ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Furadonin (Furadoninum). N- (5-нитро-2-furfurylidene) -1-aminogidantoin. Синоними: нитрофурантоин, Chemiofuran, Furadantin, Furina, Nifurantin, нитрофурантоин, Nitrofurantoinum. На жолто или портокалово-жолта кристална пудра со горчлив вкус. Практично нерастворлив во вода и алкохол. Делува на Грам-позитивни и грам-негативни бактерии (стафилококи, стрептококи, ешерихија коли, патогени тифус, паратифус, дизентерија, разни видови на Proteus). На дрога е ефикасен во третманот на заразни болести на уринарниот тракт. Индикации: пиелит, пиелонефритис, циститис, уретритис. Тоа е исто така се користи за да се спречи инфекции во уролошката хирургија, цистоскопија, катетеризација, итн Доделете во возрасни и 0.1 - 0.15 g од 3 - 4 пати на ден третманот е 5 - 8 дена. Ако нема ефект во текот на овој период го продолжат третманот непрактично. Повисоки дози за возрасни внатре: еден 0,3 g, 0,6 g дневни дози за деца - обично на стапка од 5 - 8 mg / kg на ден (во 3 - 4 поделени дози). Во некои случаи, можно губење на апетит, гадење, повраќање, металоиди, а понекогаш и алергиски реакции. За да се спречи овие појави furadonin препорачува да се пијат многу течности. Кога несакани ефекти, дозата треба да се намали и да пропише антихистаминици, витамини (никотинска киселина, тиамин бромид). Индикации се исти како и за Furazolin. Во третманот на пациенти со инфекции на уринарниот тракт не треба да се администрира furadonin (и други нитрофурани) истовремено со nalidixic киселина (Blacks -. Cm) Од ова се намалува на антибактериски ефект. форма на производот: таблети од 0.05 g, furadonina таблети, растворлив во цревата, од 0,1 g (Tabulettae Furadonini 0,1 enterosolubiles) жолта или orangish таблети со зеленикава боја со Valium (во мултипли од 20 парчиња) - таблети enterosoluble со O, 03 g за деца (Tabulettae Furadonini 0,03 enterosolubiles про inlantibus). Начин на чување: на суво и темно место.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Furadonin (furadoninum). N- (5-нитро-2-furfurylidene) -1-aminogidantoin. Синоними: нитрофурантоин,…Furadonin (furadoninum). N- (5-нитро-2-furfurylidene) -1-aminogidantoin. Синоними: нитрофурантоин,…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови