ma.GurusHealth.ru

Нимодипин (нимодипин) *. 2,6-диметил-4- (3-нитрофенил) -1,4-дихидро-3,5-pyridinedicarboxylic киселина метоксиетил-1-изопропил-маркетинг диестер. Синоними: Nimotop, Nimotop

Нимодипин (нимодипин) * 2,6-Диметил-4- (3-нитрофенил) -1,4-дихидро-3,5-piridindikarbonovoykisloty метоксиетил-1-изопропил-маркетинг diefir.Sinonimy: Nimotop, Nimotop.Nimodipin - 1 дериват. , 4-дихидропиридин, што е блиску во структурата на нифедипин (м.). Таа му припаѓа на групата на антагонисти на јони на калциум (м.) и има основните својства карактеристика на овие лекови. Сепак, специфична карактеристика на нимодипин е неговата Доминантно влијание врз церебралниот проток на крв, способноста да се намали отпорот отпорни садови (артериоли) мозокот, подобрување на церебралниот проток на крв, намалување на хипоксија yavleniya.Nimodipin наоѓаат примена како профилактички и терапевтски sredstvopri исхемичен нимодипин цереброваскуларни krovoobrascheniya.Kak терапевтски агенс администрира веднаш по почетокот на акутна исхемија (subarhnoidalnoy хеморагија) и продолжи vtechenie третман 5 - 14 дена. Во првите 2 h за возрасни се администрира интравенски (инфузија videmedlennoy) од O, OO1 g (1 mg), нимодипин (5 ml од 0,02% раствор) 2 пати на час. По 2 часа, да се зголеми доза од 2 mg (10 ml) во 1 час (okolo30 mcg / kg на час), по хемодинамиката да се избегне премногу rezkogosnizheniya АД. За администрација (по можност преку крв пумпа) е разреден во изотоничен раствор на натриум хлорид или 5% rastvoreglyukozy.Profilakticheski администрира орално во форма на таблети (30 mg) - kazhdye4 h 2 таблети (вкупно 360 mg на ден). Земете од 4-тиот ден од крварење за 21 dnya.Pri интравенозно може да се развие во текот на gipotenziya- priemevnutr Исто така е можно главоболка, гадење и други dispepsicheskieyavleniya.Sleduet претпазливи при церебрален едем и акутна povysheniivnutricherepnogo притисок, како и нарушување на функцијата pochek.Bolnym со телесна тежина помала од 70 kg и со лабилен крвен притисок, лек sleduetvvodit почнувајќи со намалени дози (0,5 mg на час) .ne треба да биде препишан истовремено со нејзината внатрешност infuziey.Ne препорачливо за beremennosti.For s издавање Таблети од 0,03 грама (30 mg) во пакет од 20 до 50 ili1OO shtuk- 0,02% раствор во ампули или пластика (не polivinilhloA href ="drug2058.htm"> Ridnyi избегне интеракција) пакувања од 50 мл (вкупно 10 mg) за infuziy.Hranenie: Листа Б. ладно место.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Во книгата "Клиничка фармакологија и фармакотерапија" Поглавје 21 lekarstennye агенси кои…Во книгата "Клиничка фармакологија и фармакотерапија" Поглавје 21 lekarstennye агенси кои…
Лоразепам (лоразепам) 7- хлоро-5- (O-хлорофенил) -2,3-дихидро-3-хидрокси-1H-1,4-бензодиазепин-2-он.…Лоразепам (лоразепам) 7- хлоро-5- (O-хлорофенил) -2,3-дихидро-3-хидрокси-1H-1,4-бензодиазепин-2-он.…
Јони на калциум, играат важна улога во регулирањето на животот на организмот. Продира во клетките,…Јони на калциум, играат важна улога во регулирањето на животот на организмот. Продира во клетките,…
Во книгата "Клиничка фармакологија и фармакотерапија" Поглавје 21 lekarstennye агенси кои…Во книгата "Клиничка фармакологија и фармакотерапија" Поглавје 21 lekarstennye агенси кои…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Употребата на вазоактивни лекови за главоболка. Агонисти на серотонин рецепторотУпотребата на вазоактивни лекови за главоболка. Агонисти на серотонин рецепторот
Gliquidone (gliquidone). 1-циклохексил-3- [неколку [2- (3,4-дихидро-7-метокси-4,4-диоксо…Gliquidone (gliquidone). 1-циклохексил-3- [неколку [2- (3,4-дихидро-7-метокси-4,4-диоксо…
Нифедипин (нифедипин) *. Cinonimy: baypress, nitrepin, vaurress, nitrepin. Дериват на…Нифедипин (нифедипин) *. Cinonimy: baypress, nitrepin, vaurress, nitrepin. Дериват на…
Дилтиазем (diltiazem) *. D-cis-3-ацетокси-2,3-дихидро-5- [2- (диметиламино) етил] -2-…Дилтиазем (diltiazem) *. D-cis-3-ацетокси-2,3-дихидро-5- [2- (диметиламино) етил] -2-…
Sinkumar (syncumar) *. 3- [a- (4-нитрофенил) b-ацетил-етил] -4-oksikumarina. Синоними:…Sinkumar (syncumar) *. 3- [a- (4-нитрофенил) b-ацетил-етил] -4-oksikumarina. Синоними:…
» » » Нимодипин (нимодипин) *. 2,6-диметил-4- (3-нитрофенил) -1,4-дихидро-3,5-pyridinedicarboxylic киселина метоксиетил-1-изопропил-маркетинг диестер. Синоними: Nimotop, Nimotop