ma.gurushealth.ru

Hloridin (chloridinum). 2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-пиримидински. Синоними: daraprim, пириметамин, tindurin, daraclor, darapran, daraprim, malocide, пириметамин, tindurin

Hloridin (Chloridinum) .2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-pirimidin.Sinonimy: Daraprim, Пириметамин, Tindurin, Daraclor, Darapran, Daraprim, Malocide, Пириметамин, Tindurin.Bely кристален прав, без мирис и без вкус . Практично нерастворлив во вода, малку растворлив во spirte.Preparat има антипротозоално дејство е ефикасен otnosheniiplazmodiev маларија и Toxoplasma leyshmaniy.On потиснува развојот на асексуален еритроцитни форми на сите видови на паразити, но е побавно hingamina. Тоа предизвикува оштетување gamontovvseh видови на паразити, што доведува до нарушување на vozbuditeleymalyarii во комарец. Механизмот на дејство е поврзано со дихидрофолат ingibirovaniemfermenta кој го блокира конверзија degidrofolievoy тетрахидрофолна киселина потребни за развој на паразитски mikroorganizmov.Pri лајшманиоза hloridin штета promastigote (flagellates stadiileyshmany) што доведува до повреда на лајшманиоза во organizmemoskita.Hlorilin добро се апсорбира, долго циркулираат во крвта (во во рок од 1 недела по единечна доза) - стои главно pochkami.Prinimayut hloridin навнатре истовремено со сулфонамиди и или (i) hingaminom, на тој начин, hloridin ефикасност значително povyshaetsya.Naznachayut hloridin возрасни во дневна доза од 0.05 g, за спречување на болести - 0,025 g во 1 - 3 priema.Detyam дадени во помали дози во согласност со vozrastom.Pri акутна маларија земање на дрога за 2 - спречување 4 sut.Dlya на маларија и лајшманијаза се администрира во 3 - 5 дена, додека ризикот од инфекција и продолжи да се даде 1 пат неделно vtechenie целиот период на можна контаминација и за уште 4 - 6 Ned.pri акутни и хронични токсоплазмоза земање t hloridin tsiklamipo 5 дена со прекин во периодот од 7 - 1o дена. Во текот на третманот 2 - 3 tsikla.Pri потребните курсеви (3) се повторуваат со интервал од 1 - 2 mes.Dlya превенција на конгенитална токсоплазмоза, hloridin пропишани за жени со акутен и субакутен токсоплазмоза, почнувајќи од 16-та недела од бременоста, но не порано од триместар II. Во текот на третманот - 2 циклус intervalom10 дена. Во зависност од времето на бременоста се врши на 3 предмети spereryvom помеѓу 1 Mes.v порано гестациска даде hloridin невозможно (за да се избегне токсични ефекти врз фетусот), а подоцна да биде davattakzhe со претпазливост. (. Sulfapiridazin см, Sulfadimethoxine, Sulfalen) сулфа лекови администрира истовремено со приемот hloridinom.Pri hloridin може да се доживее на несакани ефекти: golovnayabol, вртоглавица, болка во градите, диспепсија, стоматитис, ретинопатија, alopetsiya.V врска со она што е hloridin антагонист на фолна киселина, својата долгорочна употреба може да предизвика несакани ефекти поврзани апсорпција snarusheniem и метаболизмот на витамин. Овие манифестации вклучуваат мегалобластна анемија, ретко - леукопенија, и тератогени ефекти, контраиндикации: заболувања на крвта за формирање на органи и бубрезите. За време на третманот hloridinom направи тестови на крвта и да именува mochi.Nelzya hloridin жени што триместар од бременоста доаѓа во првите 2 месеци од ослободувањето zhizni.Formy: poroshok- таблети за 0,005 и О, О1 g.Hranenie: Листа Б. суво место. Metakelfin (Metakelfin) *. Надворешни комбинација таблета формулација која содржи 0.025 g (25 mg), пириметамин (hloridin) i0,5 sulfometapirazina g (sulfalena) .Insert како антималарични агенси според spokazaniyami hloridina.Naznachayut и контраиндикации за возрасни на 2 - 3 таблети за деца приемници 5-14 години, на 1/2 - 1 - 2 tabletki.Dlya деца - исто така достапни metakelfina суспензија. 1 ml (20 капки) на суспензијата содржи 10 mg и 200 mg hloridin sulfalena.Naznachayut деца до 6 месеци - 12 капка по капка 6 - 12 месеци - 20 капки од 1 - 4 години - 30 капка по капка 5 - 9 S - 30 - 50 капки (или 1/2 - 1 таблета).
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Dimebon (dimebonum). 3,6-диметил-9- (2-метил-5-пиридил) етил-1,2,3,4-тетрахидро-carboline…Dimebon (dimebonum). 3,6-диметил-9- (2-метил-5-пиридил) етил-1,2,3,4-тетрахидро-carboline…
Киселина yopanoevaya (asidum iopanoicum). A- (3-амино-2,4,6-triyodbenzil) -бутерна киселина,…Киселина yopanoevaya (asidum iopanoicum). A- (3-амино-2,4,6-triyodbenzil) -бутерна киселина,…
Oksolinievaya киселина (acidum oxolinicum). 5,8-дихидро-8-оксо-5-етил-1,3-диоксоло (4,5-d)…Oksolinievaya киселина (acidum oxolinicum). 5,8-дихидро-8-оксо-5-етил-1,3-диоксоло (4,5-d)…
Benperidol (benperidolum). 1 - {- 1- [3- (p-флуоробензоил) пропил] -4-пиперидил)…Benperidol (benperidolum). 1 - {- 1- [3- (p-флуоробензоил) пропил] -4-пиперидил)…
Tofisopam (tofizopam). 1- (3,4-диметокси-фенил) -4-метил-5-етил-7,8-диметокси-5H-2,3-бензодиазепин.…Tofisopam (tofizopam). 1- (3,4-диметокси-фенил) -4-метил-5-етил-7,8-диметокси-5H-2,3-бензодиазепин.…
Хидроксихлорокин (hydroxychloroquinum). 4- [1-метил-4- (етил-2-хидроксиетил) -амино-бутиламино]…Хидроксихлорокин (hydroxychloroquinum). 4- [1-метил-4- (етил-2-хидроксиетил) -амино-бутиламино]…
Кодеин фосфат (codeini phosphas). Синоними: codeinum phosphoricum, кодеин фосфат. Бел кристален…Кодеин фосфат (codeini phosphas). Синоними: codeinum phosphoricum, кодеин фосфат. Бел кристален…
Estimal (aestimalum). 5-етил-5-izoamilbarbiturovaya киселина: Синоними: амобарбитал, amytal. На…Estimal (aestimalum). 5-етил-5-izoamilbarbiturovaya киселина: Синоними: амобарбитал, amytal. На…
Strofantidina ацетат (strophanthidini asetas). Бели или бели со жолтеникава нијанса кристален прав.…Strofantidina ацетат (strophanthidini asetas). Бели или бели со жолтеникава нијанса кристален прав.…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Hloridin (chloridinum). 2,4-диамино-5-p-хлорофенил-6-етил-пиримидински. Синоними: daraprim, пириметамин, tindurin, daraclor, darapran, daraprim, malocide, пириметамин, tindurin