ma.gurushealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Ihtiola (Ichthyolum). Амониумова сол на сулфонска киселини од шкрилци нафта (амониум sulfoichthyolicum). Синоними: Bitaminolum, Bithiolum, Ichtham, Ichthyolammonium, Ichtyopan, Ichtyosulfol, Isarol. Речиси црна боја, во тенок слој на сладникав кафеава течност со лут мирис и вкус. Растворлив во вода, глицерол, делумно во алкохол и етер. Воден раствор ihtiola силно пени под агитација. Ichthammol содржи 10,5% од органски врзани сулфур. Компатибилен со јодид соли во решенија, алкалоиди и соли на тешки метали. Таа има анти-воспалителни, lokal и некои антисептички својства. Се применува уста за кожни болести (изгореници, еризипел, егзема, итн), невралгија, артритис, итн, како 10 -. 20% масти или хидроалкохолен лосиони и глицерол и триење (10 - 30%). Во инфламаторни заболувања на карличните органи назначи ihtiolovye свеќи или тампони натопени во 10% глицерин раствор ihtiola. На производот форма ihtiola: во стаклени тегли. Произведен во завршена форма 10% и 20% ichthyol маст (Unguentum ichthyoli) на vazeline- свеќа со ihtiola (Suppositoria cum Ichthyolo): ihtiola 0.2 g, основи за супозитории се администрира во 1.2 r метритис, параметри, салпингитис, простатитис итн, - е воведена по клизма или спонтани чистење на дебелото црево. Rp. Ung. Ichthyoli 10% (20%) 25,0 D.S. Маст (егзема) Rp:. Ichthyoli 1o 0 наизменична струја. salicylici 5,0 ол. Terebinthinae 10,0 Lanolini 100,0 M.f. ung. D.S. Маст (за триење артритис) Rp:. Сол. Ichthyoli 10% во glycerino 25 ml D.S. Надвор (на триење) Rp. Supp. cum Ichthyolo 0,2 N. 10 D.S. 1 супозиторија во ректумот 1 - 2 пати на ден претходни изданија ставете ihtiola-Naftalan исклучени од опсегот на лекови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Ihtiolovye свеќи и маст за хемороидиIhtiolovye свеќи и маст за хемороиди
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Раствор Lugol (solutio lugoli). јоден раствор во воден раствор на калиум јодид. Состав: 1 дел од…Раствор Lugol (solutio lugoli). јоден раствор во воден раствор на калиум јодид. Состав: 1 дел од…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови