ma.gurushealth.ru

Нормален период после породувањето трае 6-8 недели. Локалните промени се најизразени на дел од матката (инволуција). Индикатор на матката инволуција е на висина на својата позиција дното до крајот на првиот ден во папокот, на 5-ти ден во средината на дале

Пуерпериум нормално трае 6-8 недели. Локалните промени се најизразени на дел од матката (инволуција). Индикатор на матката инволуција е на висина на својата позиција дното до крајот на првиот ден - на ниво на папокот, на 5-ти ден - на половина пат помеѓу вагината и папокот, на крајот на 10-тиот ден - за вагината. Внатрешна цервиксот се затвора на крајот на 10-тиот ден, надвор - на крајот на третата недела по раѓањето. Веднаш по раѓањето на внатрешната површина на грлото на матката е голема рана површина со изобилува тајна (крв). Epithelialization на површината се одвива постепено, на 10-ти ден epithelialized внатрешната површина на матката, со исклучок на плацентарната сајт, на крајот на третата недела постои целосна epithelialization на внатрешната површина на матката. Соодветно на тоа, промени и карактер постнаталниот талози (лохиите). Во текот на првите 5 дена постпартална лохиите изобилство krovyanistye- од 6-ти до 10-тиот ден - изобилство korichnevye- од 11-ти до 15-тиот ден - умерено zheltovatye- од 16-ти до 20-тиот ден - штури блиски до неа. На третиот Нед лохиите стане лигави. Под влијание на хормони на хипофизата пролактин во 3-4 дена по раѓањето започнува лачењето на млеко (колострум, преодна млеко и зрели млеко).
На. По раѓањето puerpera чувствува уморен и треба одмор. Normalnaya- температура еднаш зголемувањето на температурата може да се забележи на 3 до 4 дена постнаталниот период се должи на пенетрација на бактерии во матката или млечните резултат надуеност. пулсот најчесто е нормално, ретко забележани физиолошки брадикардија. АД е намален. Апетит во текот на првите денови може да се намали, а потоа vosstanavlivaetsya- стол и одложен мокрење поради атонија на цревата и мочниот меур.

Прави. Дневен медицински надзор на општите услови parturient. Измерени пулс, температурата на телото, крвниот притисок. Се утврди состојбата на дојката, матката инволуција, лохиите карактер. Да се ​​внимава на столот и мокрење. Со цел да се спречи постпартална инфекција треба да биде строго придржување до правилата на стерилен и антисептик. Здрави жени на 2-ри ден по раѓањето им е дозволено да се нагоре (почетокот на ambulation), пропишани вежбање терапија. Празнини препоните степен I-II не се контраиндикација екстремни станување. На 3-ти ден по раѓањето во отсуство на еден стол стави клизма или да овласти лаксатив. Кога се дава супа уринарна ретенција јазичиња мечка, pituitrin и катетеризација на мочниот меур. Храна одделение со доволно витамини. Два пати на ден, не заборавајте да ги извршуваат во тоалет (на гости) на надворешните гениталии на калиум перманганат решение (1:10 000). Ако беа наметнати на рабовите на препоните, потоа ги трошат "сува тоалет" (Цвест линија во препоните не се мијат, и посипете антисептик во прав). Млечни жлезди се третираат со 0,5% раствор на амонијак или со топла вода со сапуница, наутро и навечер, по хранење, брадавица на - 1% раствор на борна киселина и obsushivayut стерилен памук. Puerperas разрешен на 7-от ден по раѓањето некомплицирано. Туширање е дозволено на 10-тиот ден, бања - не порано од крајот на третата недела. Сексуалниот живот не е дозволено порано од 6 недели по породувањето.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Промени во матката за време на бременоста. Ментални промени во бремена женаПромени во матката за време на бременоста. Ментални промени во бремена жена
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
На секреција на жолтото тело. инволуција на жолтото телоНа секреција на жолтото тело. инволуција на жолтото тело
Секреторниот фаза на ендометријален циклус. механизам менструацијаСекреторниот фаза на ендометријален циклус. механизам менструација
Знаци на 30-недела на бременостаЗнаци на 30-недела на бременоста
Постпартална жениПостпартална жени
Кон крајот на постпартална хеморагијаКон крајот на постпартална хеморагија
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Постпартална тромбофлебитис може да се случи во површните вени на екстремитетите, на матката вени,…Постпартална тромбофлебитис може да се случи во површните вени на екстремитетите, на матката вени,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Нормален период после породувањето трае 6-8 недели. Локалните промени се најизразени на дел од матката (инволуција). Индикатор на матката инволуција е на висина на својата позиција дното до крајот на првиот ден во папокот, на 5-ти ден во средината на дале