ma.GurusHealth.ru

Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.

IC Nevronet

Cодржина

URL


Дуоденумот, дуоденумот, започнува во црниот дроб на ниво на телото XII градната или лумбален прешлен Јас, десно од 'рбетниот столб. Почнувајќи од пилорусот, цревата се движи од лево кон десно и назад, а потоа се врти надолу и надолу пред правото бубрезите на ниво II или III картичка горниот лумбален pozvonka- тука се врти лево, на почетокот е речиси хоризонтално, премин во предниот дел на долната шуплива вена, а потоа оди нагоре косо во предниот дел на абдоминалната аорта, и, конечно, на ниво на телото I или II на лумбален пршлен, на лево , минува во јејунумот. Така, дуоденумот форми како потковица или нецелосен прстен, покривање на врвот, десно и долу главата и делумно на телото на панкреасот. Првичните црево се нарекува на горниот дел, pars чувствувате, втор дел - распоредувањето на податоци дел, pars descendens, вториот одделени - хоризонтална (долниот) дел, pars horizontalis (инфериорни), која преминува во растечки дел на, pars ascendens. При донесувањето на горниот дел е формиран во надолна виткање на горниот дел од дуоденумот, flexura duodeni superior- опаѓачки дел на преминот на хоризонталната формирана од страна на долниот крива на дуоденумот. flexura duodeni инфериорни, и, конечно, на преминот во дуоденумот јејунумот формирана најстрмните дуоденални виткање тенки, flexura duodenojejunalis. дуоденумот должина од 27-30 см. Дијаметарот на најширокиот дел на распоредувањето е 4,7 см. Во непосредна близина на дојдовните горниот дел претставува продолжување и форма на Х-зраци сликата се нарекува дуоденални сијалица. Некои стеснување на луменот на дуоденумот има во средниот дел на должината на намалување на местото каде што нафрла право Чолиќ артерија, а на границата меѓу долниот хоризонтална делови и Добивањето, каде што од врвот надолу крос црево горната мезентерична садови. Дуоденална ѕид се состои од три слоја - серозни, мускулите и слузокожата. Само почеток на горниот дел (над 2,5-5 см) со три одговара перитонеумот Поддржувачите што е поставен така mezoperitonealno- распоредувањето на ѕидот и долниот дел се отстранува ретроперитонеална имаат три школка само на местата опфатени со перитонеумот, а останатите Се состои од два слоја: на мукозата и мускулот обложени адвентицијата. Tunica muscularis, tunica muscularis, дуоденумот има дебелина од 0,3-0,5 mm и дебелина поголема од останатите делови на тенкото црево. Се состои од два слоја на мазните мускули: надворешниот - и внатрешно надолжно -circled. Мукозните мембрани, tunica мукоза, дуоденум се состои од епителни слој со мукоза на основната плоча сврзното ламина muscularis, ламина мускуларис мукоза, субмукозата, и слој на лабава влакна, одвојување на мукозата од мускулите. На мукозата на горниот дел формира надолжно пати во распоредувањето на податоци и дното делови - кружни набори, plicae circulares. Кружни набори се трајни, зафаќаат 1/2 или 2/3 од обемот на цревата. На долната половина на Падлив дел од дуоденумот (помалку често во горната половина) на медијалниот дел на задниот ѕид има лонгитудинален пати дванаесетпалечното црево, plica longitudinalis duodeni. должина од 11 mm, ја прекинува дистално туберкулозни - големи дуоденални папила, папила duodeni големи, на чиј врв се наоѓа на устието на заеднички жолчен канал и панкреасните канали. Малку над тоа на врвот на еден мал дуоденални папила, папила duodeni мали, постои устата на постојните, во некои случаи, дополнителни панкреасните канали. Лигавицата на дуоденумот, како и остатокот од тенкото црево, формира прст како израстоци на површината - цревни ресички, вили intestinales, со до 40 1 2 mm, што му дава изглед кадифена. На вили на дуоденумот имаат лист-форма, нивната висина се движи од 0,5 до 1,5 мм, а дебелината - од 0,2 до 0,5 мм. Во тенкото црево вили цилиндрична илијачна - clavate. Во централниот дел на вили е млечно лимфните садови. Крвните садови се канализирани преку целата дебелина на слузницата на база на вили, да навлезат во неа и, на разгранување капиларна мрежа дофат теме вили на. Околу основата на мукозата на ресички формира вдлабнатина - крипти во која отворена уста на цревата жлезди, glandulae intestinales, што претставува директно цевка постигнување на својата дното плоча мускуларис мукоза. На мукозата на дуоденум, вили и крипти наредени од страна на еден слој на призматични или цилиндрична лимбичкиот епител со пехар kletok- нечистотија во најдлабокиот дел на криптите се клетки на вроден епител. субмукозата лежат над дуоденумот разгранета тубуларна дуоденални жлезда, glandulae duodenales- најголем број од нив на врвот, во насока на нивниот број се намалува надолно. Во текот на дуоденален мукоза се еден лимфните фоликули, folliculi lymphatici Соли-tarii. Топографија на дуоденумот. На горниот дел од дуоденумот на десно од телото I од лумбалниот или торакални пршлени XII лежи во текот на неколку сантиметри од пилорусот интраперитонеално, па затоа се релативно подвижни. Од горниот раб треба да биде хепато-дуоденална лигаменти, кои третираат. hepatoduodenale.Verhnim pars чувствувате раб се граничи квадратен лобус на црниот дроб. На предната површина на горниот дел се граничи жолчното кесе, понекогаш се поврзани со перитонеална ја zhelchnopuzyrno лигаменти. На долниот раб на горниот дел се граничи со главата на панкреасот. Опаѓачкиот дел од дуоденумот се наоѓа по должината на десниот раб на органите I, II и III на лумбалниот пршлени. Тоа е покриена од страна на перитонеумот на десно и напред. Зад опаѓачки дел е во непосредна близина на медијалниот дел на правото бубрезите -k и лево долната шуплива вена. На предната површина на средната дуоденум се вкрстува корен мезентериум попречно дебелото црево со инкорпорирани во тоа право arteriey- дебелото црево над оваа точка кон делот на предната површина е во непосредна близина десно надолу (на црниот дроб) флексура на дебелото црево. На работ медијална дел се наоѓа по течението на главата на панкреасот, на горниот раб се протега на панкреасот-дуоденална артерија која обезбедува гранка исхрана на двете тела. Хоризонталната дел од дуоденумот е на ниво III лумбален пршлен, го премина од десно кон лево, во предниот дел на долната шуплива veny- растечки дел достигнува телото (ii) на лумбален пршлен. На долниот дел на дуоденумот zabryushinno- што е покриен од страна на перитонеум, пред дното-единственото место негова транзиција во јејунумот (свиткување) е во овој момент vnutribryushinno- protivobryzheechnomu до работ својата од базата на мезентериумот е попречно дебелото црево перитонеална дуоденален горниот пати (дуоденојејуналната пати) plica duodenalis чувствувате (plica duodenojejunalis). На границата на хоризонтална и растечки делови на дебелото црево се сечат речиси вертикална горната мезентерична садови (артерии и Виена), и од лево на - коренот на мезентериумот, radix mesenterii. Зад растечки дел е во непосредна близина на абдоминалната аорта. На горниот раб на долниот дел на дуоденумот во непосредна близина на главата и телото на панкреасот. Дуоденален виткање тенки, flexura duodenojejunalis, основни мускулите одложува дуоденумот, musculus suspensorius duodeni и лигаменти. Мускулите се состои од мазни мускулни volokon- горниот крај тоа започнува од левата нога на лумбалниот дел на дијафрагмата е вткаена во долниот крај на цревото на туника мускуларис. Возраст карактеристики дуоденум се карактеризира со фактот дека во деца што е горе, а неговата форма е повеќе во близина на O-прстен.


Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…На долниот шупливи Виена, v. Вена инфериорни, собира крв од долните екстремитети, и карличните ѕид…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија, урологија.