ma.GurusHealth.ru

Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.

IC Nevronet

URL

Хроничен панкреатитис, често хроничен рецидивирачки болест, која се базира на стеснување или блокада на панкреасните канали lithiasis на. Тоа е често резултат на акутен панкреатит, со продолжено времетраење на болеста се јавува ексо- и ендокриниот панкреатична инсуфициенција. Примарен хроничен панкреатит се случува кога камен на жолчка, алергии, алкохолизам, ендокринопатија. Клинички манифестации не се изречени и често се дефинира само во последната фаза во случај на кршење на егзокрините инсуфициенција на варење или инсулин-зависен дијабетес мелитус.

Симптоми: пароксизмална или постојана болка на зголемување на интензитетот во горниот дел на стомакот зрачи кон назад и рамениот појас. Во некои случаи, тоа се развива жолтица поради компресија на заедничкиот жолчен канал. Ако постои молчи форма на нарушувања во исхраната и дијабетес. На преглед: пациенти со ниска потрошувачка на енергија, се дадени на стомак со колената. На палпација на абдомен на - мускулна вкочанетост и нежност во епигастрична, многу ретко може да се спроведе истрага болна образование. Можни ikterichnost кожата. Понекогаш поради компресија или на слезенката венска тромбоза се јавува спленомегалија. Во преглед рендгенски преглед на абдоминалната празнина за време калцификација на панкреасот може да се открие, а кога контрастот студија на желудникот и дуоденумот - туркање надвор од задниот ѕид на антрумот и детални потковица црево. Ефикасни во дијагностицирање ретроградна холангиопанкреатографија, ултразвук на панкреасот.

Диференцијалната дијагноза се врши со рак на панкреасот, таа е често тешко дури и за време на операцијата, и затоа се користи иглена биопсија.

Третманот зависи од природата на болеста доведува патогенетски линк: кога се комбинираат со холелитијаза холецистектомија производи. Кога стегање на панкреасните канали за одвод работат на нивниот ретроградна преку pankreatikoeyunostomii. Кога indurativnyy панкреатитис придружена со силна болка, е субтотална панкреатектомија.

Прогноза сериозни, чести рецидиви, дури и по операцијата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Хирургија панкреатитХирургија панкреатит
Ендокрини панкреатична инсуфициенцијаЕндокрини панкреатична инсуфициенција
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Акутен панкреатит во дијабетесАкутен панкреатит во дијабетес
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.