примени клизма (100 ml на 20 - раствор 30%). Како choleretic ingest 1 лажица 20 - 25% раствор, 3 пати на ден-дуоденален интубација врши, исто така, со администрацијата од страна на принудно хранење топол раствор на магнезиум сулфат (50 ml од 25% или 1OO ml на 10% раствор). Како antispasmodic (а донекаде и антихипертензивни) значи понекогаш се користи во третманот на раните фази на хипертензија. Администриран интрамускуларно до 5 -10 - 20 ml 20% или 25% раствор на магнезиум сулфат. Во текот на третманот - 15 - 20 inektsny (дневно). Заедно со намалување на крвниот притисок може да се доживее намалување на симптомите на ангина. Систематски ингестијата на ниски дози (1 - g 2 1/2 чаши вода на гладно) inoga, исто така, придонесува за подобрување на состојбата на пациентите и на некој начин го спречува развојот на атеросклероза. Кога хипертензивни кризи администриран интрамускуларно или интравенски 10 (полека!) - 20 ml од 20 - 25% раствор на магнезиум сулфат. Кога се дава испорака анестезија во мускулите од 5 - 10 - 20 ml раствор на 25%, понекогаш во комбинација со аналгетик sredstvami- тоа е потребно да се разгледа можноста за инхибиција на утерини контракции на мускулите, што може да бара примена rodostimuliruyuschih средства. Крајот на бременоста токсемија администриран интрамускуларно до 10 - 20 ml од 25% раствор на 1 -2 пати на ден. Понекогаш тоа се дава истовремено со невролептици. Кога се инјектира во мускулни спазми 5 - 10 - 20 mL раствор на 25%. Кога водството колика и задржување на уринарниот се користи како спазмолитично sredstvo- се администрира во мускулите (5 - 10 ml од 10 - 20% раствор) во вена (5 - 1o mL на 5% раствор) или во форма на клизма. Магнезиум сулфат е исто така се користи како противотров. Ако труење растворлив бариум соли измиен желудникот 1% раствор на магнезиум сулфат се внатре или 20 - 25 g на вода стакло (да се формираат не-токсични бариум сулфат). Кога труење со жива, арсен, тетраетил олово се администрира интравенски (5 - 10 ml 5 - 10% раствор). Парентерална магнезиум сулфат се користи со внимание, со оглед на можноста за респираторна депресија. Решенијата се администрира полека вена. Кога се администрира на респираторна депресија во вена на калциум хлорид (5 - 10 ml на 10% раствор), даде дише кислород или carbogen, однесување вештачко дишење. Производ форми: poroshok- 20% или 25% раствор во ампула од 5- 10 и 20 ml. На чување: horisho затворен сад. Rp. Сол. Magnesii sulfatis 25% 10 ml D.t.d. N. 3 во ampull. . На С. 5 - 10 ml на мускулите Rp: Magnesii sulfatis 30.0 Д. С. Во еден момент, разредена во 1/2 чаша топла вода (лаксатив)

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…
Инјекции на магнезиум сулфат за време на бременоста - закана за фетусот?Инјекции на магнезиум сулфат за време на бременоста - закана за фетусот?
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Stefaglabrina сулфат (stphaglabrini sulfas). Сулфат Алкалоид извлечена од клубени со корените на…Stefaglabrina сулфат (stphaglabrini sulfas). Сулфат Алкалоид извлечена од клубени со корените на…
Бариум сулфат флуороскопија (varii sulfas про roentgeno). Синоним: varium sulfuricum. Бело тенка…Бариум сулфат флуороскопија (varii sulfas про roentgeno). Синоним: varium sulfuricum. Бело тенка…
Железо црна сулфат (ferrosi sulfas). Синоними:. Железо сулфат, железо сулфат, FERRUM sulfuricum…Железо црна сулфат (ferrosi sulfas). Синоними:. Железо сулфат, железо сулфат, FERRUM sulfuricum…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Цинк сулфат (zinci sulfas). Синоним: zincum sulfuricum. Безбоен транспарентна кристали или…Цинк сулфат (zinci sulfas). Синоним: zincum sulfuricum. Безбоен транспарентна кристали или…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови