ma.GurusHealth.ru

Meterazin (metherazinum). 2-хлоро-10- [3- (1-метилпиперазин-4) - пропил] - фенотиазин dimaleate. Синоними: chlormeprazine, chlorperazin, compazine, dicopal, nipodal, пастата, prochlorpemazine, prochlorperazini maleas, прохлорперазин малеат, stemetil, ТЕМ

Meterazina (Metherazinum) .2-хлоро-10- [3- (1-метилпиперазин-4) - пропил] - фенотиазин dimaleat.Sinonimy: Chlormeprazine, Chlorperazin, Compazine, Dicopal, Nipodal, пастата, Prochlorpemazine, Prochlorperazini maleas, Prochlorperazinemaleate, Stemetil , Temetil и dr.Bely со малку жолтеникава нијанса или светло крем kristallicheskiyporoshok. Практично нерастворлив во вода, многу малку растворлив во spirte.Na светлина krasneet.Po структура слична на aminazinu- се карактеризира со тоа што во страничен ланец на пиперазин yadra.Podobno други пиперазин фенотијазински деривати (etaperazin, triftazin et al.), Релакс meterazin психотични симптоми - делириум igallyutsinatsii - во исто време обезбедување на активирање (стимулирање, Енергија) deystvie.Primenyayut за третирање на пациенти со шизофренија, и involutional drugimipsihozami со доминација во клиничката слика на слабост, апатија, астенични нивните појави substuporoznyh и stuporoznyh sostoyaniy.Naznachayut орално после јадење почнувајќи од 0,0125 - 0.025 грама (12,5 - 25 mg) дневно и постепено зголемување на дозата до 12.5 - 25 mg на ден до 0,15 sutochnoydozy - 0,3 g (понекогаш и до 0,4 g). Времетраењето на курсот 2 - 3 месеци или повеќе, а потоа постепено намалување на дозата, поединечно избирање podderzhivayuschuyudozu.Primenenie meterazina во релативно големи дози може да предизвика влошување на психоза, несоница, тахикардија. Големи дози често предизвикуваат нарушувања на zkstrapiramidnyh развој, дискинезија. Продолжена lecheniimozhet развие granulotsitopeniya.Forma производот: таблети од 0,005 g (5 mg) и 0.025 g (25 mg) pokrytyeobolochkoy во стаклени тегли на 50, 100 и 250 shtuk.Hranenie: Листа Б. Во темно место.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Etaperazin (aethaperazinum). 2-хлоро-10- {3- [1- (б-хидроксиетил) - piperazinil4] пропил)…Etaperazin (aethaperazinum). 2-хлоро-10- {3- [1- (б-хидроксиетил) - piperazinil4] пропил)…
Metofenazat (metofenazate). 3,4,5-2-хлоро trimetoksibenzoat 10- {3- [1- (B- хидроксиетил) a href =…Metofenazat (metofenazate). 3,4,5-2-хлоро trimetoksibenzoat 10- {3- [1- (B- хидроксиетил) a href =…
Damilya малеат (damileni maleinas). 5- (3-dimethylaminopropylidene) 10,11-…Damilya малеат (damileni maleinas). 5- (3-dimethylaminopropylidene) 10,11-…
Benperidol (benperidolum). 1 - {- 1- [3- (p-флуоробензоил) пропил] -4-пиперидил)…Benperidol (benperidolum). 1 - {- 1- [3- (p-флуоробензоил) пропил] -4-пиперидил)…
Adapromin (adarrominum). A-пропил-1-адамантил-етиламин хидрохлорид. Бел кристален прав со…Adapromin (adarrominum). A-пропил-1-адамантил-етиламин хидрохлорид. Бел кристален прав со…
Ftorfenazin (phthorphenazinum). 2-трифлуорометил-10- {3- [1- (б-хидроксиетил) -пиперазинил-4]…Ftorfenazin (phthorphenazinum). 2-трифлуорометил-10- {3- [1- (б-хидроксиетил) -пиперазинил-4]…
Домперидон (домперидон). 1 {h [4,5-хлоро-(2,3-дихидро-2-оксо-бензимидазол-1) 1-пиперидил] пропил}…Домперидон (домперидон). 1 {h [4,5-хлоро-(2,3-дихидро-2-оксо-бензимидазол-1) 1-пиперидил] пропил}…
Periciazine (periciazinum). 2-цијано-10- [3- (4-hydroxypiperidino) пропил] фенотиазин. Синоними:…Periciazine (periciazinum). 2-цијано-10- [3- (4-hydroxypiperidino) пропил] фенотиазин. Синоними:…
Strofantidina ацетат (strophanthidini asetas). Бели или бели со жолтеникава нијанса кристален прав.…Strofantidina ацетат (strophanthidini asetas). Бели или бели со жолтеникава нијанса кристален прав.…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Meterazin (metherazinum). 2-хлоро-10- [3- (1-метилпиперазин-4) - пропил] - фенотиазин dimaleate. Синоними: chlormeprazine, chlorperazin, compazine, dicopal, nipodal, пастата, prochlorpemazine, prochlorperazini maleas, прохлорперазин малеат, stemetil, ТЕМ