ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

Cодржина

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови


Цинк оксид (Zinci oxydum). Синоним: Zincum oxydatum. Бели или бели со жолтеникава нијанса, аморфна прав без мирис. Практично нерастворлив во вода и алкохол, растворлив во разредени минерални киселини и оцетна киселина. Се применува уста во форма на прав, масти, пасти, како средство за врзување, исушени и средства за дезинфекција за кожни болести (дерматитис, чиреви, и intertrigo al.). Во случај на алопеција ареата кај деца администрира цинк оксид внатре од 0,02 0,05 g на 2 - 3 пати на ден (после јадење) - се користи истовремено цинк маст (2%) и deperzolon (погоре.). На производот: прав. Начин на чување: во добро затворен сад. Rp. Zinci oxydi 5,0 Talci 15,0 M.f. pulv D.S. За прашок Произведен број масти, liniments и пасти содржат цинк оксид и други состојки. Цинк маст (Unguentum Zinci). Состав: 1 дел од цинк оксид, 9 делови вазелин. Антисептично, адстрингентно и podsushivayuschee агент за надворешна апликација за кожни болести. На производот: во пакет од 30 g маст цинк Т (Unguentum Zinci Т). 100 g маст содржи 5 g на цинк оксид, бентонит глина-тивка Askani 25 g на полиетилен оксид 55 g дестилирана вода 15 g. Хомогена маса на светло сива боја. Применуваат однадвор за дерматитис, егзема. На производот: во цевки од 40 g и бреговите на 25 g маст со цинк-Naftalan anestezin (Unguentum Zinci-naphthalanum cum Anaesthesino). 100 g маст содржи маст од 79,2 g на цинк, масти naftalannoy 15,8 g, anestezina 5 g цинк паста (Тестенини Zinci). Тоа содржи цинк оксид и скроб до 1 дел, 2 дела вазелин. Тестенини salitsilovo- цинк (тестенини Zinci-salicylata). Синоним: тестенини Lassara. Тоа содржи салицилна киселина 2 дела цинк оксид и пченица скроб, 25 делови, 48 делови вазелин. Залепи Цинк ihtiolovaya (тестенини Zinci-ichthyoli). 100 g маст содржи 24,4 g на цинк оксид, ihtiola 2.5 г, 24,4 g скроб, 48,7 g на вазелин liniment цинк оксид (Linimentum Zinci oxydi). Содржи 1 дел од цинк оксид, 1,5 делови на сончогледово масло. суспензија Novotsindol. (суспенсио ). Состав: цинк оксид, талк и 12.4 g од глицерол, 1,2 g на новокаина, борна киселина 0,9 g, етил алкохол 15.4 g 96%, дестилирана вода до 100 ml. Thickish не-униформа кашеста маса со брзо се излачува по тресење на талог. Се применува уста како антисептик. На производот: во стаклени шишиња од 100 g Tsinkaskol (Zincascolum). Таблети кои содржат 0,5 g на цинк оксид, бентонит глина-тивка Askani 0.49 g на калциум стеарат и 0.01 g топчиња пред употреба triturated во 4 ml вода. Како резултат на маса се нанесува тенок слој на засегнатата кожа 1 - 2 пати на ден или секој втор ден. На производот: апчиња во стаклени тегли од 25 парчиња. Начин на чување: на суво место. Бришење прашина во прав за деца (Aspersio puerilis). Содржи 1 дел од цинк оксид, 1 дел скроб, талк 8 делови (во мултипли од 50 g). Galmanin (Galmaninum). Тоа содржи салицилна киселина 2 дела цинк оксид 1o делови од талк и 44 делови на скроб. Применува како во прав со потење на нозете. свеќи < Нео-Анузол> (Suppositoria ). Состав: цинка окиси 0,2 г, висмута нитрата основного 0,075 г, танина 0,05 г, йода 0,005 г, резорцина 0,005 г, метиленового синего 0,003 г, жировой (или другой) основы до 2 г. Применяют при трещинах заднего прохода и геморрое. Форма выпуска: свечи в упаковке по 5 штук.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Предизвикана сулфур (сулфур praecipitatum). Минута аморфен бледо жолта прав без мирис. Практично…Предизвикана сулфур (сулфур praecipitatum). Минута аморфен бледо жолта прав без мирис. Практично…
Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Маст (unguentum). Масти содржат undecylenic киселина 10% цинк сол на undecylenic киселина 10%…Маст (unguentum). Масти содржат undecylenic киселина 10% цинк сол на undecylenic киселина 10%…
Цинк сулфат (zinci sulfas). Синоним: zincum sulfuricum. Безбоен транспарентна кристали или…Цинк сулфат (zinci sulfas). Синоним: zincum sulfuricum. Безбоен транспарентна кристали или…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Naftalan масло е рафинирано (narhthalanum liquidum raffinatum). Комплексот мешавина на…Naftalan масло е рафинирано (narhthalanum liquidum raffinatum). Комплексот мешавина на…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови