ma.gurushealth.ru

Вирусна конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите

Вирусна конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите

Симптомите вклучуваат чувство на нервоза во окото, фотофобија и водени исцедок.

Во некои случаи, се препорачува за одгледување на вирус култури и ензимски имуно. Оваа болест има тенденција да се само-лекување, но во тешки случаи на употреба на локален glucocorticoid прикажани.

Причини за вирусна конјуктивитис

Болеста може да ја придружува на настинка и други инфекции (морбили, и сипаница, заушки и рубеола). Изолирани вирусна конјунктивитис без системски манифестации обично предизвикани од аденовируси, ентеровируси и понекогаш.

Аденовирус обично предизвикува епидемијата кератоконјуктивит и често се карактеризира со тешки. Во Африка и Азија евидентирани појава на редок тип на конјунктивитис е предизвикана од ентеровирус 70 од првиот тип.

Симптоми и знаци на вирусна конјунктивитис

Оваа болест има период на инкубација од околу 5-12 дена, по што таа се развива во едно око конјунктивална хиперемија, се појавува водени празнење и чувство на надразнување на очите. Овие симптоми се појави наскоро во вториот око. Конјунктивата век може да се види лимфоидни фоликули. Многу пациенти пријавите последниве контакт со пациент со конјунктивитис.

Коњуктивитис (вирусни). Во тешки пациенти вирусна конјунктивитис развие фотофобија и чувство на туѓо тело поради повреди на рожницата. Исто така, понекогаш има хемоза. Фибрин psedvomembrany и акумулација на воспалителни клетки во конјунктивата на очните капаци може да го услови заматен вид. Дури и по резолуцијата конјунктивитис, остаток фокуси субепителни корнеална магла (monetoobraznye дијаметар точка 0,5-1 мм) може да се утврди кога се гледа со биомикроскоп до 2 години. Фокуси на заматување на рожницата понекогаш може да доведе до намалување на острината на видот, како и формирање на halos околу објекти и ракети.

Дијагноза на вирусните konyuntivita

Симптоми. Дијагноза и диференцијална дијагноза на конјунктивитис помеѓу бактериски, вирусни и незаразни причини обично се врши од страна на клинички dannym- да се утврди типот на вирусот е многу ретко е потребно одгледување на нивната култура. Дијагнозата може, исто така, да биде корисно во техники, како што PCR и ензимски имуно, особено ако е тешка воспаление, како и потребата да се исклучат други лезии (на пример, орбитални целулитис целулоза). Клинички, вирусни и бактериски конјунктивитис можат да се разликуваат од присуството на гноен исцедок, лезии prootic лимфни јазли, а во случај на епидемија кератокоњуктивит, хемоза. Пациенти со фотофобија прегледано со флуоресцеин боење епидемија keratokonyutivite виденото корнеална боење самото место. Re-инфекција со вирусен конјуктивитис не е карактеристика, но во случај на симптоми на бактериски воспаление (на пример, гноен празнење) може да бидат прикажани за да се произведе својата сеење бактерии култура.

Третман на вирусни конјуктивитис

Симптоматска терапија.

Оваа болест е многу заразна, па затоа, како што е наведено погоре, сите неопходни мерки за спречување пренесе инфекцијата. Децата обично се ослободени од училиште во очекување на решението на болеста.

Вирусна конјунктивитис има тенденција да се само-лекување и трае просечна тежина од околу 1 недела, а во потешки случаи и до 3 недели. Ладни облоги се препорачува за олеснување на симптомите. Кога е изразен фотофобија или оштетување на видот може да биде ефективна локална гликокортикоиди (на пр, 1% преднизолон ацетат 4 пати на ден). Овие лекови обично се пропишани од страна на офталмолог. Пред примена на глукокортикоиди да бидат исклучени кератитис предизвикани од херпес симплекс, како овие лекови може да ја влоши својот тек.

Видео: Вирусни болести на мачки и кучиња

клучни точки

  • Повеќето случаи на вирусен конјунктивитис е предизвикана од adeno- и ентеровируси.
  • Диференцијалната дијагноза помеѓу бактериски и вирусни етиологија врши во присуство на гноен исцедок, и лимфните јазли лезија prootic на епидемија кератокоњуктивит, хемоза.
  • Дијагнозата се поставува врз основа на клиничката слика.
  • Третман на ладни облоги и мерки за спречување на ширењето на инфекцијата.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аденовирусен кератоконјуктивитисАденовирусен кератоконјуктивитис
Акутниот бактериски конјуктивитис: третман, симптомитеАкутниот бактериски конјуктивитис: третман, симптомите
Болка во очите на можните причини за болка во очитеБолка во очите на можните причини за болка во очите
Naturalnayaostraya сипаници вирусна болест кои се однесуваат на карантин инфекции. Карактеризира со…Naturalnayaostraya сипаници вирусна болест кои се однесуваат на карантин инфекции. Карактеризира со…
Алергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомитеАлергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Аденовирус инфекција: третман, симптоми, превенцијаАденовирус инфекција: третман, симптоми, превенција
Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…Офталмологија-lekrolin во третманот на алергиски конјуктивитис, аденовирусен кератоконјуктивитис и…
Воспалителни болести на очите и ушите кај деца: третман, превенција, симптомиВоспалителни болести на очите и ушите кај деца: третман, превенција, симптоми
Рубеола акутен е "-rusnzya infektsionchaya болест со воздушни капки! Peredachi- карактеризира…Рубеола акутен е "-rusnzya infektsionchaya болест со воздушни капки! Peredachi- карактеризира…
» » » Вирусна конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите