ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Metrazole (Corazolum) 1,5-Pentametilentetrazol. Синоними: Angiazol, Cardiazol, Centrazol, Deumacar, Diovascol, Leptazol, Metrazol, Pentamethazolum, Pentazol, Pentetrazolum, Pentrazol, Pentylentetrazol, Phrenazole, Tetracor итн бел кристален прав .. Многу лесно растворлив во вода и алкохол. Водени раствори (рН 6.0 - 8.0) беше стерилизирани на + 100 C за 30 мин. Тоа го стимулира респираторниот и вазомоторни центри. Побудување на дишење, зголемен крвен притисок и подобрување на циркулацијата на крвта се особено изразени ако центри на мозок медулата се депресивни. Директен ефект врз срцето и крвните садови лекот не го прави. Во големи дози, тоа предизвикува мозокот и 'рбетниот мозок стимулација и може да обезбеди будење ефект во акутна отров апчиња и лекови. Во големи дози korazol исто така, има конвулзивни акција главно се однесува на влијанието врз моторните области на мозокот, и само делумно - со ефект на 'рбетниот мозок. Последните korazol широко се користи во шок, задушување, слабеење на срцевата активност за време на хируршки процедури, како и труење на лекови, хипнотици, аналгетици. Во психијатриската пракса Corazol користи за конвулзивни терапија за шизофренија. Неодамна, употребата на metrazole (и други analeptics) за труење хипнотици челик смета непрактично, бидејќи ја зголемува побарувачката на кислород во мозокот. Покрај тоа, повеќе специфични средства за труење со барбитурати и други средства за анестезија е Bemegride (м.). Кога труење наркотични аналгетици почна да се користи специфичен антагонист - (. Cm) налоксон. Во психијатриската практика во моментов korazol, исто така, не се применува. Затоа korazol исклучени од опсегот на лекови. Сепак korazol е многу важна алатка за експериментални фармаколошки студии. Тие се користат за пребарување и проучување на антиконвулзиви и други невро (психо) тропските лекови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Korazol (corazolum) 1,5-pentametilentetrazol. Синоними: angiazol, cardiazol, centrazol, deumacar,…Korazol (corazolum) 1,5-pentametilentetrazol. Синоними: angiazol, cardiazol, centrazol, deumacar,…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови