ma.gurushealth.ru

Тумори на дишните патишта: третман, симптомите, дијагноза

Тумори на дишните патишта: третман, симптомите, дијагноза

За тумори на респираторниот тракт вклучуваат примарна трахеобронхиалното тумори, примарни тумори кои се во непосредна близина на дишните патишта и расте нивни метастази на дишните патишта.

Примарни тумори на душникот се ретки (0,1 случаи на 100 000 луѓе). Како по правило, тие се малигни и се наоѓаат во подоцнежните фази на болеста. Меѓу малигни тумори на трахеата се најчестите: adenokistoznaya карцином, сквамозен карцином, карциноид, mukoepidermoidnye карцином. Најчестите бенигни тумори на респираторниот тракт е сквамозен папилома, иако плеоморфен аденоми и тумори, а granulyarnokletochnye chondroma да се случат.

Видео: Ефективен третман на билијарна дискинезија без лекови. Симптоми и дијагноза BIOMEDIS

Претставките и симптоми на тумори на респираторниот тракт

Пациентот има отежнато дишење, кашлање, отежнато дишење, хемоптиза и стридор. Хемоптиза случува во SCC, додека отежнато дишење во белите дробови и отежнато дишење се почести кога adenokistoznoy карцином. Дисфагија и дисфонија укажуваат на напредната болест.

Дијагноза на тумори со дишните патишта

  • Бронхоскопија со биопсија.

Симптоми на стеснување на дишните патишта точка на заканата од опструкција, која бара итна хоспитализација на пациентот и на итни бронхоскопија. Бронхоскопија спречува опструкција на дишните патишта и овозможува да се добие материјал за podverzhdeniya дијагноза. Ако туморот е малиген, истражувањето е спроведено со цел да се идентификува метастази.

Outlook

Сквамозен карцином метастази во регионалните лимфни јазли, органи инвазија на медијастинумот и често дава релапси. Adenoidnokistoznaya карцином обично напредува бавно, но тоа метастазира до белите дробови и има тенденција да се шири периневрална, која е придружена со чести повторување по ресекција.

Лекување на тумори на респираторниот тракт

  • Хируршки третман.
  • Во некои случаи - радиотерапија.
  • Отстранување на спречувањето.

Ако е можно во примарни тумори на респираторниот тракт се користи хируршки третман. Најчесто врши трахеална ресекција, laringotrahealnyh поделба и тумори. Ако постои можност за воспоставување на основните анастомоза должина трахеата може да се намали за половина. Ресекција за рак на белите дробови или рак на тироидната жлезда, која расте дишните патишта се изведува во присуство на доволна количина на ткиво за реконструкција. Радиотерапија се користи кога не е можно да се изврши операција.

Во повеќето случаи, примарни тумори ресецира на дишните патишта е невозможно поради присуство на метастази, ширењето на локалните процес или напоредни заболувања. Во тој случај, ако туморот се наоѓа во луменот на дишните патишта со помош на бронхоскопија врши по механички отстранување на лушпи тумор. Ако туморот облоги на душникот, дишните патишта стентирање се користи радиотерапија.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Еден од најчестите форми на рак кај луѓето. Повеќе заеднички на возраст над 50 години, обично во…Еден од најчестите форми на рак кај луѓето. Повеќе заеднички на возраст над 50 години, обично во…
Свирење во градите и отежнато дишење можно медицински причиниСвирење во градите и отежнато дишење можно медицински причини
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Тоа е околу 1% од сите тумори. Кај жените тоа се случува во 2 пати почесто од мажите. Просечната…Тоа е околу 1% од сите тумори. Кај жените тоа се случува во 2 пати почесто од мажите. Просечната…
Тумори на слушно помагалоТумори на слушно помагало
Класификација на тумори на црниот дробКласификација на тумори на црниот дроб
Невроендокрини тумори: третманНевроендокрини тумори: третман
Тумори на плунковите жлезди: симптоми, третманот, причиниТумори на плунковите жлезди: симптоми, третманот, причини
Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.
» » » Тумори на дишните патишта: третман, симптомите, дијагноза