ma.GurusHealth.ru

Фенил салицилат (phenylii salicylas). Салицилна киселина фенил естер. Синоними: salol, phenylium salicylicum, salolum

Фенил салицилат (Phenylii salicylas) .Fenilovy киселина salitsilovoy.Sinonimy: Salol, Phenylium salicylicum, Salolum.Bely кристален прав или фино безбоен кристали со низок мирис. Практично нерастворлив во вода, растворлив (1:10) во алкохол решенија сода schelochey.Fenilsalitsilat (salol) бил синтетизиран одамна (1886, Л. Nentsky) stselyu создаде лек кој нема да се распадне во кисела soderzhimomzhedudka не annoyingly дејствува на гастрична мукоза, arasscheplyayas во содржината на алкална стомакот ќе extricated салицилна киселина и фенол. Фенол ќе дејствува на патогени депресивно mikroflorukishechnika, салицилна киселина ќе се обезбедат некои iprotivovospalitelnoe антипиретик ефекти, и двете соединенија се распределени делумно izorganizma бубрезите, мочниот се дезинфицираат принцип puti.Etot (<салоловый> принцип - принцип Ненцки) по существу явился одним из первых опытов создания пролекарств (prodrug) (см. также Гексаметилентетрамин).Длительное время фенилсалицилат широко применяли при заболеваниях кишечника (колиты, энтероколиты), при циститах, пиелитах, пиелонефритах.Сравнительно с современными антибактериальными препаратами: антибиотиками, сульфаниламидами, фторхинолонами и др. - фенилсалицилат значительно менее активен. Вместе с тем, он малотоксичен, не вызывает дисбактериоза и других осложнений и продолжает поэтому иногда применяться вамбулаторной практике (часто в сочетании с другими средствами) при легких формах указанных заболеваний. При более выраженных формах заболеванийнеобходимо использовать более активные препараты.Назначают фенилсалицилат внутрь по 0,25 - 0,5 г на прием 3 - 4 раза вдень, часто в сочетании со спазмолитическими вяжущими и другими средствами.Форма выпуска: порошок, таблетки по 0,25 и 0,5 г и различные комбинированные таблетки:а) таблетки <Бесалол> (Tabulettae ) - составот: 0,3 g од фенил салицилат, belladonna екстракт од 0.01 g-b) таблети <Уробесал> (Tabulettae <>) - Состав: фенил салицилат и geksimetilentetramina 0.25 g, 0,015 g на екстрактот-a) таблети <<Тансал>> (Tabulettae ) - Состав: Tanalbin фенил салицилат и 0,3 g-r) фенил салицилат и бизмут основните нитрат до 0.25 g, 0.015 ekstraktakrasavki g.Fenkortozol (Phencortosolum). Таа содржи салицилати и хидрокортизон ацетат. Се користи како photoprotective и анти-воспалителни агент во photodermatosis, дискоиден лупус еритематозус. Во текот на третманот 7 - 10 дена. Ако е потребно, се повторува cherez5 третман - 7 Производство dney.Forma: емулзија во аеросол контејнери со капацитет од 55 G.pri притискање на цилиндричниот вентил за време на 1 - 2 со лисја 7 - 14 smpeny (0.7 - 1.4 g на пена) доволни за покривање на 500 см од површината на кожата. Истовремено може да се нанесува на кожата до 30 пена sm`. Пената е масиравме во подготовка на кожата ravnomernovtirayut dvizheniyami.Ne треба да се применуваат во ладна сончеви денови goda.Hranenie време на температура не повисока од 40 C.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Leucogen (leucogenum). 2- (a-фенил-a-karbetoksimetil) тиазолидин-4-карбоксилна киселина. Бела или…Leucogen (leucogenum). 2- (a-фенил-a-karbetoksimetil) тиазолидин-4-карбоксилна киселина. Бела или…
Предизвикана сулфур (сулфур praecipitatum). Минута аморфен бледо жолта прав без мирис. Практично…Предизвикана сулфур (сулфур praecipitatum). Минута аморфен бледо жолта прав без мирис. Практично…
Homatropine хидробромид (nomatropini hydrobromidum). Tropinova киселина хидробромид манделична.…Homatropine хидробромид (nomatropini hydrobromidum). Tropinova киселина хидробромид манделична.…
Маст (unguentum). Масти содржат undecylenic киселина 10% цинк сол на undecylenic киселина 10%…Маст (unguentum). Масти содржат undecylenic киселина 10% цинк сол на undecylenic киселина 10%…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Salicylamide (salicylamidum). Салицилна киселина амид. Синоними: algamon, salamide, saliamid,…Salicylamide (salicylamidum). Салицилна киселина амид. Синоними: algamon, salamide, saliamid,…
Алуминиум хидроксид (aluminii hydroxydum). Синоними: алуминиум hydroxydatum, a1uminium hydroxyde.…Алуминиум хидроксид (aluminii hydroxydum). Синоними: алуминиум hydroxydatum, a1uminium hydroxyde.…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Solyusulfon (solusulfonum). Tetrasodium 4,4`-ди (3-фенил-1,3-disulfopropilamino)…Solyusulfon (solusulfonum). Tetrasodium 4,4`-ди (3-фенил-1,3-disulfopropilamino)…
» » » Фенил салицилат (phenylii salicylas). Салицилна киселина фенил естер. Синоними: salol, phenylium salicylicum, salolum