ma.gurushealth.ru

Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.

IC Nevronet

URL

Крварење (акушерски) може да се подели во сукцесивни период крварење и крварење во периодот од почетокот на породувањето.

Крварење во последователни период се случи кога хипотензија матката аномалија локација и прикачување на плацентата (превиа, тесни прираст прилог плацентата), трауми на раѓање канал меко ткиво (грлото на матката, перинеумот, итн.), Нецелосни плацентата од ѕидот на матката во 3 период испорака.

Симптоми внатре. Крварење на прекин на меките ткива на породилниот канал се карактеризира со следниве карактеристики: добро на грлото на матката се намали протокот генитален тракт на крв продолжува, администрирање лекови намалува матката не се намали крварење. Кога крварење произлегуваат од хипотензија или матката задржа плацентата (стискање во присуство или отсуство на целосна карактеристики поделба afterbirth), матката и понатаму се недоволно се намалува, и крварење продолжува.

Третман. Кога крварење во 3-та фаза од породувањето тоа е потребно прво да се елиминираат на грлото на матката раскинува и меките ткива на породилниот канал, испитувајќи ги со широк вагинален огледала. После тоа треба да го поставите, одвоени или не одвоени од следните ѕидот на матката. Во следните раздвојување на (Алфелд позитивни знаци, Chukalova - Ото Küstner, Шредер и др.) Терапевтски мерки врши по следниот редослед: 1) на мочниот меур се празни преку katetera- 2) Abuladze техники кои се користат, Croda-Lazarevicha, Gentera итн насочена кон. отстранување на матката е веќе разделени плацентата. Типично, по раѓањето на плацентата крварење запира, ако последователните делумно одвоен од ѕидот на матката (знаци Alfeld, Chukalova - Ото Küstner, Шредер негативни), а потоа на секвенца следниве терапевтски активности: 1) да го испразните мочниот меур преку katetera- 2) редукционото средство е воведен матката (1 metilergometrina ml од 1% раствор или 1 ml окситоцин) - 3) врши рачно отстранување на плацентата и изолација. Ако силна крварење веднаш да продолжи со рачно раздвојување и обновување на плацентата, без да губат време на помалку ефикасни мерки.

Кога доцнењето делови на плацентата во матката под маска или етер кислород под интравенска анестезија (propanidid, sombrevin) врши рачно испитување на матката. Во вистински прираст плацентата (во овие случаи, крварење може да биде отсутен) не се обиде да се подели на плацентата со рака (ризикот од фатални крварења!), И продолжи на чекор supravaginal хистеректомија. Паралелно со мерки за изолира плацентата врши сложени активности за целосна компензација хеморагија (инфузија плазма, црвени крвни клетки, замена на крв и др.).

Крварење во почетокот на постпарталниот период можат да бидат предизвикани од страна на хипо или атонија (најчесто) - одложување делови плацентата во матката (види погоре). - matki- hypofibrinogenemia прекин.

Симптоми внатре. Ако хипотензија матката мало, слабо се намали под влијание на надворешните масажа, слабо Очертана низ абдоминалниот ѕид е релативно висока (над дното на папокот). Крвта е ослободен од гениталниот тракт или авион (стуткани или не), или следи portionwise. Статус мајки постепено се влошува како на бројот на изгубени крв. Одгледување на феноменот на падот и акутна пост-хеморагична анемија. Доколку не се преземат навремени мерки, жената може да умре.

Gipofibrinogenemicheskoe (coagulopathic) крварење може да биде поврзана со матката хипотонија или се случуваат независно. Ослободен од генитален тракт, без течност згрутчување на крвта. Хипофибриногенемија за дијагностика во кревет на пациентот итно треба да се применуваат на примерокот за распуштање на згрутчување на крвта. За да го направите ова, се здрави бремени жени

2 ml на крв од вена во probirku- крв ​​засирува по 2-3 мин. Во друга епрувета со иста количина на крв од вената на пациентот (на крвта не коагулира). Потоа, крвта постепено се пијани првата цевка, која се раствора згрутчување.

Третман. Прво на сите, да се обезбеди интегритетот на плацентата. Кога тоа е потребно да се направи дефект рачно испитување на матката. Потоа врши збир на мерки за борба против матката хипотонија: празнење на мочниот меур kateterom- / во матката за да се намали sredstv- отворено масажа matki- мраз на стомакот. Ако крварењето продолжува, одморалиште на мерки насочени кон намалување на протокот на крв во матката (прст притискање на аортата, шалче параметри и терминали на други.). Ако крварењето во овој случај продолжува, како привремена мерки може да произведе завој главната матката садови. Ако сите од горенаведените мерки се неефикасни, а потоа продолжи на чекор supravaginal хистеректомија или хистеректомија, што е апсолутно индициран за повреда на коагулацијата на крвта (на методи на лекување на крварење поради повреда на системот за коагулација на крвта, да видиме. Предвремено одлепување на нормално наоѓа плацентата).

Спречување на крварење во низа и почетокот на постпарталниот период бара распределба во антенаталните клиники и породилиштата групи "со висок ризик" (Честите или комплицирано абортус инфантилност, hydramnion, мултипна бременост, продолжен бременост). Кај бремените жени консултираат овие пропишани аскорбинска киселина, витамин Б12 и неговите деривати, koamid, менадион, врши fiziopsihoprofilaktika класи. Овие жени треба да бидат примени во болница на породилно за 2 недели пред породувањето. Во породилното одделение за крварење превенција препорачува на крајот на 2-ри период старт / капе во 1 ml (5 единици) на окситоцин во 500 ml 5% раствор на гликоза. Во 3 фаза на работна сила / во 1 ml metipergometrina администрираат заедно со 20 ml на 40% раствор на гликоза.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Низа и по породувањето хеморагијаНиза и по породувањето хеморагија
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Плацента превиа, нејзината локација, во предниот дел на презентирање на дел од плодот. Главните…Плацента превиа, нејзината локација, во предниот дел на презентирање на дел од плодот. Главните…
Аномалии на форма, инвазијата и локализација на плацентатаАномалии на форма, инвазијата и локализација на плацентата
Дијагноза и прва помош за крварење. Крварење во пренаталниот периодДијагноза и прва помош за крварење. Крварење во пренаталниот период
» » » Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.