ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Фенацетин (Phenacetinum). 1-етокси-4-atsetaminobenzol. Синоними: Acetophenetidin, Asetophenidin, Acetraphenalide, фенацетин, Phenedin, Phenin итн Бел кристален прав, без мирис, малку горчлив вкус .. Многу малку растворлив во вода, малку растворлив во врела вода (1:70), растворлив во алкохол (1:16). Решенијата се кисели. Се карактеризира антипиретик и аналгетски дејства. Според анти-воспалителни активност е значително инфериорен салицилат, pyrazolone деривати и други напредни анти-инфламаторни лекови. Постојат индикации дека фенацетинот предизвикува блага еуфорија. Фенацетинот главно се користи во комбинација со други лекови (analginom, кофеин, итн.) Невралгија, главоболка. Доделете во возрасни и 0,25 - 0,5 g на 2 - 3 пати на ден. Повисоки дози за возрасни внатре: еден 0,5 g дневно 1.5 g деца под 1 година да одреди 0,025 - 0,05 g, на возраст од 2 - 0,1 g од 3 - 4 години - 0.15 g, 5 - 6 години - 0,2 g на 7 - 9 години - 0.25 g, 10 - 14 - 0,25 - 0,3 g Земете 2 - 3 пати на ден. алергиски реакции (уртикарија et al.) може да се забележи при аплицирање фенацетин. Големи дози може да предизвика метхемоглобинемија и анемија. Исто така, опишани случаи fenatsetinovogo нефритис, се карактеризира со недостаток тубуларна ацидоза, полиурија, зголемен крвен уреа итн Можно е дека оштетување на бубрезите (како што се папиларен некроза) не се предизвикани од фенацетин, и нечистотија содржани во него -. p-chloroacetanilide. Модерни фармакопеја строго ограничување на содржината на оваа супстанца во подготовка. Се верува дека нефротоксичност можат да бидат предизвикани од страна на инхибиција на биосинтезата на вазодилататорни простагландини (PGE). Овој механизам можат да придонесат за нефротоксичност други нестероидни антиинфламаторни лекови. Постојат индикации дека во многу долго апликација фенацетинот некои од формираните метаболити (ацетил-пара-aminofenon, 2-oxyacetyl-phenetidine et al.) Може да предизвика формирање на тумор во уринарниот тракт. Во минатото, фенацетинот е широко се користат во медицинската пракса, сепак, поради можните токсични ефекти од користењето на фенацетин во последниве години е ограничено. Фенацетин не е погодна за бубрежни заболувања. Тоа не треба да се користи во текот на бременоста. форма на производот: таблети кои содржат ацетилсалицилна киселина, фенацетин и 0,25 g кофеин 0.05. Се користи како аналгетик и антипиретик 1 таблета 2 - 3 пати на ден. Фенацетин е, исто така, дел од комбинирана таблета Asfen, Kofitsil, Novomigrofen, Pirkofen, Sedalgin, tsitramon. Начин на чување: Листа Б.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови