ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Hexamethylenetetramine (Hexamethylentetraminum). Синоними: Urotropin, Aminoform, Cystamine, Cystogen, Formamin, Hexamethylentetramin, Hexamina, methenamine, Metramine, Urisol, Urotropinum итн Безбојни кристали или бел кристален прав гори и слатки, а потоа горчлив вкус, без мирис .. Лесно растворливи во вода (1: 1.5) и алкохол (1:10). Кога ќе се загреат, испарува без да се топи. Пали бледо пламен. На водени раствори имаат алкална реакција (pH 7,8 40% раствор - 8.2). За интравенска решение се подготват асептично. Подготовка на hexamethylenetetramine беше првиот експеримент (1899) создавањето на дрога, кои во моментов се нарекува лек (види. Fenilsalitsilat). Во распаѓање на hexamethylenetetramine во организмот (во киселинска средина) е ослободена формалдехид кој има deducing урината антисептички својства. Hexamethylenetetramine користи како антисептик агент во инфективни процеси во уринарниот тракт (циститис, pielity). Кога алкална реакција раскинувањето на формалдехид урината не се случува и не е забележано терапевтски ефект. Во овие случаи, супстанцијата се дава, на смолкнување одговор на урина на киселина страна (види. Амониум хлорид). За да се спречи поделбата на hexamethylenetetramine во стомакот, што се дава на празен стомак. Доколку е потребно, hexamethylenetetramine решение администрира интравенски. Индикации за употреба на hexamethylenetetramine се, исто така, холециститис и холангитис, алергиски кожни заболувања (исип, еритема мултиформе, итн), очни болести (иридоциклитис, кератитис, итн.) Лекот може да се примени со менингитис, енцефалитис, арахноидитис, исто така. Во моментов, се должи на присуството на повеќе ефикасни средства, hexamethylenetetramine има широка примена. Доделете во таблети и решенија за возрасни 0,5 - 1,0 g прием, деца - 0,1 - 0,5 r се земе неколку пати на ден. На вена се администрира во 5 - 10 ml раствор на 40%. Hexamethylenetetramine може да предизвика иритација на бубрежниот паренхим, а во некои случаи, да се олесни ширењето на болеста во пиелит. Кога знаци на бубрежна стимулација на дрога беше запрен. На производот форми: Таблети poroshok- 0.25 и 0.5 g-40% раствор во ампули од 5 и 10 ml. На чување: во добро затворена tare- решение - на температура не повисока од +20 C. Hexamethylenetetramine е компонента на комбинација таблета <Кальцекс> и <Уробесал> (см. Фенилсалицилат). Выпускавшиеся ранее таблетки <Уросал>, содержавшие по 0,3 г гексаметилентетрамина и фенилсалицилата, исключены из номенклатуры лекарственных средств. Таблетки <Кальцекс> (Tabulettae ). Таблети на бела боја, solenogorkie вкус. Лесно растворлив во вода. Содржани 0,5 g hexamethylenetetramine комплекс сол и калциум хлорид. Применета на 1 - 2 таблети 3 - 4 пати на ден за настинки. Претходно дрога има релативно широка примена. Во моментов, поради ниската ефикасност на лекот е практично изгуби важност, но се уште не се исклучени од опсегот на лекови. На производот: таблети во чаша probirkak (10 парчиња).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Натриум јодид (natrii iodidum). Синоними: натриум јодид, натриум iodatum. бел кристален прав, без…Натриум јодид (natrii iodidum). Синоними: натриум јодид, натриум iodatum. бел кристален прав, без…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови