ma.GurusHealth.ru

Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови

IC Nevronet

URL
Голема медицинска енциклопедија IC NEVRONET. лекови

Fenilina (Rhenylinum). 2 Fenilindandion-1.3. Синоними: Athrombon, Danilone, Dindevane, Diophindane, Emandione, Hedulin, Phenindionum, Phenylindandionum, Pindione, Thromasal, Thrombantin, Thrombophen, Trombosol, Thrombotyl итн бела или крем-бели кристали .. Многу малку е растворлив во вода, малку растворлив во алкохол. Тоа се однесува на група на индиректни антикоагуланси. Според структурата разликува од подготовките на 4-oksikumarina, но механизмот на дејство слично на nim- причини hypoprothrombinemia поврзани со повреда на формирање на протромбин во црниот дроб, и предизвикува намалување на формирање фактори VII, IX, X. коагулацијата на крвта се забави само по администрација во fenilina телото - ин витро антикоагулантна оваа дрога немаше ефект. Намалување на концентрацијата на фактори на коагулација се случува во рок од 8 - 10 часа и достигнува максимум, по 24 - 30 часа по администрација fenilina. Кумулативниот ефект е посилен од neodikumarina. Индикации за употреба се исти како и за neodikumarina. Се зема орално. Генерално се администрира во 1 ден во дневна доза од 0,12-0,18 g на (3 - 4 поделени дози) 2 ден во дневна доза од 0.09 - 0.15 g, по што следи од страна на 0,03-0 06 g на ден во зависност од крв нивоа на протромбин. индекс протромбин се одржува на 50 - 40%. Повисоки дози на d и e H за возрасни внатре, работа 0.05 g, 0,2 g на ден за превенција на тромбоемболиски компликации пропишана 1 - 2 пати на ден. третман fenilinom се врши под медицински надзор со задолжителен систематско проучување на крв протромбин и други фактори на коагулација. Во акутна тромбоза fenilin администрираат заедно со хепарин. Можни компликации поврзани со ефектот на факторите на коагулација на крвта, мерки за помош за нив и контраиндикации за употреба fenilina се исти како и за 4-oksikumarina. Fenilin може да предизвика алергиски реакции: дерматитис, треска, дијареа, гадење, хепатитис, инхибиција на hemopoiesis. Во третманот на некои пациенти fenilinom забележува дланки боење портокал и урина - во розова боја, кој е поврзан со хемиски трансформации fenilina (транзиција на формуларот за енол) и не е опасно. Начинот на издавање: прав и таблети 0,03 g на чување: Листа А. прав - во добро затворен сад, заштитен од светло апчиња - во темно место.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови