ma.gurushealth.ru

Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.

IC Nevronet

URL

дефицит на витамин болест (авитаминоза, хиповитаминоза, итн) - група на заболувања предизвикани од недостаток во телото на еден или повеќе витамини.

Витамини од суштинско значење биолошки активни супстанции кои служат како катализатори или различни ензимски системи се дел од многу ензими. Витамините се од суштинско значење за нормален метаболизам, раст и регенерација на ткивата, им обезбеди на сите биохемиски функции на телото. Недоволно внесување на витамини доведува до нарушување на ензимски реакции, и хипо-витамин дефицит болест со соодветната слика. Значителен недостаток на витамини во организмот (бери-бери) сега е доста ретки. Тоа е многу почеста под нормалната снабдување на витамини кои не се придружени со светли клиничка слика на бери-бери, но, исто така, негативно влијае на општата состојба се влошува здравјето, ја намалува отпорноста на телото на заразни болести, намалена работна способност. Под нормалната снабдување на витамини, посебен ензим и забележливи методи радиоизотопот истражување, влијае на целокупната физичкиот развој на детето или адолесцентот. Тоа е докажано дека рационална исхрана не во сите случаи обезбедува правилно спроведување на витамини во телото на човек што често бара периодични дополнителни нивната администрација како мултивитамински препарати ("Geksavit". "Undevit" etal.).

Етиологија, патогенеза. Разлика хиповитаминоза основно (егзогени должи на недостаток на внесување на витамини во исхраната) и секундарна (ендогени поврзани со малапсорпција на витамини во гастроинтестиналниот тракт или нивната асимилација, прекумерна потреба за витамини во третманот на одредени антибиотици). Придонесе за појавата на недостаток на витамин А е исклучително ниски или високи температури на околината, продолжена физички или ментален стрес, болести на ендокрините жлезди, некои професионалните опасности и други фактори. Од особено значење се ограничувањата на исхраната (со ниска содржина на витамини во храната, како конзервирана храна), некои хелминти инфекции (консумирање на големи количини на витамини хелминти), бременост и доење кај жените (зголемена потреба од витамини на фетусот и новороденчето). Polyhypovitaminosis често се забележани во различни земји во рок од општествените и природните катастрофи (војни, култура неуспеси), ирационален (небалансирана) моќ за двете групи на луѓе (за време на долгите патувања, патни и така натаму. Д.), и поединци (храна од конзерва, сушени производи, продолжена монотоно исхрана). Во некои земји во развој, недостаток на витамин А болести се уште се многу чести. Многу болести на гастроинтестиналниот тракт, придружени со синдроми неуспехот варење и апсорпција на неуспехот, што доведува до недостаток на витамини.

Заболување на црниот дроб и нарушување на проодност екстрахепатичните жолчни канали (тумор блокада камен и др.), Во придружба на престанок на приемот на жолчката во цревата, што доведува до малапсорпција на витамини растворливи во масти. Цревни dysbiosis (акутни и хронични заболувања на дебелото црево, продолжен третман со антибиотици) дава ендогени синтеза на одредени витамини цревни бактериска флора (особено B1, B2, B6, и PP). Кај деца (како резултат на зголемените потреби на растечкиот организмот) и старост (поради малапсорпција) витамин дефицит е почеста и има свои карактеристики. Во тешки инфекции се зголемува потребата од одредени витамини. Тоа ќе биде прифатена синергизам на некои витамини, го запира развојот на недостаток на витамин А (аскорбинска киселина, тиамин, фолна киселина, тиамин - со рибофлавин и пиридоксин et al.), Како и нивната спротивност (токоферол пиридоксин, никотинска киселина, тиамин, холин, итн .. ).

Клиничките манифестации на болеста недостаток на витамин А се случи постепено, витамини трошоците депонирани во различни органи и ткива (освен резерви најмногу витамини А и Б12 во организмот се мали). Постојат 3 фази на недостаток на витамин А болест. Чекор 1 - pregipovitaminoz (под нормалната снабдување на витамини) - е прикажано malospetsificheskimi заеднички промени на некои функции на внатрешните органи, намален тон на вкупната отпорност на телото, перформанси. Присуството на недостаток на витамин А е потврдено во оваа фаза само специјални лабораториски испитувања. Стадиум II - хиповитаминоза - е последица на релативно витамин дефицит (витамини). Се карактеризира очигледна клинички манифестации, во зависност од приоритет на недостаток vitamina- вториот е потврдено од страна на лабораториски тестови (определување на витамин во крвниот серум или ослободување на својата метаболички производи во урината, итн.) Фаза III - бери-бери - екстремни витамин дефицит треба да ги завршат (или речиси целосно) недостаток на приемот на витамини во организмот. Тоа покажува карактеристика светла клиничка слика и значително намалување на содржината на витамини во организмот (во лабораториски студии).

Разликата е, исто така, monogipo- и monoavitaminoz која се развива кога недостаток на телото на еден витамин, и poligipo- и polivitaminoz, расте недостаток на неколку или многу витамини. Треба да се напомене дека избришани ендогени форма хиповитаминоза, особено забележано во хронични заболувања и заболувања на органите за варење на вшмукување процеси цревниот ѕид, се чести и се познати тешкотии за рана дијагноза. Следниве се најчестите витамин дефицит болест.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Недостаток на витамин Б2 (рибофлавин). Хипо или ariboflavinoz случува кога недостаток на витамин Б2…Недостаток на витамин Б2 (рибофлавин). Хипо или ariboflavinoz случува кога недостаток на витамин Б2…
Книгата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витаминиКнигата "клиничка фармакологија и фармакотерапија" Содржина Поглавје 23 витамини
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Недостаток на витамин Б1 (тиамин). Хиповитаминоза и витамин дефицит во (бери-бери, бери-бери) се…Недостаток на витамин Б1 (тиамин). Хиповитаминоза и витамин дефицит во (бери-бери, бери-бери) се…
Gipopolivitaminozy, poliavitaminozy се почести отколку изолиран роднина или целосен неуспех на еден…Gipopolivitaminozy, poliavitaminozy се почести отколку изолиран роднина или целосен неуспех на еден…
» » » Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.