ma.gurushealth.ru

Теобромин (theobrominum). 3,7-dimethylxanthine. Алкалоид извлечена од лушпи на какао семиња (semina Саша)

Теобромин (Theobrominum) .3,7-теобромин. Алкалоид извлечена од лушпи на какао семиња (Semina Саша). Подготвен како синтетички putem.Sinonimy: Theostene, Thesal.Bely кристален прав горчлив вкус. Многу малку rastvorimv ладна вода (1: 700), помалку - во топла, лесно - schelochahi kislotah.Po разредена во хемиската структура и фармаколошки својства слични на drugimalkaloidam пурин. Таа има стимулирачки ефект врз serdechnuyudeyatelnost малку шири коронарните крвни садови на срцето и бронхиите, се зголемува мокрење. Диуретик ефект е првенствено се должи на намалување тубуларна реапсорпција на вода, натриум и хлорид јони. Релативно со теобромин кофеин предизвикува слаби побудување TsNS.Primenyayut главно се изразени во блага цереброваскуларни грчеви, оток повремено поради срцеви и бубрежни nedostatochnosti.Vhodit во комбиниран број на таблети. порано vypuskavshiysyapreparat "Temisal" (Themisalum- синоним - Dauretin), која е комбинација на натриум салицилат теобромин и се користи како диуретик и umerennodeystvuyuschego вазодилататор, неодамна vremyaisklyuchen спектар на лекови (како резултат на ниската ефикасност и недостаток на стабилност) на производот форма: за таблети poroshok- 0.25 g- комбинација таблети кои содржат: a) 0.25 g на теобромин и 0,02 dibasol Rb) теобромин 0.25 w 0.02 g на фенобарбитал, и таблети "декларација од страна на последователните ". "Teoverin". "Teodibaverin"таблети "декларација од страна на последователните" (Tabulettae "Theminalum") Содржи теобромин и amidopirina 0.25 и 0.02 g фенобарбитал g.Tabletki "Teoverin" (Tabulettae "Theoverinum") Содржат teobromina0,25 g, папаверин хидрохлорид и 0.03 g barbamyl 0.075 g.Tabletki "Teodibaverin" (Tabulettae "Theodibaverinum") Кој содржи 0.15 g на теобромин, папаверин хидрохлорид и 0,02 dibasol g.Vse таблети се администрира 2 - 3 пати на ден (1 таблета по доза) .Hranenie теобромин и нејзиниот комбиниран таблети кои содржат:. Листа B.Rr: јазиче . Theobromini 0,25 N. 10D.S. 1 таблета 3 пати на ден (по јадење) Rp:. Јазиче. "Theoverinum" N. 10D.S. 1 таблета 2 - 3 пати denRr: јазиче.. "Theodibaverinum" N. 10.D.S. 1 таблета 3 пати на denVypuskavshiesya претходно таблети "Teodinal" ("Theodinalum") Soderzhaschieteobromina 0.25 g, dibasol и фенобарбитал 0.02 g, се исклучени од опсегот на лекови.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Sferofizin (sphaerophysinum). Sferofizin Алкалоид изолирани од solonchak на растенијата…Sferofizin (sphaerophysinum). Sferofizin Алкалоид изолирани од solonchak на растенијата…
Кофеин (coffeinum). 1,3,7-trimethylxanthine. Синоними: кофеин, гуаранин, theinumКофеин (coffeinum). 1,3,7-trimethylxanthine. Синоними: кофеин, гуаранин, theinum
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Stefaglabrina сулфат (stphaglabrini sulfas). Сулфат Алкалоид извлечена од клубени со корените на…Stefaglabrina сулфат (stphaglabrini sulfas). Сулфат Алкалоид извлечена од клубени со корените на…
Diprofen (diprophenum). B-dipropilaminoetilovogo difeniltiouksusnoy естер хидрохлорид. Синоними:…Diprofen (diprophenum). B-dipropilaminoetilovogo difeniltiouksusnoy естер хидрохлорид. Синоними:…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Лен семиња (semina lini). Зрели семки и суви ленено семе (linum usitatissimum l.), За мерењеЛен семиња (semina lini). Зрели семки и суви ленено семе (linum usitatissimum l.), За мерење
Salyuzid (saluzidum). 2-карбокси-3,4-dimetoksibenzal izonikotinoilgidrazon. Кристален прав…Salyuzid (saluzidum). 2-карбокси-3,4-dimetoksibenzal izonikotinoilgidrazon. Кристален прав…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Теобромин (theobrominum). 3,7-dimethylxanthine. Алкалоид извлечена од лушпи на какао семиња (semina Саша)