ma.gurushealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Бензокаин (Anaesthesinum). Етил пара-аминобензоична киселина. Синоними :. бензокаин, Aethylis aminobenzoas, Anaesthalgin, Anaesthicin, Anaesthin, Benzocain, Ethoforme, Ethylis aminobenzoas, етил аминобензоат, Norcain, Parathesine, Rhaetocain, Topanalgin итн kristallixesky Бел прав, без мирис, slabogorkogo vkusa- предизвикува вкочанетост во јазикот. Многу малку е растворлив во вода, лесно - во алкохол. Anestezin - еден од најстарите синтетички соединенија кои се користат како локални анестетици. И покрај повеќе од 100 години постоење (синтетизира во 1890 g.- применува од крајот на 90-тите години), тоа се уште е релативно широко се користи сам или во комбинација со други лекови. нов аеросолни производ неодамна предложи "Amprovizol"Кои содржат бензокаин. Бензокаин е површински активни локални анестетици. Поради тешката растворливост во вода не се администрира парентерално, и за аналгезија во хируршки операции. Сепак, тоа е нашироко се користи во форма на масти, прашоци и други дозирани форми коприва, заболувања на кожата придружени со чешање и рана управување со болка и чир површина. Примени 5 - 10% масти или прав и подготвени лекови ("Menovazin". "Amprovizol" et al.). Во болести на ректумот (пукнатини, чешање, хемороиди) одреди свеќи содржи 0.05 - околу 1 g anestezina. За анестезија на мукозните мембрани применуваат 5 - 20% мрсна решенија. Внатре се прав, таблети и мукозните лекови за анестезија на мукозните мембрани и грчеви болка во стомакот, хиперсензитивност на хранопроводот и т. Д. Понекогаш пропишани за постојано место на повраќање, повраќање на бременоста, море и воздух болест. Дозата за возрасни: 0,3 g од 3 - 4 пати на ден или кај деца: до 1 година - 0.02 0.04 g на 2 - 5 години - 0.05 - О, 1 g, 6 - 12 - 0 Да 12-0,25 g Повисоки дози на d и e H за возрасни внатре: еден 0,5 g дневно форми 1,5 g на производот: таблети poroshok- 0,3 g- 5% маст. Се испорачува со комбинираните таблети и супозитории (види. "Anestezol"). Бензокаин и дозирани форми се толерираат генерално добро. За разлика од кокаин бензокаин појави на зависност од дрога причини. На чување: бензокаин и неговите дозирани форми се чуваат со претпазливост (листа Б) во добро затворен сад, заштитен од светлина. таблети "Bellastezin" (Tabulettae "Vellasthesinum") Содржат anestezina екстракт и 0,3 g на 0,015 Таблети "Pavestezin" (Tabulettae "Ravesthesinum") Anestezina содржи 0,3 g на папаверин хидрохлорид и 0.05 g Таблети "Bellastezin" и "Pavestezin" пропишани за gastralgiyah, грчеви во стомакот и цревата. Земете 1 таблета 2 - 3 пати на ден. За истата цел користите готови таблети следната sostava- anestezina 0,3 g, 0.02 гр папаверин, екстракт беладона 0,015 g Свеќи "Anestezol" (Suppositoria "Anaesthesolum"). Состав: anestezina O, 1 g, Dermatol 0.04 g, 0.004 g на ментол, 0.02 g на цинк оксид, на база на вкупната маса од 2,7 g се користи за да се намали болката, чешање и грчеви, хемороиди и анален пукнатини. Инјектира во ректумот 1 - 2 свеќи на ден. Бензокаин е составен дел на лекот "Menovazin" (Види. Ментол) и liniment "Spedian" (М.). Rp. Таб. Anaesthesini 0,3 N. 10 D.S. Po 1 таблета 3 пати на ден Rp:. Јазиче. "Bellasthesinum" N. 10 D.S. . Po 1 таблета 2 - 3 ден paza Rp: Anaesthesini 0,3 Papaverini hydrochloridi 0,02 Екстремни. Belladonnae 0,015 D.t.d. N. 10 во табот. S. 1 таблета 2 - 3 paza дневно Rp: Ung.. Anaesthesini 5% 10,0 D.S. Hapyzhnoe аеросоли "Amprovizol" (Aerosolum "Amrrovisolum"). Содржи бензокаин, ментол, раствор ергокалциферол (витамин Д) во алкохол, глицерол, етанол и прополис. Произведени во аеросол контејнери со содржина на гориво (фреон-12). По излегувањето аеросол контејнерот е матна течност зеленикаво жолта (жолта до темно) боја, со карактеристичен мирис на ментол и прополис. Користи за локална анестезија како анти-воспалителни агент и ладење во соларни и термички изгореници I и II степени. Се применува на погодената површина на аеросол авион, со притискање на цилиндри круна на 1 - 5 секунди, на растојание од 20 -. 30 см, во зависност од степенот на изгореници на кожата и подносливоста третира еднаш или повеќе пати. На дрога е контраиндициран во заеднички степен изгореници II, отсуството на површинските слоеви на епидермот. Неприфатливи навлегувањето на аеросол во очи. На производот: 50 g во стаклени шишиња аеросол обложени или 80 или 170 грама во алуминиум аеросол лименките со главата спреј вентил и заштитно капаче. Начин на чување: на суво место на температура не повисока од 35 `C, далеку од пожар или топлина priborov- заштитена од директна сончева светлина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Anestezin (anaesthesinum). Етил пара-аминобензоична киселина. Синоними: бензокаин, aethylis…Anestezin (anaesthesinum). Етил пара-аминобензоична киселина. Синоними: бензокаин, aethylis…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови