ma.GurusHealth.ru

Neodikumarin (neodicumarinum). Етил естер на ди- (4-oksikumarina-3) оцетна киселина или 3,3`karboetoksimetilen-бис- (4-oksikumarina). Синоними: pelentan, aethylis biscoumacetas, dicumacyl, dicumaryl, етил biscoumacetate, pelentan, trombarin, trombex,

Neodikumarina (Neodicumarinum) .Etilovy естер на ди- (4-oksikumarina-3) оцетна киселина или karboetoksimetilen 3,3`-бис (4-oksikumarina) .Sinonimy: pelentan, Aethylis biscoumacetas, Dicumacyl, Dicumaryl, етил biscoumacetate, Pelentan, Trombarin, Trombex, Trombolysan, Tromexan и dr.Bely или бела со малку жолтеникава бел кристален прав без мирис. Многу малку растворлив во вода и spirte.Neodikumarin сличен во структурата и механизам на дејство sdikumarinom, кој беше првиот главен predstavitelemantikoagulyantov група и 4-oksikumarina. Сепак, поради vysokoytoksichnostyu bishydroxycoumarin неодамна беше повлечена од upotrebleniya.Neodikumarin и други деривати на 4-oksikumarina otnosyatcya kantikoagulyantam индиректни активности, кои се ефикасни само privvedenii во телото и не влијаат на згрутчување на крвта кога smeshivaniis надвор од телото. Според современите концепти, тие се антагонисти на витамин К, потребни за формирање vpecheni protrombina.Deystvie антикоагуланси поврзани со повреда biosintezaprotrombina, proconvertin (фактор VII) и други крвни faktorovsvertyvaniya (IX-X) .Во спротивно на директна акција на антикоагуланси имаат nesrazu ефект и бавно и постојано покажуваат кумулативни svoystvami.Raznye лекови во оваа група има различна брзина со isiloy акција, како и различни степени на кумулација. Во споредба sdikumarinom neodikumarin има помал кумулативниот ефект Хименеус toksichen.Neodikumarin релативно брзо се апсорбира кога се администрира vnutr.Terapevtichesky ефект почнува да се манифестира по 2 - 3 часа, dostigaetmaksimuma 12 -. 30 ч плазма neodikumarin sbelkami врзани (главно албумин). Главно обезбедени со mochoy.Pod влијание neodikumarina, додека намалување на protrombinaproiskhodyat намалување на proconvertin, плазма zamedlenierekaltsifikatsii и намалена толеранција на geparinu.Neodikumarin, исто така, предизвикува намалување на содржината на липиди во крвта, се зголемува васкуларна пропустливост. Постојат индикации дека под vliyaniemneodikumarina и други деривати на 4-oksikumarina usilivaetsyaprostatsiklinsinteziruyuschaya активност во крвните садови (види. Простагландини) .Neodikumarin други антикоагуланти индиректна neobhodimoprimenyat со претпазливост. Во случај на предозирање и продолжена употреба што може да предизвика сериозни компликации (крварење), не само во врска со промени во згрутчувањето на крвта, но, исто така, spovysheniem капиларна пропустливост. може да има микро imakrogematuriya, крварење од устата и грлото, zheludochnyei krovotecheniya- цревата крварење во мускулите и m. D.Primenyayut neodikumarin за намалување на времето на коагулација во techeniedlitelnogo превенција и третирање на тромбоза, тромбофлебитис, тромбоемболиски компликации на миокарден инфаркт, емболиски ( но не хеморагична) мозочен удар, емболичен лезии razlichnyhorganov. Во хируршката пракса исто така се користи за пост-оперативни preduprezhdeniyatromboobrazovaniya periode.Neodikumarin користи во прилог на третман geparinom.Prinimayut vnutr.Lechenie треба да биде под медицински надзор sobyazatelnym контрола врз содржината во drugihfaktorov згрутчување на крвта и протромбин. Систематски исто така, произведуваат analizymochi за рано откривање на хематурија. Uderzhivayutna протромбин индекс од 50 - 40% .Во 1 ден од третманот обично се администрира во 0,3 g производ со 2 пати 0,2 g на 3-пати (0.6 g) во sutki- 2 ден 0.15 g од 3 пати, а потоа 0,2-0,1 g на ден во зависност од содржината на kroviprotrombina.V Повисоки дози на d e H за возрасни внатре: еден 0,3 g дневно 0,9 g.Posle намалување на протромбин до 50 - 40% продолжи lecheniemalymi дози, одржување на индексот neodikumarinom до третман pokasuschestvuet опасност tromboobrazovaniya.Prekraschat neodikumarinom и другите треба постепено analogichnymipreparatami Намалување intervalmezhdu доза и зголемување на дози (до 1 на ден или еден ден) - ненадејна otmenaetogo и други антикоагулантни лекови може да предизвика брзо kompensatornoepovyshenie протромбин концентрација опасност tromboza.Pri neodikumarinom третман и други лекови од овој gruppyneobhodimo внимателно следење на општата состојба на пациентот и промени во системот за коагулација на крвта. Најмалку 1 пат во 2 - 3 dnyasleduet утврди протромбин индекс и да ги испита урината (хематурија