ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Trimetin (Trimethinum). 3,5,5-2,4-Trimetiloksazolidindion Синоними: Absentol, Edion, Epidione, Petidion, Ptimal, Trepal, Tridione, Trimedal, Trimethadionum, Troxidon. На бел кристален прав со слаба оригиналниот мирис и ладење горчлив вкус. Растворлив во вода, лесно растворлив во алкохол, тоа е Trimetin антиконвулзантни, главно се користи за мали форми на епилепсија, како и ментална и васкуларни вегетативниот еквиваленти. Лекот брзо се апсорбира. Максимална концентрација во плазмата се забележи по 1/2 - 2 часа по администрацијата. Полека се излачува од телото. полу-живот период во крвната плазма е 12 - 24 h метаболизираат (деметилација) во црниот дроб за да се формира активен метаболит (demetadion) полека се излачува од страна на бубрезите .. Со продолжена употреба на лекот може да се акумулира во телото. Доделете Trimethadione навнатре (за време или после јадење): возрасни обично 0,2 до 0,3 g на 2 - 3 пати на ден за деца од 0,05 - 0,1-0,15 - 0,2 g на 2- 3 пати на ден. Третманот се врши курсеви за 3 - 5 месеци. Во интервали пропишани фенобарбитал. Повисоки дози за возрасни: еден 0,4 g дневно 1,2 g Trimetin, како и голем број на други анти-епилептични лекови, врши аналгетик акција во тригеминалниот нерв, но работи повеќе полека од карбамазепин (м.). Препорачливо е да доделите Trimethadione со тригеминалниот нерв во следниве дози: првата недела од 0.2 g 4 пати на ден, во втората - 0,2 грама 3 пати на ден до третиот - 0,2 g на 2 пати на ден, во четвртата недела - 0.2 1 g еднаш дневно. Оваа доза обично се дава во иднина како поддршка. При лекување може да се случи trimetinom несакани ефекти: фотофобија, ден-слепило, исип на кожата, ексфолијативен дерматитис, промени во крвните клетки (неутропенија, агранулоцитоза, анемија, еозинофилија, моноцитоза). Во текот на третманот, или барем на секои 10 дена, мора да се врши истражување на крв. Примена Trimetin може да предизвика развој на големи напади на епилепсија, се препорачува да се назначи фенобарбитал и други антиепилептични лекови. Има информации за можните тератогени ефекти на лекот. Поради несакани ефекти и појавата на нови, поефикасни лекови Trimetin во моментов има ограничена употреба. Trimetin контраиндициран во заболувања на црниот дроб и бубрезите, болести на крвта за формирање на органи и оптичкиот нерв. На производот: прав. Начин на чување: Листа Б. добро затворен сад.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови