ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Кодеин (Codeinum). Methylmorphine. Алкалоид содржани во opii-, исто така, добиени од semisynthesis. Безбојни кристали или бел кристален прав, без мирис и горчлив вкус. Воздухот исчезнува. Полека и малку растворлив во ладна вода (01:50), растворлив (1:17) во топла вода, лесно растворлив во алкохол. На воден и алкохолни раствори се алкална. Природата на кодеин сличен на морфиумот, но slabee- аналгетски својства се силно изразени во способноста да се намали ексцитабилност на центарот на кашлица. Во помала мера од морфиум респираторна депресија. Помалку, исто така, ја инхибира активноста на гастроинтестиналниот тракт, но може да предизвика запек. Главно се користи за смирување на кашлицата. Во комбинација со не-наркотични аналгетици (аналгин, aminopyrine), кофеин, фенобарбитал се користи за главоболки, невралгија, итн Вклучено во спондилитис лекот (м.) Се користи како седатив. Доделување внатрешноста на прав, таблети и решенија за возрасни 0,01 0,02 g приемници деца над 2 години - што не надминува 0,001 - 0.0075 g прием во зависност од возраста. Повисоки дози за возрасни внатре: еден 0.05 грама дневно 0.2 g Деца под 2 години не препише кодеин. На производот: во прав и таблети од 0.015 g (натриум хидроген карбонат). Кодеин е дел комбинација од овие таблети. таблети kodterpin (Tabulettae Codterpinum). Состав: кодеин 0.015 g натриум хидрогенкарбонат и 0,25 g на terpine кашлица бонбонче (Tabulettae контра tussim). Состојки: 0.02 g од кодеин, билки во прав termopsisa 0.01 g на натриум хидрогенкарбонат и ликер во прав, 0,2 g и kodterpin кашлица таблети пропишана како антитусици и експекторанси 1 таблета 2 - 3 пати ден. Кодеин е исто така составен дел на таблетите Pentalgin (М.) И Sedalgin (М.). Складирање на кодеин и дозирани форми: Листа Б. прав - во добро затворен сад, заштитен од светло апчиња - во темно место. Се должи на фактот дека може да има проблеми на зависност, тоа е ослободен од истите ограничувања со повторна употреба на кодеин и други наркотични аналгетици.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Bromkamfora (bromcamphora). Синоними: камфор бромид, camphora monobromata. Безбојни кристали или…Bromkamfora (bromcamphora). Синоними: камфор бромид, camphora monobromata. Безбојни кристали или…
Кодеин фосфат (codeini phosphas). Синоними: codeinum phosphoricum, кодеин фосфат. Бел кристален…Кодеин фосфат (codeini phosphas). Синоними: codeinum phosphoricum, кодеин фосфат. Бел кристален…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови