ma.gurushealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Etazol (Aethazolum). 2- (p-Aminobenzolsulfamido) - 5 - етил - 1,3,4 - тиадиазол. Синоними: Globucid, Sethadil, Sulfaethidole, Sulfaethidolum, Sulphaethylthiadiazole. Бела или бела со малку жолтеникава бел прав. Практично нерастворлив во вода- тоа е растворлив во алкохол, лесно - во алкални раствори, не е доволно - во разредени киселини. Etazol има антибактериски активност против стрептококи, пневмококи, менингококите, гонококот, Escherichia coli, дизентерија патоген патогени анаероби. На дрога е ниска токсичност, добро се поднесува од страна на пациентите. Брзо се апсорбира, тоа е наменет првенствено во урината. Acetylated помалку од другите сулфонамиди и неговата употреба не доведе до формирањето на кристали во уринарниот putyah- обично не предизвикува промени во крвната слика. Применуваат со пневмонија, дизентерија, pielitah, циститис, еризипел, ангина, перитонитис, инфекции на рани. Доделете во возрасни обично 1 g од 4 - 6 пати на ден. Повисоки дози за возрасни внатре: еден 2 g на ден 7 бебиња дрога се администрира во следниве дози: до 2 години - 0.1 - 0.3 грама на секои 4 часа, од 2 до 5 години - 0,3 - 0 Да 4 g на секои 4 часа, од 5 до 12 години -. 0.5 g на секои 4 часа хируршки практика за спречување на инфекции на рани може да се администрира etazol (во прав) во шуплината на рана, перитонеална празнина, итн во доза од 5 g во исто време пропишува дрога внатре. Во заразни болести, вклучувајќи трахома со тоа, може да се користи маст (5%) и во прав (во прав) etazola што се аплицира во конјуктивалната црево. Во ретки случаи, може да се јави гадење и повраќање, а земајќи etazola. Ако овие ефекти се истрае, треба да се намали дозата или да престане со дрога. На производот форми: Таблети poroshok- 0,25 и 0,5 g на пакет од 10 парчиња. Начин на чување: Листа Б. добро затворен сад.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Urosulfan (urosulfanum). Пара-aminobenzolsulfonilmochevina. Синоними: euvernil, sulfacarbamidum,…Urosulfan (urosulfanum). Пара-aminobenzolsulfonilmochevina. Синоними: euvernil, sulfacarbamidum,…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Norsulfazol (norsulfazolum). 2- (p-aminobenzolsulfamido) тиазол. Синоними: amidotiazol, aseptosil,…Norsulfazol (norsulfazolum). 2- (p-aminobenzolsulfamido) тиазол. Синоними: amidotiazol, aseptosil,…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Etazol (aethazolum). 2- (p-aminobenzolsulfamido) 5 етил 1,3,4-тиадиазол. Синоними: globucid,…Etazol (aethazolum). 2- (p-aminobenzolsulfamido) 5 етил 1,3,4-тиадиазол. Синоними: globucid,…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови