ma.gurushealth.ru

Третман на папочната врвца новороденчето. Папочната рана може да стане портал инфекција. Развој на инфекција може да доведе до сепса

Папочната врвца на новороденчињата. Папочната рана може да стане портал инфекција. Развој на инфекција може да доведе до сепса. При обработката на папочната врвца на новороденчето особено строго спроведување на правилата на стерилен и антисептик. Пред обработка на папочната врвца Ђakusherka мие рацете како пред операцијата. Папочната врвца е поделен во две фази. Првично (првиот чекор) на растојание од 15 cm од папочната прстен одозгора еден клип, и неколку сантиметри во некои од далечина - уште една. Папочната врвца помеѓу стегач подмачкани со 96% алкохол и се сече со стерилен ножици. Место намалување подмачкани 5% јод тинктура, остатокот од папочната врвца е завиткано во стерилна газа и се пренесува на менување на маса бебе за понатамошна обработка на кабелот. Во втората фаза на папочната крајот деца се биде избриша со алкохол и лигира дебела свила конец на растојание од 1,5-2 см од папочната прстен. Во моментов, наместо од свила лигатура применуваат метал заграда Rogovin. По лигатура (или загради) крај на кабелот се сече, повлекувајќи 2-3 см од облекување. Папочната остатокот беше обвиткана со стерилна газа, чии краеви се јазол на папочната прстен. Кога завој Rh конфликт кабел на растојание од 5 cm од папочната прстен, што го прави возможно да се замени трансфузија новороденче ако е потребно.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…
Прва помош за ненадејна породувањетоПрва помош за ненадејна породувањето
Папокот болести кај децатаПапокот болести кај децата
Метод папочната артериски катетер е отстранета. Индикации за отстранување на папочната катетерМетод папочната артериски катетер е отстранета. Индикации за отстранување на папочната катетер
Развојот и функцијата на папочната врвца. Узи нормално папочнатаРазвојот и функцијата на папочната врвца. Узи нормално папочната
Колор Доплер бубрежниот протокот на крв. Боја мапирање на папочната врвцаКолор Доплер бубрежниот протокот на крв. Боја мапирање на папочната врвца
Превиа садови на папочната врвца: што да правимеПревиа садови на папочната врвца: што да правиме
Папокот новороденче, како да се справи папокотПапокот новороденче, како да се справи папокот
Аномалии на папочната врвца. Ултразвучна дијагностика на абнормалности папочнатаАномалии на папочната врвца. Ултразвучна дијагностика на абнормалности папочната
Примарната тоалет новороденче наПримарната тоалет новороденче на
» » » Третман на папочната врвца новороденчето. Папочната рана може да стане портал инфекција. Развој на инфекција може да доведе до сепса