ma.GurusHealth.ru

Etaminal натриум (aethaminalum-натриум). 5-етил-5- (2-амил) натриум -barbiturat. Синоними: Nembutal, embutal, isobarb, mebubarbital, narsorep, nembutal натриум, натриум nembutal, изнајмување, pentobarbitalum natricum, пентобарбитал натриум, rentobarbital

Etaminal натриум (Aethaminalum-натриум) .5-Етил-5- (2-амил) -barbiturat natriya.Sinonimy: Nembutal, Embutal, Isobarb, Mebubarbital, Narsorep, Nembutal натриум, натриум Nembutal, изнајмување, Pentobarbitalum Natricum, пентобарбитал натриум, Rentobarbital solublte, Pentone, Prodormol, Somnopentyl, Sopental dr.Bely кристален прав и е без мирис, горчлив vkusa.Gigroskopichen. Растворлив во вода. Воден раствор се schelochnuyureaktsiyu.Preparat е седатив, а во повисоките dozahnarkoticheskoe акција. Спиењето се јавува релативно брзо (cherez30 - 45 мин) се протега 5 - 6 ch.Naznachayut внатре како хипнотички vzroslyhobychno за доза од 0,1 - 0,2 r деца пропишана 0,01 - 0,1 g во зависност од возраста .Preparat може да се користи ректално (клизма 0.2 g - 0.3 g) полека .Vnutrivenno администриран како што е 5% раствор на асептично prigotovlennogosvezhego a (5 - 10 mL) .Vysshie доза за возрасни vnutr- еден 0,3 g дневно 0,6 g.Forma порака: во прав. Претходно неиздадена tabletkietaminal натриум 0.1 g исклучени од опсегот на лекови sredstv.Hranenie: Листа Б. добро затворен сад.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Натриум бензоат (natrii benzoas). Шон: натриум benzoicum. На бел кристален прав слатко-солен вкусНатриум бензоат (natrii benzoas). Шон: натриум benzoicum. На бел кристален прав слатко-солен вкус
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Natriyausninat (natrii usninas). Usnic киселина натриумова сол. Синоним: натриум usninicumNatriyausninat (natrii usninas). Usnic киселина натриумова сол. Синоним: натриум usninicum
Estimal (aestimalum). 5-етил-5-izoamilbarbiturovaya киселина: Синоними: амобарбитал, amytal. На…Estimal (aestimalum). 5-етил-5-izoamilbarbiturovaya киселина: Синоними: амобарбитал, amytal. На…
Кофеин натриум бензоат (coffeinum-natrii benzoas). Синоним: soffeinum natrio-benzoicum. Бел прав…Кофеин натриум бензоат (coffeinum-natrii benzoas). Синоним: soffeinum natrio-benzoicum. Бел прав…
Натриум јодид (natrii iodidum). Синоними: натриум јодид, натриум iodatum. бел кристален прав, без…Натриум јодид (natrii iodidum). Синоними: натриум јодид, натриум iodatum. бел кристален прав, без…
Altsid (alcid). Во комбинација антацид. Таблети кои содржат 0.38 g на бизмут subnitrate, алуминиум…Altsid (alcid). Во комбинација антацид. Таблети кои содржат 0.38 g на бизмут subnitrate, алуминиум…
Натриум nukleinat (natrii nucleinas). Синоним: натриум nucleinicum. киселина натриумова сол на…Натриум nukleinat (natrii nucleinas). Синоним: натриум nucleinicum. киселина натриумова сол на…
Pantotsid (pantocidum). N-дихлоро-p-karboksibenzolsulfamid. Синоними: nalazone, rantoseptPantotsid (pantocidum). N-дихлоро-p-karboksibenzolsulfamid. Синоними: nalazone, rantosept
Etazol натриум (aethazolum-натриум). 2- (p-aminobenzolsulfamido) 5-етил-1,3,4-тиадиазол-натриум.…Etazol натриум (aethazolum-натриум). 2- (p-aminobenzolsulfamido) 5-етил-1,3,4-тиадиазол-натриум.…
» » » Etaminal натриум (aethaminalum-натриум). 5-етил-5- (2-амил) натриум -barbiturat. Синоними: Nembutal, embutal, isobarb, mebubarbital, narsorep, nembutal натриум, натриум nembutal, изнајмување, pentobarbitalum natricum, пентобарбитал натриум, rentobarbital