ma.gurushealth.ru

Перфорирана yazva- рапидно се појавува порака луменот на желудникот и дуоденумот со бесплатен абдоминалната празнина. Околу 10% од чирови комплицирана од перфорација. симптомите за

Перфорирана YAZVA- рапидно се појавува порака луменот на желудникот и дуоденумот со бесплатен абдоминалната празнина. Околу 10% од чирови комплицирана од перфорација.
Симптоми внатре. 3-4 дена пред почетокот на перфорација во сала е остар влошување на пептичен улцер, за време на инспекција - на мускулите вирус и локална болка ударни инструменти во чиреви. Потоа одеднаш (обично при напор), постои остра "нож-како" епигастрична болка, која брзо се шири во текот на стомакот. ја зголемува болката нагло време на движење. Во почетната фаза на болеста може да биде единствено повраќање рефлекс природата. Пациентот често се принудени, со оние дадени на колена стомакот. Изразување огорчен, уплашена. Јазик dryish, обложени. Стомакот остро време ("doskoobrazny"), Болести во сите поделби, нагло позитивни симптоми на перитонеална иритација. На црниот дроб Досада е отсутен или измазнуваат. Тахикардија. Кога Х-зраци - срп воздух под дијафрагмата (во зависност од времето што поминало од моментот на перфорација на 60-80%).
Чекор 3 Доделување болест: рефлекс (до 6 часа), имагинарен помош (6-12ch) и на прогресија на перитонитис (над 12h). Под имагинарен интензитет благосостојба на болка е намален, подобрување на состојбата на пациентот, желудникот станува помека и помалку болен, но перитонитис напредува, пациентите постепено влошување на состојбата.

Во дијагнозата на помош: улцеративен историја (80-90%), "нож-како" болка, "doskoobrazny" стомакот, тахикардија, при нормална температура.
хируршки третман. Пред операцијата - премедикација со антибиотици. Кога дифузна гноен перитонитис кај пациенти со соматска оптоварени со акутна чир перфорација е прикажан шиење перфориран дупки. Кога гастричен улкус локализација шиење препорачливо да се земе парче од работ на улкусот за хистолошки преглед (перфорација на матката?). Во други случаи, кога дуоденален улкус перфорација применуваат ваготомија (различни верзии) со одвод операции (подобро ексцизија чир дефект и попречно шиење - тип pyloroplasty на Geyneke - Mikulicz). Кога перфорација на желудникот произведува тоа ресекција.
Превенција: ран третман (вклучувајќи хируршки) на пептичен улкус болест. По откажување на работата на пациентот или неможност на неговата ефикасност во малку тајмингот од времето на перфорација е можно да се користи методот на Тејлор - постојана аспирација на гастричната содржина преку принудно хранење тенки, парентерална администрација на течноста, масивни антибиотска терапија.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Видови на чир на желудникот: разновидноста и описВидови на чир на желудникот: разновидноста и опис
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Покриен со перфорација microperforation чир со спонтани затворање на дефект жлезда или во…Покриен со перфорација microperforation чир со спонтани затворање на дефект жлезда или во…
Перфорирана чир на желудникот или чир на желудникот перфорација, симптоми и третманПерфорирана чир на желудникот или чир на желудникот перфорација, симптоми и третман
Перфорирана (перфорирани), дуоденален чирПерфорирана (перфорирани), дуоденален чир
Акутна перфорација: причини, третман, симптомитеАкутна перфорација: причини, третман, симптомите
Компликации и последици на дуоденален улкус: напад, релапсКомпликации и последици на дуоденален улкус: напад, релапс
» » » Перфорирана yazva- рапидно се појавува порака луменот на желудникот и дуоденумот со бесплатен абдоминалната празнина. Околу 10% од чирови комплицирана од перфорација. симптомите за