ma.gurushealth.ru

Алопеција (ќелавост, алопеција) -нема или проретчена коса (обично на главата). Алопеција може да биде вкупно (комплетен недостиг на косата), дифузна (драмски истенчување на косата) и фокусна (отсуство на косата во ограничени области). По потекло и Klinich

Алопеција (ќелавост, алопеција) -нема или проретчена коса (обично на главата). Алопеција може да биде вкупно (комплетен недостиг на косата), дифузна (драмски истенчување на косата) и фокусна (отсуство на косата во ограничени области). По потекло и клинички карактеристики се разликуваат неколку варијанти на алопеција.
Вродени алопеција, предизвикани од генетски дефекти, се манифестира значајни чистење или комплетен недостиг на косата често во комбинација со други ектодермална дисплазија. Прогнозата е лоша.
Симптоматска алопеција е честа компликација на тешка болести (акутна инфекција, дифузна болести на сврзното ткиво, ендокринопатии, сифилис, итн). Тоа е фокусна, дифузна или вкупно карактер и е последица на автоимуни или токсични ефекти на папила на косата. Прогнозата зависи од исходот на болеста.

Себороичен алопеција - компликација на себореа, обично носи дифузен. Прогнозата зависи од успехот на третманот на seborrhea.
Предвремена алопеција забележани на чело на млади и средовечни мажи, е дифузно фокален карактер со формирањето на ќелава глава, или ќелав закрпи. Главната важноста генетска предиспозиција. Косата не можат да бидат обновени.
Алопеција ареата (алопеција ареата) - стекнати форма на губење на косата во заоблени фокуси на различни големини. Етиологијата е непозната. Патогенеза: локални невро-трофични нарушувања, евентуално со автоимуна компонента. Симптоми: ненадејна појава во влакнести кожата (обично на главата, лицето) неколку кружни џебовите на целосно губење на косата без какви било други промени. Епидемии може да се зголеми, се поклопуваат и доведе до целосно губење на косата. Можеби спонтано опоравување, но рецидивите се чести. Кога вкупниот форма на косата често не се врати. Третман: седативи, витамини, phytin, иритирачки триење на алкохол, кортикостероид маст. Во тешки случаи, photosensitizers (ammifurin, beroksan) во комбинација со УВ зрачење, кортикостероиди во фотохемотерапија.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Jak-инхибитори за третман на алопеција кај мажитеJak-инхибитори за третман на алопеција кај мажите
Алопеција ареата: Третман, Причини, СимптомиАлопеција ареата: Третман, Причини, Симптоми
Болести на косата и нега на кожата производиБолести на косата и нега на кожата производи
КозметологијаКозметологија
Болести на косата и нега на кожата производи. андрогена алопецијаБолести на косата и нега на кожата производи. андрогена алопеција
Цинк сулфат (zinci sulfas). Синоним: zincum sulfuricum. Безбоен транспарентна кристали или…Цинк сулфат (zinci sulfas). Синоним: zincum sulfuricum. Безбоен транспарентна кристали или…
Алопеција коса: Третман, Причини, Симптоми, знациАлопеција коса: Третман, Причини, Симптоми, знаци
Плешивост (алопеција) причини, превенција и третман на алопецијаПлешивост (алопеција) причини, превенција и третман на алопеција
Алопеција ареата: третманАлопеција ареата: третман
Епидемиологија и клинички манифестации на синдром на полицистични јајнициЕпидемиологија и клинички манифестации на синдром на полицистични јајници
» » » Алопеција (ќелавост, алопеција) -нема или проретчена коса (обично на главата). Алопеција може да биде вкупно (комплетен недостиг на косата), дифузна (драмски истенчување на косата) и фокусна (отсуство на косата во ограничени области). По потекло и Klinich