ma.GurusHealth.ru

Фенол. Карболна киселина (phenolum acidum carbolicum). Тоа добива во дестилација на јаглен катран kamenno

Фенол. Карболна киселина (Phenolum Acidum carbolicum) подготвени во дестилација на јаглен-рок degtya.Fenol чист (Phenolum purum, Acidum carbolicum crystallisatum). Безбоен тенки кристали долга игла или безбојна кристална маса со мирис. Воздухот постепено се претвора розова. Растворлив во вода (1:20), лесно растворлив во алкохол, етер, фенол масни maslah.Rastvory имаат потентен бактерицидна активност против вегетативниот форми спори на mikroorganizmov- влијае slabo.Primenyayut како 3% или 5% раствор за дезинфекција на апарати за домаќинство и болница апарати, алати, облека, нагласува, итн Подобрување Dlyadezinfektsii користи карболна сапун решение. Фенол, исто така, се користи со цел да се применуваат на фенол-dezinsektsii- керозин, нивни смеси и други fenolnoskipidarnye фармацевтската практика користење на фенол (0.5 - 0.1%) за зачувување на лекови, серуми, супозитории и медицинска практика dr.V одреди понекогаш со фенол некои kozhnyhzabolevaniyah (sycosis et al.) и воспалителни болести средно uha.Fenol делува на кожата и мукозните мембрани, како иритација и cauterizing застапник низ нив лесно се апсорбира и во високи дози може да предизвика токсични ефекти (th ovokruzhenie, општа слабост, rasstroystvadyhaniya, колапсот). Фенол не треба да се применува тоа во заедничката лезии на кожата и мукозните obolochek.Pri користење фенол треба да се има на ум дека тоа е лесно да се adsorbiruetsyapischevymi produktami.Hranenie: Листа Б. добро затворени тегли заштитени од svetameste.Fenol чиста течност (Phenolum purum liquefactum, Acidum carbolicumliquefactum) (листа Б). А мешавина на 100 делови на стопена kristallicheskogofenola со 10 делови на вода. Безбоен мрсна или pinkish zhidkost.Rp. Ac. carbolici 3% 200 mlD.S. NaruzhnoeRp. Phenoli 0,5Glycerini 10 mlM.D.S. Уво капки. 10 капки на 2 - 3 пати на ден во форма на топлина (со воспаление на средното уво) Обликот на производство: подготвени да се користи 3% и 5% раствор на фенол во глицерин. Достапно како 2% маст fenolovaya.Rastvor <Фукорцин> (Solutio ) Содржи киселина делови bornoy0,8, 3,9 делови на чист фенол, резорцинол, 7,8 делови, 4,9 делови ацетон, 0,4 делови на основните fuchsin, етил алкохол 95% 9.6 делови до 100 vodydistillirovannoy chastey.Zhidkost темно црвена боја со мирис на антисептик и антифунгални fenola.Naruzhnoe sredstvo.Forma порака: портокалово стаклени шишиња до 25 ml.Hranenie: на ладно и темно место.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Салицилна киселина (acidum salicylicum). Орто-хидрокси-бензоева киселина. Добар бела игли или…Салицилна киселина (acidum salicylicum). Орто-хидрокси-бензоева киселина. Добар бела игли или…
Oktitsil (octicylum). 2-oktiltsiklopropankarbonovaya киселина. Слатка, транспарентен, безбоен или…Oktitsil (octicylum). 2-oktiltsiklopropankarbonovaya киселина. Слатка, транспарентен, безбоен или…
Зелен сапун. Поташа сапун (SAPO viridis). Подготвени од страна на сапонификација на растителни…Зелен сапун. Поташа сапун (SAPO viridis). Подготвени од страна на сапонификација на растителни…
Липоична киселина (asidum lipoicum). 6,8-ditiooktanovaya киселина. Синоними: acidum thiocticum,…Липоична киселина (asidum lipoicum). 6,8-ditiooktanovaya киселина. Синоними: acidum thiocticum,…
Борна киселина (acidum boricum). H3 bo3 безбоен, сјајна, малку мрсна на допир снегулки или парична…Борна киселина (acidum boricum). H3 bo3 безбоен, сјајна, малку мрсна на допир снегулки или парична…
Niflumic киселина (acidum nifluminicum). 2- [3- (трифлуорометил) анилино] никотинска киселина.…Niflumic киселина (acidum nifluminicum). 2- [3- (трифлуорометил) анилино] никотинска киселина.…
Прва помош. Основните концепти на антисептикПрва помош. Основните концепти на антисептик
Бензоева киселина (acidum benzoicum). (Бензоена киселински дериват дрога benzonaftol (нафтил…Бензоева киселина (acidum benzoicum). (Бензоена киселински дериват дрога benzonaftol (нафтил…
Lizoform (lysoformium). Сапун раствор на формалдехид. Состав: 40 делови на формалин, 40 делови на…Lizoform (lysoformium). Сапун раствор на формалдехид. Состав: 40 делови на формалин, 40 делови на…
Pantocrine (rantocrinum). екстракт течност алкохол-вода (50% алкохол) од neokostenelyh рогови…Pantocrine (rantocrinum). екстракт течност алкохол-вода (50% алкохол) од neokostenelyh рогови…
» » » Фенол. Карболна киселина (phenolum acidum carbolicum). Тоа добива во дестилација на јаглен катран kamenno