ma.gurushealth.ru

Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.

IC Nevronet

URL

Токсоплазмоза - паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем, лимфаденопатија, mezadenitom, чести лезија на миокардот, мускулите и очите. Главните домаќин на паразитот се мачки кои произведуваат ооцисти во столицата која може да преживее во почвата до една година. Едно лице заразено со голтање на ооцисти во дигестивниот тракт. Другите животни не претставуваат опасност. Тие можат да бидат заразени само со употреба на сурово месо (мелено говедско месо). А болниот опасност за другите не е. По инфекција за време на бременоста е можно интраутерина инфекција на фетусот.

Етиологија, патогенеза. Патоген - Toxoplasma-се однесува на наједноставен. Во луѓето и другите преоден домаќин постојат во форма на трофозоити кои се размножуваат интрацелуларно. Овие форми се многу нестабилни во животната средина, се инактивира под влијание на хемотерапевтски агенси. Згора на тоа, цисти формирана во телото, што претставува акумулација на голем број на паразити, опкружен со густа школка. Цистите се многу стабилни и не умре под влијание на хемотерапевтски агенси. Порта инфекција на органите за варење. Воведување на агент се случува во тенок протокот на лимфа kishechnike- со Toxoplasma пад во регионалните лимфни јазли, каде што се случуваат воспалителни промени. Hematogenically Toxoplasma се во разни органи и ткива, каде што тие формираат цисти кои постојат во телото со децении и за живот. Тој се појавува алергија организмот и производство на антитела. Инфекцијата често се јавува во латентна форма, но со слабеењето на одбрана на телото може да се случи егзацербација на болеста, и одеднаш потиснување на имунолошкиот систем (прием имуносупресиви, СИДА) може да се развие генерализирана инфекција со тешки енцефалитис.

Симптоми внатре. Toksikoplazmoz обично започнува како примарна хронична болест од моментот на инфекција до појавата на првите симптоми на болеста може да потрае неколку месеци. Разлика вродени и стекнати токсоплазмоза. Конгенитална токсоплазмоза може да се развие само кога инфекцијата за време на бременоста. Најчесто тоа се манифестира во форма на енцефалитис и оштетување на очите. Присуството на токсоплазмоза инфекција кај жените пред бременоста нема да доведе до вродена токсоплазмоза.

Повеќето заразени латентна токсоплазмоза се случува без клинички манифестации. Меѓу манифестни форми доминираат хронична (99%), а многу ретко постои акутна токсоплазмоза, често тече во форма на енцефалитис. Хроничната форма може да трае многу години, со повремени егзацербации и ремисии. Најчести манифестации на нејзиниот долг слаба треска, генерализирана лимфаденопатија, миозитис, мезентеричен аденитис, зголемување на црниот дроб, ЕКГ промени, функционални промени во централниот нервен систем (во 50-90% од пациентите), помалку значително зголемување на слезината, увеитис и хориоретинитис, спонтан абортус (на 10- 20% од пациентите).

Со цел да се идентификуваат инфекција користење интрадермален тест со toksoplazminom и серолошки тестови (повеќето РСК). како инфицирани со околу 20-30%

од вкупното население, позитивни специфични реакции малку информации за дијагноза. Негативна реакција (особено интрадермален тест алергија) овозможуваат да се исклучи токсоплазмоза. Главна дијагностичка вредност припаѓа на клинички податоци. Мора да се разликува од други хронични заболувања (реума, хронична ангина, бруцелоза и др.).

Третман. Во акутна токсоплазмоза ја формира основата за третман причинител. Доделување hloridin 0.025 g од 2-3 пати на ден и sulfadimezin 2-4 g на ден за 5-7 дена. Е генерално се врши на 3 предмети во временски интервал од 7-10 дена. Во хронични форми на каузална терапија е неефикасна. Спроведување на сеопфатен третман што вклучува еден (5-7 дена), за време на etiotropic терапија (tetratsik-liny, delagil, метронидазол, hloridin со sulphadimezin Biseptolum et al.), Во комбинација со неспецифични desensitizing терапија (антихистаминици, кортикостероиди), витамини. Главната важноста е vaccinotherapy (toksoplazminoterapiya). Одбрани поединечна доза (toksoplazminom разредување). Тогаш, што се дава интрадермално во зголемување на дозата за индивидуална контрола на чувствителност. Бремена со позитивни реакции на токсоплазмоза, но без клинички манифестации на болеста не може да се третира. Назначување на цитостатици (особено hloridin и sulfadimezin) во почетокот на бременоста (првите 3 месеци) е апсолутно контраиндицирана, бидејќи тие може да се утврди појава на деформитети.

Прогноза. Во хронична стекнати токсоплазмоза еден курс на комплексна терапија доведува до трајно излекување 85% bolnyh- 15% во различни временски интервали се случи релапси кои бараат третман. За некои пациенти може да биде резидуални ефекти кои ја намалуваат способноста да се работи (намален вид, нервниот систем болест). Во акутна форми на сериозен прогноза.

Превенција. Хигиенски правила, кога содржината на мачки, недозволената (oprobyvaniya) свежо мелено месо и месни јадења без доволно термичка обработка.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Toxoplasma предизвикува шизофренија?Toxoplasma предизвикува шизофренија?
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…Токсоплазмоза е паразитски болест која се карактеризира со хроничен тек, лезии нервен систем,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.