ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Pentoxy (Rentoxylum). 4-метил-5-oksimetiluratcila. На бел кристален прав со слабо мирис на формалин. Многу малку растворлив во вода, практично нерастворлив во алкохол, растворлив во сода алкално решенија. Како methyluracil, pentoxyl однесува на пиримидински деривати и слични на methyluracil на фармаколошки својства. Се користи како стимуланс leykopoeza за истите индикации дека Methyluracilum. Постојат докази за поволни ефекти pentoksila кај пациенти со трофични чиреви, изгореници, фистули, фрактури на коските, како и неговата терапевтска ефикасност на гастричен улкус и хроничен панкреатит. Исто така се користи кај пациенти со инфективни и воспалителни болести на респираторниот систем, кои се движат со неутропенија и потиснување на фагоцитоза. Доделување внатре. Времетраење на третманот 15 - 20 дена или повеќе, во зависност од ефикасноста и подносливоста (хроничен панкреатит 1 - 1,5 месеци). Дози: возрасни: 0,2 - 0,3 g (0.4 g) во приемници за деца до 1 година 0.015 g, 1 година до 3 години - 0,025 g, 3 - 8 години - 0.05 g , 8 - 12 години 0.075 g, 12 години или помалку - 0,1 - 0.15 g прием. Лекот се зема 3 - 4 пати на ден после јадење. Поради иритирачки акција, pentoxyl голтање може да предизвика диспепсија. Локално во врска со иритирачки својства pentoksil не се применува. Индикации се исти како и за metiluratsila. Производ форми: poroshok- обложени таблети, 0,025, и 0,2 g на пакет од 10 парчиња. Начин на чување: Листа Б. добро затворен сад.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Pentoksil (rentoxylum). 4-метил-5-oksimetiluratcila. На бел кристален прав со слабо мирис на…Pentoksil (rentoxylum). 4-метил-5-oksimetiluratcila. На бел кристален прав со слабо мирис на…
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови