ma.gurushealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Hloridin (Chloridinum). 2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-пиримидински. Синоними: Daraprim, пириметамин, Tindurin, Daraclor, Darapran, Daraprim, Malocide, Пириметамин, Tindurin. бел кристален прав, без мирис и без вкус. Практично нерастворлив во вода, малку растворлив во алкохол. Лекот има антипротозоално дејство е ефикасен против паразитите на маларија, Toxoplasma и Leishmania. Тоа го спречува развојот на асексуален еритроцитни форми на сите видови на паразити, но е побавно hingamina. Gamont предизвикува штета на сите видови на паразити, што доведува до нарушување на развојот на маларија во комарец. На механизам на дејство е поврзана со инхибиција на ензимот дихидрофолат редуктаза, кој го блокира бара конверзија degidrofolievoy тетрахидрофолна киселина за развој на паразитски микроорганизми. Кога штети promastigote hloridin лајшманиоза (Leishmania flagellates чекор), што доведува до нарушување на лајшманиоза во телото на комарците. Hlorilin добро се апсорбира, што циркулира во крвта долг (во рок од 1 недела по една доза) - е главно бубрези. Земете hloridin навнатре истовремено со сулфонамиди или (u) hingaminom, на тој начин, hloridin ефикасност е значително подобрена. Доделете hloridin возрасни во дневна доза од 0.05 g, за спречување на болести - 0,025 g во 1 - 3 поделени дози. Децата се помали дози според возраста. Во акутна форми на маларија земање на дрога за 2 - 4 дена. За спречување на маларија и лајшманијаза назначи за 3 - 5 дена пред почетокот на ризикот од инфекција и продолжи да им даде 1 пат неделно во текот на целиот период на можна инфекција и уште 4 - 6 недели. Во акутна и хронична токсоплазмоза изведува hloridin циклуси за 5 дена со пауза меѓу 7 - 1o дена. Во текот на третманот 2 - 3 циклуси. Ако е потребно статус (од 3) се повторуваат со интервал од 1 - 2 месеци. За превенција на конгенитална токсоплазмоза, hloridin пропишани за жени со акутен и субакутен токсоплазмоза, почнувајќи од 16-та недела од бременоста, но не порано од триместар II. Третмани - 2 циклуси со интервал од 10 дена. Во зависност од времето на бременоста се врши до 3 курсеви со прекин во периодот од 1 месец. Во претходниот период на бременоста не може да даде hloridin (за да се избегне токсични ефекти врз фетусот), а подоцна, исто така, треба да се даде со претпазливост. Сулфа лекови (види. Sulfapiridazin, Sulfadimethoxine, Sulfalen) се администрира истовремено со hloridinom. Кога се прима hloridin може да почувствуваат несакани дејства: главоболка, вртоглавица, болка во градите, диспепсија, стоматитис, ретинопатија, алопеција. Се должи на фактот дека hloridin е антагонист на фолна киселина, својата долгорочна употреба може да предизвика несакани ефекти поврзани со нарушена апсорпција и метаболизмот на витамин. Овие манифестации вклучуваат мегалобластна анемија, ретко - леукопенија, и тератогени ефекти, контраиндикации: заболувања на крвта за формирање на органи и бубрезите. За време на третманот hloridinom направи крв и урина тестови. Вие не може да додели hloridin жени што триместар од бременоста и децата во првите 2 месеци од животот. Начинот на издавање: апчиња за 0,005 poroshok- и О, О1 на чување: Листа Б. суво место. Metakelfin (Metakelfin) *. Надворешни комбинација таблета формулација која содржи 0.025 g (25 mg), пириметамин (hloridin) и 0,5 g sulfometapirazina (sulfalena). Се применува како антималарични лекови според индикациите и контраиндикациите за hloridin. Додавање на возрасни на 2 - 3 таблети во приемници деца од 5 до 14 години - 1/2 - 1 - 2 таблети. За помладите деца - исто така, издаде суспензија metakelfina. 1 ml (20 капки) на суспензијата содржи 10 mg и 200 mg hloridin sulfalena. Дава на деца 6 месеци - 12 капка по капка 6 - 12 месеци - 20 капка по капка 1 - 4 години - 30 капка по капка 5 - 9 s - 30 - 50 капки (или 1/2 - 1 таблета).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Hloridin (chloridinum). 2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-пиримидински. Синоними: daraprim,…Hloridin (chloridinum). 2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-пиримидински. Синоними: daraprim,…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови