ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Фенол. Карболна киселина (Phenolum Acidum carbolicum). Добиени во дестилација на јагленов катран-камен. Фенол чист (Phenolum purum, Acidum carbolicum crystallisatum). Безбоен тенки кристали долга игла или безбојна кристална маса со мирис. Воздухот постепено се претвора розова. Растворлив во вода (1:20), лесно растворлив во алкохол, етер, масни масла. фенол решенија имаат моќен бактерицидна активност против вегетативни форми mikroorganizmov- слабо влијание врз спори. Се применува како 3% или 5% раствор за дезинфекција на апарати за домаќинство и болница за домаќинство, инструменти, облека, секрети, итн За дезинфекција на просториите кои се користат карболна сапун решение. Фенол исто така се користи за да се примени на фенол dezinsektsii- керозин, fenolnoskipidarnye и други мешавини. Во пракса користење на фенол фармацевтската - (. Sycosis et al) (0.5 0.1%) за зачувување на лекови, серуми, супозитории, итн Во пракса фенол медицински понекогаш пропишани за некои кожни болести и воспалителни заболувања на средното уво .. Фенол дела на кожата и мукозните мембрани како што е иритација и cauterizing агент низ нив лесно се апсорбира и на високи дози може да предизвика токсични ефекти (вртоглавица, слабост, респираторни нарушувања, колапсот). Фенол не треба да се применува тоа во заедничката лезии на кожата и мукозните мембрани. Кога се користи фенол треба да се има на ум дека тоа е лесно се апсорбира храната. Начин на чување: Листа Б. добро затворени тегли во темно место. чиста течност фенол (Phenolum purum liquefactum, Acidum carbolicum liquefactum) (листата со B). А мешавина на 100 делови на стопена кристален фенол во 10 делови на вода. Безбоен или pinkish мрсна течност. Rp. Ac. carbolici 3% 200 ml D.S. Надвор Rp:. Phenoli 0,5 Glycerini 10 ml M.D.S. Уво капки. 10 капки на 2 - 3 пати на ден во форма на топлина (за воспаление на средното уво). На производот: подготвена 3% и 5% решенија на фенол во глицерин. Достапно како 2% маст фенолни a. решение <Фукорцин> (Solutio ) Содржи 0,8 делови борна киселина, 3,9 делови на чист фенол, резорцинол, 7,8 делови, 4,9 делови ацетон, 0,4 делови на основните fuchsin, етил алкохол 95% 9.6 делови вода до 100 делови дестилирана . Течни темно црвена боја со мирис на фенол. Надвор антисептик и антифунгални агент. На производот: портокалово стакло ампули од 25 ml. Чување: Да се ​​чува на ладно и темно место.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хлороводородна киселина (acidum hydrochloricum). Синоним: хлороводородна киселина. Безбоен јасна…Хлороводородна киселина (acidum hydrochloricum). Синоним: хлороводородна киселина. Безбоен јасна…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Rokkan (roccal). 10% или 1% воден раствор на бензалкониум хлорид мешавина. Отстрани жолтеникава…Rokkan (roccal). 10% или 1% воден раствор на бензалкониум хлорид мешавина. Отстрани жолтеникава…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Зелен сапун. Поташа сапун (SAPO viridis). Подготвени од страна на сапонификација на растителни…Зелен сапун. Поташа сапун (SAPO viridis). Подготвени од страна на сапонификација на растителни…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Прва помош. Основните концепти на антисептикПрва помош. Основните концепти на антисептик
Бензоева киселина (acidum benzoicum). (Бензоена киселински дериват дрога benzonaftol (нафтил…Бензоева киселина (acidum benzoicum). (Бензоена киселински дериват дрога benzonaftol (нафтил…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови