ma.gurushealth.ru

Симптоматски чир. Симптоматска чир фокална акутна или хронична желудочна мукозна уништување на етиологија и патогенеза на пептичен улцер одлични и да се само еден од локалните гастричен патолошки манифестации COC на

Чирови симптоматски. Симптоматски улкус - акутна или хронична фокусна уништување на гастричната слузница, етиологија и патогенеза на пептичен улкус одлична и се само еден од локалните манифестации на желудникот патолошка состојба на организмот предизвикани од различни фактори.
Етиологија, патогенеза. За симптоматично гастрични улкуси се: а) чир "лекови" (Продолжена неконтролирано добивањето на ацетилсалицилна киселина и негови деривати, pyrazolone деривати, индол, хистамин, кортикостероиди, итн ...) - b) "хипоксија чирови", Поврзани со атеросклероза, хипертензија, конгестивна срцева слабост, хронична пневмонија, емфизем, в) "gormonogennye чирови" со хиперпаратиреоидизам, ulcerogenic тумори на панкреасот (синдром на Zollinger - Елисон синдром), и други -. r) акутен стрес чирови миокарден инфаркт, гори заболувања, мозочен удар, итн - ..) чирови во хепатитис и цироза на црниот дроб. Појава на симптоматска гастрични улкуси често придонесува кон комбинација на предиспонирачки фактори. Така, кај здравите индивидуи продолжена употреба на салицилна киселина и гликокортикоиди ретко предизвикува улцерации на слузницата на желудникот, додека употребата на истите пациенти лекови со активни ревматска треска и ревматска болест на срцето, во присуство на циркулаторниот неуспех драматично се зголемува инциденцата на симптоматска гастрични улкуси (понекогаш дуоденум) .
Симптоми и текот на симптоматска полиморфни чирови на желудникот. Тие може да се случи на одредено време без симптоми, клинички манифестации маскиран
главната страдање (миокарден инфаркт, хронична пневмонија, хипертензија, и aterosklerz t. q.) може да се забележи undefined карактер болки во стомакот и диспепсија, понекогаш болест продолжува со типичен симптоматологија на пептичен улцер. Кога Х-зраци, гастроскопија откри пептичен гастричен лажат, како и во стомачен чир. За дијагноза е од суштинско значење историја (на пример, примање "ulcerogenic" лекови) и надзор (откривање на заболувања во кои таму често се симптоматски чир, и за создавање на односот помеѓу овие болести и улцерација на гастрична мукоза).

Туберкулозен гастрични улкуси обично се јавуваат во терминална фаза на белодробна туберкулоза. Да се ​​исклучи рак улкус (чир примарна форма на рак) бара гастроскопија со биопсија.
Симптоматска чир може да биде акутна ("стресно" et al.) и хронична (медикаментозни, цироза на црниот дроб, хронична пневмонија, артериосклероза и така натаму. г.). Компликации: перфорација на чир на желудникот и чир крварење, често резултира во релативно "мирен позадина"Во отсуство на жалби на дигестивниот систем.
Третман - како и во стомачен чир. Терапијата на основната болест. на "лекови" улкуси се откаже од дрога што предизвика формирање на чир.
Спречување на симптоматска гастрични улкуси е навремено лекување на болести често се комплицира со симптоматска стомачни чиреви во долгорочен третман на пациенти со лекови кои имаат страна "улцеративен" акција -sistematichesky клиничките и радиолошките контрола на стомакот, една студија на столицата за окултна крв на секои 3-4 дена, профилактички поштеда исхрана, антациди и врзива.
Прогнозата за рано откривање и третман на релативно поволни.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Терапија-пептичен улцер на хранопроводникотТерапија-пептичен улцер на хранопроводникот
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
На етиологија и патогенеза на чир на желудникотНа етиологија и патогенеза на чир на желудникот
Крварење во акутни гастрични улкусиКрварење во акутни гастрични улкуси
Перфорирана yazva- рапидно се појавува порака луменот на желудникот и дуоденумот со бесплатен…Перфорирана yazva- рапидно се појавува порака луменот на желудникот и дуоденумот со бесплатен…
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Стрес чирови, симптоми, причини, третман, симптомитеСтрес чирови, симптоми, причини, третман, симптомите
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Гастричен улкус и дуоденални улкуси во текот на бременостаГастричен улкус и дуоденални улкуси во текот на бременоста
» » » Симптоматски чир. Симптоматска чир фокална акутна или хронична желудочна мукозна уништување на етиологија и патогенеза на пептичен улцер одлични и да се само еден од локалните гастричен патолошки манифестации COC на