ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Antipyrine (Antipyrinum). 1-фенил-2,3-dimetilpirazolon-5. Синоними: Analgesin, Anodynin, Azophen, Methozin, Parodyne, Phenazonum, феназон, Phenylon, Pyrazoline, Pyrodin, Sedatin итн Безбојни кристали или бел кристален прав, без мирис, вкус slabogorkogo .. Тоа е многу лесно растворлив во вода (1: 1) тоа е лесно - во алкохол. Решенијата (рН 6.0 - 7.5) беше стерилизирана на + 120 C за 20 мин. Antipyrine беше еден од првите синтетички аналгетици, pyrazolone деривати, се најде примена во медицината (1884). Со приемот на други аналгетици тие почнаа да се користи релативно ретки. Широка употреба на тоа сега не е време. Меѓутоа, за да целосно го цени тој не ја изгуби и остана во опсег на лекови. Како и другите pyrazolone деривати, antipyrine има аналгетски, антипиретик и во различни степени на анти-воспалително дејство. Како аналгетик и антипиретик активност на производите од оваа група се слични на дериватот на салицилна киселина. Pyrazolone деривати се намали пропустливоста на капиларите и го инхибираат развојот на инфламаторен одговор. Овој механизам на дејствување не е разјаснета. Ефект на системот на хипофизата - надбубрежните жлезди, овие соединенија немаат. Најактивните на оваа група на анти-инфламаторни лекови - бутадиен - релативно силно го инхибираат биосинтезата на простагландини. Тој припаѓа на групата на нестероидни анти-инфламаторни лекови. Antipyrin има умерена аналгетик, антипиретик и анти-инфламаторен ефект. Локалната примена е одреден hemostatic ефект. Antipyrine се користи во невралгија, настинки. Дозволете возрасни внатрешноста од 0,25 - 0,5 r деца над 6 mes- 0,025 - 0,15 g прием во зависност од возраста. Земете 2 - 3 пати на ден. Повисоки дози за возрасни внатре: еден 1 g, 3 g дневно како styptic antipyrine понекогаш се користи (10 - 20% раствор) на влажна влошки и тампони со назални и parenchymatous крварење. Во назначувањето на пламен retardant треба да се разгледа можноста за хиперсензитивност на пациенти лекот со појавата на уртикарија и фиксни sypi- може угнетување крвта (види. Amidopyrine). Начинот на издавање: прав и таблети до 0.25 g за употреба во практиката произведени таблети педијатриски од 0,05 0,075- 0.1 и 0.15 g на чување: Листа Б. добро затворен сад, заштитен од светлина. Rp. Таб. Antipyrini 0,25 N. 10 D.S. 1 таблета 2 - 3 пати на ден Rp: Сол.. Antipyrini 10% 30 ml D.S. Мокрење тампони за крварење од носот Таблети Ankofen (Tabulettae Ancophenum). Состав: antipyrine и фенацетин 0.25 g, кофеин-натриум бензоат 0.05 g На аналгетик и антипиретик агент. Доделете 1 таблета 1 - 2 - 3 пати на ден. Начин на чување: Листа Б.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Bromkamfora (bromcamphora). Синоними: камфор бромид, camphora monobromata. Безбојни кристали или…Bromkamfora (bromcamphora). Синоними: камфор бромид, camphora monobromata. Безбојни кристали или…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Aminopyrine (amidopyrinum). 1-фенил-2,3-диметил-4-диметиламино-5-pyrazolone. Синоними: pyramidon,…Aminopyrine (amidopyrinum). 1-фенил-2,3-диметил-4-диметиламино-5-pyrazolone. Синоними: pyramidon,…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови