ma.GurusHealth.ru

Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.

IC Nevronet

URL

Панкреасот, панкреасот, големи дигестивни жлезди, кој се наоѓа зад желудникот и на задниот ѕид на стомакот на ниво на долните торакални (XI, XII) и горниот лумбален (I, II) пршлени. Панкреасот се наоѓа во близина на својата долга оска попречно премин пред рбетот, и 1/3, тоа е во право и 2/3 лево од средната рамнина на телото, на пример, правото на 'рбетниот столб (во потковица дуоденални улкуси на), во епигастриумот и левата hypochondrium. Во проекцијата на вентралниот ѕид на панкреасот се наоѓа 5-10 cm над нивото на папокот. Панкреасот се состои од три секвенцијално наредени од десно кон лево делови: главата, Caput pancreatis, тело, корпус pancreatis и опашка, cauda pancreatis. Помеѓу главата и телото е мала конусни дел - вратот. Во панкреасот разлика предните и задните површини, како и во делови од телото - дури и долната површина и три компании: пред, горните и долните. панкреасот должина 16-22 см, ширина 9,3 см (во главата), дебелина 2-3 см од 70-80 тежина Таа има форма lobular тело нанос-розова боја на, се приближува на бојата на паротидната жлезда. Однадвор форма наликува жлезда лежи Латинска буквата S, од десната страна, од кои (главата) се наоѓа помал од 1-11 лумбален пршлен, а просечната (телото) и лево (опашка) се косо leftward и нагоре, така што на опашката е во левата subcostal регионот , во XI-XII ребра. Шефот на pancreatis панкреасот, Caput, кој се наоѓа на десно од I и II на лумбален пршлен. Тоа е најопшт chastyu- десниот крај од него е свиткан надолу за да се формира кука во облик на додаток, processus uncinatus, лево. На десната половина од телото има благ свиок нагоре и напред, во левата половина на телото формира наведнуваат надолу и конечно опашка жлезда нагоре. На долниот раб на изрез има панкреасот вратот жлезда, incisura pancreatis, кој го одвојува унцинатниот процесот и продолжува кон задната површина на вратот и право во форма на дијагонална zheloba- тука лежат горната мезентерична артерија и горната мезентерична Виена (вториот спојува тука со спленичната вена и понатаму датира веќе како портата Виена) .K панкреасот се допира главата дуоденумот, покривајќи ја во форма на потковица: pars својот претпоставен е во непосредна близина на врвот на главата и дел од предната страна, pars неговата descendens опфаќа правото на работ, pars инфериорни понизок раб. Во горната половина на јазот меѓу главата и градите дел од намалувајќи дуоденумот назад на заеднички жолчен канал, дуктус choledochus, која пред да се влее во ректумот во непосредна близина на супстанција простатата. Зад главата на панкреасот се допира на десно бубрежната вена, ренална артерија и долната шуплива вена во левата вратот vene- работ на кука е во непосредна близина на десно нога на дијафрагмата и да абдоминалната аорта. На предната површина на главата на панкреасот е покриена со парче од ѕидот од неговиот средишен bryushiny- се вкрстува корен мезентериум kishki- попречно на дебелото црево со тоа што горниот дел на главата во omental празнина invaginates, bursa omentalis, преку перитонеум и во непосредна близина на задната површина на желудникот (пилорична дел). На долниот дел на главата покриена со перитонеум, како и во непосредна близина долниот дел на дуоденум, е под коренот на мезентериумот на попречно дебелото црево, и да се претвори на десно синус на долниот кат на абдоминалната празнина, каде што се наоѓа во близина на тенкото црево јамки. На вратот на дуоденумот панкреасот во непосредна близина на десното посно свиткување, nexira duodenojejunalis- од под долниот дел во регионот на incisura pancreatis, кој се наоѓа горната мезентерична садови. панкреасот тело, корпус pancreatis, се наоѓа на ниво I лумбален прешлен. Таа има триаголен (призматични) форма. Постојат три површина - преден, заден и на дното, а три работ - горниот, пред и на дното. На предната површина, фациес предниот, предниот соочува надградување и неколку од нејзините граници од подолу сечење на работ, Марго предниот и врвот - на горниот раб, Марго чувствувате. Задната површина, фациес постериорно, се соочува со kzadi- ограничи горните и долните неговите рабови, Марго et чувствувате инфериорни, панкреасот. тесен дното површина, фациес инфериорни, се соочува со надолно и е ограничена на предниот и на долните рабови. Да се ​​закачите на предниот раб на коренот на наборите на попречно дебелото црево, и фузија со него парчиња од поголема оментум, оментум majus. На врвот на овие листови заедно niargo предниот движи од горната страна во париеталниот перитонеумот, кој го покрива предната површина на панкреасот и се наредени со тоа omental задниот ѕид, Бурса omentalis. Предната површина на телото жлезда со кои се соочува задната површина на желудникот. Право во непосредна близина на дел вратот на телото сместени во предниот дел на 'рбетот (II лумбален прешлен) се протега нанапред и од горе да се формира Оток жлезда, клубенот omentale- таа лежи на горниот раб на желудникот (низок кривина), на мал лица жлезда и е во контакт овде со истиот туберкулозни левата лобус на црниот дроб, клубенот omentale хепатис. Задната површина на телото на жлезда во непосредна близина на абдоминална аорта, целијачна плексус, од лево на телото на левата бубрежна vene- жлезда во непосредна близина на левиот бубрег и лево на надбубрежната жлезда. На задната површина на жлездата во специјални жлебови тестирани на слезенката артерија, а подолу, веднаш под горниот раб близина на средината на задната површина - на слезенката Виена. Долната површина на панкреасот е под коренот на мезентериумот на попречно на дебелото црево. Во средината на делот за тоа се граничи dvenadpatiperstno слаби-свиткување. Од лево на долната површина во непосредна близина јамки на тенкото црево и на дел од попречно на дебелото црево. На долната површина одделува од назад тапи коса раб. На предната површина delimits од Ok остар горниот раб долж која на слезината артерија. Во областа на пакување клубенот од горниот раб кон помала кривина на желудникот е перитонеална пати, што се протега во левата гастричната артерија. Pancreatis опашката на панкреасот, cauda, ​​во режија нагорно и на лево, и се движат подалеку од задниот ѕид на стомакот, е вклучена во креветот гастроинтестиналниот на слезенката лигаменти, кои третираат. gastrolienale- на слезенката садови е бајпас вентил горниот жлезда и лежат пред него. Опашка жлезда збор за медијалната површина на слезината и е во непосредна близина на тоа на крај под и зад портата. На дното е во непосредна близина на лево (на слезената) флексура на дебелото црево. На панкреасот канал, дуктус pancreaticus, се протега од опашката на главата, се наоѓа во дебелината на својот материјал на половина пат помеѓу врвот и на предниот раб, поблиску до задниот дел од предната површина. Според патека на проток во средно канали проток од околните лобуси на простата. По донесувањето на десниот раб на главата, канал се отвора во дуоденумот, поврзани со заеднички жолчен канал во црниот дроб, панкреасот ампула на, ампула hepatopancreatica, на врвот на голем дуоденални папила, папила duodeni големи. Во областа на горниот дел на главата често има и второ продолжување панкреасните канали, дуктус pancreaticus accessorius, устата на која се отвора над индивидуалните основни врвот мали дуоденални папила, папила duodeni мали. Возраст карактеристики панкреасот. панкреасот должина неонатална се движи од 3 до 6 cm g- 2,5-3 тежина железо неонатална слабо фиксиран за абдоминална ѕидот на задниот и релативно подвижен. Инервација: плексус celiacus, Хепатичен, mesentericus чувствувате. снабдување со крв: аа. hepatica communis, mesenterica чувствувате, lienalis. слезината, залог, кој е орган на крвта и лимфниот систем, се опишани во делот на крајот на оваа книга.


Сподели на социјални мрежи:

Слични
На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Панкреасот телоПанкреасот тело
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Панкреасот ОдделиПанкреасот Оддели
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?Каде што е (се наоѓа) панкреасот кај луѓето?
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот
» » » Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.