uchityvayavozmozhnost изглед, што е рана priznakomperedozirovki) на. Неуспехот да се стори тоа може да резултира со сериозни kpoyavleniyu krovotecheniy.Neobhodimo земе во предвид дека утврдувањето на протромбин индекс (метод poodnostupenchatomu SWIR) не е секогаш доволно да се vyyavleniyasdvigov случи во системот за коагулација на крвта. Gemorragiimogut јавуваат под нормални протромбин броеви, треба да се врши така dlyabolee целосна контрола, и други студии. Препорачливо е да се испита толеранција на хепарин, време фибриноген плазма recalcification и протромбин индекс (ако е можно) содржината на протромбин (opredelenieproizvodyat Метод на две-чекор) .Neodikumarin контраиндициран кај protrombinanizhe почетната содржина од 70%, хеморагична дијатеза и други болести кои вклучуваат намалена згрутчување на крвта, со зголемена пропустливост васкуларна на бременоста, човечки црниот дроб и функцијата на бубрезите, малигност, вентрикуларна чир болести nokishechnogo тракт perikarditah.Ne треба да назначи neodikumarin за време на менструацијата (priempreparata престана 2 дена пред почетокот на менструацијата) и pervyedni по породувањето. потребна е претпазливост во назначувањето на pozhilymlyudyam. Во некои случаи постојат главоболка, дијареа, алергиски кожни reaktsii.Pri крварење треба да се спречи дрога, воведување nemedlennopristupit витамин К (види Fitomenodion, Vikasol.) Назначување препарати на витамин F, аскорбинска киселина, калциум хлорид, трансфузија hemostatic дози (75 - 150 ml) на свежо unicast krovi.Neobhodimo сметаат дека користењето на барбитурати во svyazis "индукција" ензимите на црниот дроб (види. фенобарбитон) oslablyaetdeystvie neodikumarina. Пациентите третирани истовремено со приемот neodikumarin барбитурати, поништување на вториот во продолжение прием neodikumarina во дози предизвикува претходно neobhodimoeponizhenie индекс протромбин може да доведе до vozniknoveniyuopasnyh krovotecheniy.Odnovremenno со neodikumarinom (како и со други антикоагуланти) не треба да се администрираат салицилати, бидејќи тие водат dissotsiatsiikompleksa neodikumarina за плазма протеините и зголемување на антикоагулантна kontsentratsiisvobodnogo krovi.4-oksikumarina може да го потенцира butamida (gipoglike МИА), diphenylhydantoin (токсични ефекти), глукокортикоиди (ultserogennyyeffekt и можноста за крварење чир на желудникот) Обликот на производство: таблети од 0.05 и 0.1 g.Hranenie: Листа A. Во добро затворен сад, заштитени otdeystviya светлина и moisture- апчиња - во темно место.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Leucogen (leucogenum). 2- (a-фенил-a-karbetoksimetil) тиазолидин-4-карбоксилна киселина. Бела или…Leucogen (leucogenum). 2- (a-фенил-a-karbetoksimetil) тиазолидин-4-карбоксилна киселина. Бела или…
Fendiline (fendiline) *. N- (2-бензхидрил-етил-n-1-фенил-етил) -амин хидрохлорид. Синоними: senzit,…Fendiline (fendiline) *. N- (2-бензхидрил-етил-n-1-фенил-етил) -амин хидрохлорид. Синоними: senzit,…
Dimebon (dimebonum). 3,6-диметил-9- (2-метил-5-пиридил) етил-1,2,3,4-тетрахидро-carboline…Dimebon (dimebonum). 3,6-диметил-9- (2-метил-5-пиридил) етил-1,2,3,4-тетрахидро-carboline…
Алатки кои намалување на згрутчувањето на крвта претходно насочени во основа за спречување на…Алатки кои намалување на згрутчувањето на крвта претходно насочени во основа за спречување на…
Киселина yopanoevaya (asidum iopanoicum). A- (3-амино-2,4,6-triyodbenzil) -бутерна киселина,…Киселина yopanoevaya (asidum iopanoicum). A- (3-амино-2,4,6-triyodbenzil) -бутерна киселина,…
Sinkumar (syncumar) *. 3- [a- (4-нитрофенил) b-ацетил-етил] -4-oksikumarina. Синоними:…Sinkumar (syncumar) *. 3- [a- (4-нитрофенил) b-ацетил-етил] -4-oksikumarina. Синоними:…
Tofisopam (tofizopam). 1- (3,4-диметокси-фенил) -4-метил-5-етил-7,8-диметокси-5H-2,3-бензодиазепин.…Tofisopam (tofizopam). 1- (3,4-диметокси-фенил) -4-метил-5-етил-7,8-диметокси-5H-2,3-бензодиазепин.…
Anestezin (anaesthesinum). Етил пара-аминобензоична киселина. Синоними: бензокаин, aethylis…Anestezin (anaesthesinum). Етил пара-аминобензоична киселина. Синоними: бензокаин, aethylis…
Estimal (aestimalum). 5-етил-5-izoamilbarbiturovaya киселина: Синоними: амобарбитал, amytal. На…Estimal (aestimalum). 5-етил-5-izoamilbarbiturovaya киселина: Синоними: амобарбитал, amytal. На…
» » » Neodikumarin (neodicumarinum). Етил естер на ди- (4-oksikumarina-3) оцетна киселина или 3,3`karboetoksimetilen-бис- (4-oksikumarina). Синоними: pelentan, aethylis biscoumacetas, dicumacyl, dicumaryl, етил biscoumacetate, pelentan, trombarin, trombex,