ma.GurusHealth.ru

Изгореници грлото обично се забележани како резултат на несреќен случај дома. Кај возрасни, се јавуваат тешки изгореници ако се проголта под дејство на алкохол киселини (сулфурна, хлороводородна, азотна киселина), бази (натриум хидроксид или калиум хидрок

Изгореници грлото обично се забележани како резултат на несреќен случај дома. Кај возрасни, се јавуваат тешки изгореници ако се проголта под дејство на алкохол киселини (сулфурна, хлороводородна, азотна киселина), бази (натриум хидроксид или калиум хидроксид), амонијак. Тешки изгореници се често кај децата ако се проголта корозивни течности.
Симптоми. Само за изгореници на устата и фаринксот состојба на пациентот не е толку тешка, но поради поразот на епиглотисот и arytenoid-Супраглотична огради може да се појави недостаток на воздух (посебно кај деца). Веднаш по пациенти толпата загрижени за силна болка при голтање, дури и плунката, која се акумулира во устата.

Мора да се третира во болница, откако се интензивира тешкотии при дишењето може да се стави трахеотомија. Со цел да се даде на прва помош неутрализирање на течни пијалок: гори киселини mouthrinse и грлото вработени 1-2% раствор на натриум хидроген карбонат (сода бикарбона), вода со сапуница, и алкали изгореници - вода, закиселена со сок од лимон. Тоа е можно да се користи млеко и жолчките, разредена со ладна вода. Даде, исто така, се внесат мали парчиња мраз, назначува поштеда исхрана. За да се спречи воспаление и лузни на грлото од почетокот на лекувањето на изгореници и врши antibiotike- хормон (хидрокортизон, ACTH и др.).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Изгореници на очите се случи кога е изложен на висока температура (термички изгореници) или…Изгореници на очите се случи кога е изложен на висока температура (термички изгореници) или…
Барнс фаринксот и ларинксот кај децатаБарнс фаринксот и ларинксот кај децата
Барнс causticsБарнс caustics
Термички изгореници на респираторниот тракт и езофагусотТермички изгореници на респираторниот тракт и езофагусот
Maalox (maalox). (Од зборови: магнезиум, алуминиум хидроксид). подготовка Комбинација во форма на…Maalox (maalox). (Од зборови: магнезиум, алуминиум хидроксид). подготовка Комбинација во форма на…
Прва помош за труење сода супстанцииПрва помош за труење сода супстанции
Прва помош во случај на труење со концентрирана киселина и сода алкалноПрва помош во случај на труење со концентрирана киселина и сода алкално
Хемиски изгореници за време на борбитеХемиски изгореници за време на борбите
Алуминиум хидроксид (aluminii hydroxydum). Синоними: алуминиум hydroxydatum, a1uminium hydroxyde.…Алуминиум хидроксид (aluminii hydroxydum). Синоними: алуминиум hydroxydatum, a1uminium hydroxyde.…
Anatsid (anacid) cucpenziya содржи магнезиум хидроксид и алуминиум хидроксид. Во 5 ml од…Anatsid (anacid) cucpenziya содржи магнезиум хидроксид и алуминиум хидроксид. Во 5 ml од…
» » » Изгореници грлото обично се забележани како резултат на несреќен случај дома. Кај возрасни, се јавуваат тешки изгореници ако се проголта под дејство на алкохол киселини (сулфурна, хлороводородна, азотна киселина), бази (натриум хидроксид или калиум хидрок