ma.GurusHealth.ru

Торакалниот 'рбет, пршлени thoracicae, број 12, е многу поголема и погуста sheynyh- нивните големината на телото постепено се зголемува кон лумбалниот пршлени. На постеролатерално површината на органите два аспекти, горниот ребро јама. фовеата costalis

Торакалниот 'рбет, пршлени thoracicae, број 12, е многу поголема и погуста sheynyh- нивните големината на телото постепено се зголемува кон лумбалниот пршлени. На постеролатерално површината на органите два аспекти, горниот ребро јама. фовеата costalis супериорен, а на долниот ребрен фовеата, фовеата costalis инфериорни. Долна јама еден прешлен форми горниот јама основната прешлен заврши зглобната фоса - артикулација место со ребро главата. Еден исклучок е торакална телото на прешлен I, која има целосна врвот на ребро дупка, артикулира со главата на едно ребро, и под poluyamku, артикулира со главата на rebra- прешлен X II има една poluyamka лежи во близина на горниот раб на XI телото tela- и XII се само 'рбетниот една целосна фовеата costalis, која се наоѓа во средината на секоја страна површината на 'рбетниот тело. Лак торакални пршлени се формираат повеќе заоблени дупка 'рбетници, но релативно помала од онаа на грлото на матката пршлени. Напречна процес е насочен кон надвор и малку постериорно и има мала попречно ребро дупка, фовеата costalis transversalis, зглобни со туберкулозни ребра. површината на зглобната на зглобната процеси лежи во фронталната рамнина и е во режија на горниот заден заеднички процес, и на дното - предната страна. На spinous процеси се долги, trehgranny, гениталии и лице knizu- spinous процесите на торакални пршлени медиум се поставени една над друга imbricate. Долниот торакални пршлени во форма во близина на лумбален пршлен. На задната површина на попречно процеси на торакални пршлени се XII продолжување на процесот, processus accessorius и мастоидниот, processus mamillaris.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање на пршлените на ембрионот. Фази на развој на различните делови на пршлени во фетусотФормирање на пршлените на ембрионот. Фази на развој на различните делови на пршлени во фетусот
'Рбетот на фетусот. Развојот на ребра ембрионот'Рбетот на фетусот. Развојот на ребра ембрионот
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Грлото на матката пршлени, пршлени cervicales, број 7, со исклучок на првите две, се карактеризира…Грлото на матката пршлени, пршлени cervicales, број 7, со исклучок на првите две, се карактеризира…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Интервертебралните дискови ( 'рскавица) се јавуваат меѓу органите на две соседни прешлени на…Интервертебралните дискови ( 'рскавица) се јавуваат меѓу органите на две соседни прешлени на…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Квадратни филе мускулите, м. Quadratus lumborum, рамни, врши xii јазот помеѓу кош и Crista iliaca-…Квадратни филе мускулите, м. Quadratus lumborum, рамни, врши xii јазот помеѓу кош и Crista iliaca-…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Анатомија на градите: ребраАнатомија на градите: ребра
» » » Торакалниот 'рбет, пршлени thoracicae, број 12, е многу поголема и погуста sheynyh- нивните големината на телото постепено се зголемува кон лумбалниот пршлени. На постеролатерално површината на органите два аспекти, горниот ребро јама. фовеата costalis