ma.GurusHealth.ru

Пршлени, пршлени, број 33-34, во форма на superposed прстени се формирани во една колона 'рбетниот столб, columna vertebralis. 'Рбетот е поделена на следните оддели: дел на вратот, pars cervicalis, делот на дојка, pars thoracica

Пршлени, пршлени, број 33-34, во форма на superposed прстени се формирани во една колона - на 'рбетот, columna vertebralis. 'Рбетот е поделена во следниве сектори: дел на вратот, pars cervicalis, дел на градите, pars thoracica, лумбалниот дел, pars lumbalis, сакралниот дел, pars sacralis и опашка дел, pars coccygea. Соодветно на тоа, прешлен е поделена во пет групи: грлото на матката пршлени, пршлени cervicales (7), торакални пршлени, пршлени thoracicae (12), лумбална пршлени, пршлени lumbales (5), сакрална пршлени, пршлени sacrales (5) и coccygeal пршлени, пршлени coccygeae (4 или 5) .Chasti возрасни човечки 'рбетниот столб во сагитална рамнина за да формираат четири кривули, curvaturae - на грлото на матката, торакални, лумбална (абдоминална) и сакрална (карлицата). Во овој случај, на грлото на матката и лумбалниот искривување на конвексни предниот лицето, лордоза, лордоза (гр.), Градите и карличниот -kzadi, кифоза кифоза (гр.) Сите пршлени на 'рбетниот столб, згора на тоа, поделени во две групи. Т.н. вистински и лажни pozvonki- првата група вклучува на грлото на матката, торакални и лумбалниот пршлени, вториот - на сакрална пршлени, фузиран за

сакрумот, os сакрумот, и опашка, фузиран за coccyx, os coccygis.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Сакрална пршлени, пршлени sacrales, број 5, споени во единствена возрасни коскената сакрум.…Сакрална пршлени, пршлени sacrales, број 5, споени во единствена возрасни коскената сакрум.…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Хранопроводникот, хранопроводникот, има форма на цевка за поврзување на грлото на стомакот. На…Хранопроводникот, хранопроводникот, има форма на цевка за поврзување на грлото на стомакот. На…
Квадратни филе мускулите, м. Quadratus lumborum, рамни, врши xii јазот помеѓу кош и Crista iliaca-…Квадратни филе мускулите, м. Quadratus lumborum, рамни, врши xii јазот помеѓу кош и Crista iliaca-…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Врски помеѓу пршлените. анатомијаВрски помеѓу пршлените. анатомија
Торакалниот канал (ductus thoracicus). Топографијата, структура на торакалниот дуктусТоракалниот канал (ductus thoracicus). Топографијата, структура на торакалниот дуктус
Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…Нечифтосан Виена, v. Азигосна, и hemiazygos Виена, v. Hemiazygos, крв беа собрани главно од…
Клиничка анатомија на душникот и бронхиитеКлиничка анатомија на душникот и бронхиите
Поединецот пршлени од страна на разни соединенија се врзуваат заедно за да формираат 'рбетот.…Поединецот пршлени од страна на разни соединенија се врзуваат заедно за да формираат 'рбетот.…
» » » Пршлени, пршлени, број 33-34, во форма на superposed прстени се формирани во една колона 'рбетниот столб, columna vertebralis. 'Рбетот е поделена на следните оддели: дел на вратот, pars cervicalis, делот на дојка, pars thoracica